Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Бинев: Ще подам оставка, ако Валери Симеонов поиска това от мен

Според Бинев той е най-подготвеният човек в НС, който да отговаря за председателството на Комисията

| обновено на 02.12.14 в 12:41
Снимка: БГНЕС

Препоръчан съм за този пост от председателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Ако той каже да се оттегля като председател на Комисията по медии и култура, ще го направя. Това обяви Слави Бинев на пресконференция в Народното събрание, която даде заради реакцията на медии и културни дейци срещу избора му.

Откакто миналата седмица депутатът от Патриотичния фронт оглави Комисията за култура и медии към НС, започнаха и брожения срещу този избор. С декларация излезе БНТ. Тази позиция подкрепи и БНР. Голяма част от творческата гилдия също скочи срещу този избор. 

Слави Бинев заяви, че в началото не е искал да оглави тази Комисия и не се е натискал за това. Дори в началото бил отказал да поеме поста, защото съзрял капан, но подчерта, че решението е било политическо и поради това е поел тази отговорност. Той обясни, че е искал да оглави Комисията по еврофондовете и е бил подготвен за това.

Бинев подчерта, че би подал оставката си, ако зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов и областният управител на София-град Веселин Пенев се оттеглят. Двамата са назначения на НПСД - част от Реформаторския блок, които Патриотичният фронт иска да бъдат отстранени, за да не изтеглят подкрепата си от правителството.

Слави Бинев изрази учудване, че голяма част от хората, които говорят за него, всъщност не ги познава, и се извини на Българската национална телевизия, защото са се почувствали лично засегнати от неговия избор.

Бинев поясни, че в парламента той е най-подготвеният човек да отговаря за председателството на тази комисия и представи плановете си за работа.

Това, което трябва да направим в медиите, е да ги освободим от всички зависимости - политически и икономически. Да осветлим собствеността до физическо лице. 

Бинев каза, че има достатъчно еврофондове, от които културните дейци могат да черпят средства и да се финансират, и той е човекът, който може да им покаже от кои еврофондове могат да вземат пари.

Не мога да рисувам, не мога да стихоплетствам, моите таланти са другаде. Бинев каза, че е правил пари от култура, като изброи част от заведенията, на които е бил собственик, и подчерта, че голяма част от тях не са се занимавали с чалга, а в тях са свирили попизпълнители. 

Слави Бинев обеща, че всяка гилдия ще има свой представител в Комисията по култура и медии.

Бинев каза, че е доказал, че има живот на Марс, защото е скочил срещу целия престъпен свят и е доказал на хората, че не е мутра. Бинев каза, че не е пял в "Бийтълс", но на Сейшелите е бил съдружник с Джордж Харисън.

Той съобщи, че е готов да се срещне с недоволните от избора му на поста, които се събират на протест утре в градинката пред "Кристал".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Слави Бинев

Бинев: Големият недостиг в културата е финансирането. Най-подготвеният по тези въпроси съм аз

Изборът на Слави Бинев за председател на комисията по култура и медии в НС взриви обществеността у нас. Днес депутатът от Патриотичния фронт каза на пресконференция какви са възможните варианти за неговото оттегляне , а в предаването "12+3"  Слави Бинев..

публикувано на 02.12.14 в 13:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35

Руската авиация бомбардира центъра на Харков

Руската авиация бомбардира центъра на украинския град Харков, предава "Ройтерс". Един местен жител е загинал, а други 8 са били ранени в резултат на попадение на управляема бомба. Сред ранените е и 8-месечно бебе. Причиненият от боеприпаса пожар е обхванал..

публикувано на 30.06.24 в 18:10

Президентът към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.   "Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог...

публикувано на 30.06.24 в 17:30
Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей: Вземаме лично участие във вашата радост, което открива нова епоха

" Повтаряме настойчиво , дори и с риск да бъдем сметнати за голословни, че отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите Вселенски събори , което ще рече от самия Все свят Дух и от Богоносните Отци, които са се вслушали в неговия..

публикувано на 30.06.24 в 17:15