Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частен фонд или НОИ – къде да се осигуряваме за втора пенсия

Предложението на ГЕРБ – родените след 1959 г. да правят избор за това дали вноските им за допълнително задължително пенсионно осигуряване да отиват в частно пенсионносигурително дружество или в общественото осигуряване, взриви обществото. Последваха и продължават ожесточени спорове между политици, експерти и синдикалисти. Въпреки признанията, че дебатът престои беше решено, започващите работа за първи път през тази година – да посочват изрично къде да се осигуряват.

Какво да правим с парите си за втора пенсия и как да изберем универсален пенсионен фонд? Каква е тяхната реална доходност и наистина ли таксите за управление и инфлацията „изяждат” парите в личните ни партиди? – това са част от въпросите, на които отговори в „Нашият ден – практично” Никола Абаджиев, председател на асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Той коментира също и необходимостта от изменения и допълнения на Кодекса за социално осигуряване в частите му за допълнително задължително и допълнително доброволно пенсионно осигуряване, които „отлежават” вече 5-а година и биха решили реални проблеми – въвеждането на мултифондовете в първия и втория стълб; разширяване възможностите за инвестиции на пенсионните фондове в икономиката, националните и регионалните инфраструктурни проекти; липсата на адекватни данъчни облекчения при допълнителното осигуряване; оптимизиране на таксите и гаранционните механизми за осигурителните вноски.
Как да вземем най-доброто решение лично за нас и кои са реалните реформи, които биха могли да „спасят” системата? – слушаме Никола Абаджиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка

Интензивен дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Евакуираха жители с лодка

Обилните валежи от нощта предизвикаха и наводнения в Монтана, където са паднали над 70 литра на квадратен метър дъжд. Евакуирани с лодка са били жители на монтанския квартал "Кошарник". Интензивният дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Най-вече в кварталите “Мала Кутловица“, “Изгрев“, а в кв. “Кошарник“ са евакуирани хора, съобщи..

публикувано на 25.06.23 в 12:29