Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 000 души от община Сливен са засегнати от наводненията

Над 10 000 души от община Сливен, включително възрастни и социално слаби хора, са засегнати от наводненията през последните дни. Засегнати са 15 села по поречието на Тунджа и притоците й. 

Има много залети с вода дворове, градини и стопански постройки, но пострадали хора в Сливенско няма. Над хиляда животни са изведени от наводнени стопански сгради. На залетия от река Тунджа е затворен за движение път Бинкос–Струпец е поставена общинска охрана и се изгражда преграда с инертен материал.

След оттеглянето на водите в Тополчане ще се направят дренажи на улици за отвеждане на водите, а в Желю войвода ще продължи изграждането на защитни диги. Ще се почисти каналът край Крушаре по пътя за Ямбол. В Желю войвода част от електропреносната мрежа в района на залетите площи и стълбовете на далекопровода са под вода на 60-70 см, но проблеми с тока няма. Началникът на общинската кризисна дирекция Снежана Кънева заяви, че няма отклонение и от качеството на питейната вода в пострадалите населени места според направените лабораторни анализи.

След няколко дни се очаква отмяна на бедственото положение в Желю войвода, Тополчане и Крушаре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Спада нивото на Тунджа край Сливен

Понижава се нивото на река Тунджа в района на Сливен. Обстановката е под непрекъснат контрол, с оглед на очакваните нови валежи.  Няма пострадали хора от наводненията в сливенските села в околностите на Тунджа и притоците й.  Общинските власти продължават..

публикувано на 08.12.14 в 11:08

В случай на висока вълна след изпускане на язовир Жребчево, кметовете на 5 сливенски села имат готовност за евакуация на населението

Продължителните валежи в Сливенско надвишават нормата за месец декември. Деретата и реките в областта са увеличили неколкократно нивата си. Наводнени са имоти и земеделски площи. В случай, че се наложи изпускане на язовир Жребчево, кметовете на сливенските..

публикувано на 05.12.14 в 19:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кен Маккалъм: Руското разузнаване се опитва да създаде хаос по улиците на Обединеното кралство

Руското разузнаване се опитва да създаде "хаос" по улиците на Обединеното кралство и Европа, предупреди шефът на британското контраразузнаване MИ-5 Кен Маккалъм. Предоставяйки годишната си актуализация на заплахите за сигурността, пред които е..

публикувано на 08.10.24 в 20:40

Блокираха достъпа до популярната в Русия социална мрежа Discord

В Русия беше блокиран достъпът до популярната сред геймърите социална мрежа Discord.  От регулатора "Роскомнадзор" обясниха, че въпреки многократните предупреждения, незаконното съдържание в мрежата така и не е било остранено.  Администраторите на Discord..

публикувано на 08.10.24 в 20:14
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху призова ливанците да освободят страната си от "Хизбула"

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху призова ливанците "да освободят" страната си от "Хизбула", за да приключи войната. И предупреди, че Ливан е изправен пред разруха по подобие на Ивицата Газа, която бе опустошена от израелците след..

публикувано на 08.10.24 в 20:05
Джо Байдън

Байдън отложи пътувания заради урагана "Милтън" и призова: Евакуирайте се сега

Насрочената за тази събота среща на лидерите на Германия, Франция и Великобритания с президента на Съединените щати в Берлин се отменя, предаде Ройтерс. Това стана ясно, след като президентът Джо Байдън заяви, че не може да напусне страната си докато..

публикувано на 08.10.24 в 19:56
Найден Тодоров

Найден Тодоров предлага промяна във финансирането на културните институти

Служебният министър на културата Найден Тодоров предлага промяна във финансирането на културните институти след скандала с източването на държавни средства в Разградския и Смолянския театър. "Делегираният бюджет няма да бъде променен като..

публикувано на 08.10.24 в 19:44
Светослава Георгиева, архив.

5 български компании с европейско финансиране за иновации и високи технологии през последните две години

Пет български компании са получили европейско финансиране за внедряване на иновации и високи технологии през последните две години. Парите са на Европейския иновационен съвет, чиято цел е насърчаването и развитието на иновационните предприятия...

публикувано на 08.10.24 в 19:39
Проф. Галин Цоков

Няма сигнали, че не достигат електронни устройства за изпита по природни науки в 9. клас

Министърът на образованието проф. Галин Цоков заяви, че засега няма сигнали за недостиг на електронни устройства за изпита за измерване на равнището на уменията по природни науки в 9 клас. Изпитът е организиран в два дни - на 14 и 15 октомври, в..

публикувано на 08.10.24 в 19:22