Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Пенсионните фондове са против правото за многократен избор

Даниела Петкова: Фондовете не са против

| обновено на 03.02.15 в 18:08
Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Частните пенсионни фондове не приемат осигурените да имат многократно право на избор къде да постъпват вноските за втора пенсия. Вицепремиерът Ивайло Калфин и финансовият министър Владислав Горанов обаче са категорични, че хората трябва да избират и правото да е многократно.

Частните фондове са поискали преразглеждане на формулата, по която ще допълват пенсията от НОИ. На базата на сегашната вноска от 5 процента те трябва да допълват 28 процента пенсията от обществения стълб.

Според Горанов хората, родени преди 1960-а година ще имат по-добри пенсии от тези, които сега задължително се осигуряват за втора пенсия:

Така че коефициентът на допълване, който се очаква от универсалните фондове вече да не е 28 на сто, а да е доста по-нисък и тогава вероятно сметката ще излезе, защото те виждат, че при минимална положителна реална доходност такъв ефект на заместване не е гарантиран, че ще се получи, 28 процента допълване. И моите основни притеснения, с които стартирах този дебат, бяха, че е много възможно и ако се окаже, че лицата, които са родени след 60-а година, на които им предстои в следващите няколко години да се пенсионират, получават при разни други условия по-ниска пенсия, моите притеснения са, че това е задължително и хората нямат право на избор, сметката ще трябва да плати цялото общество.

Право на избор според представителите на държавата трябва да се даде и за категорийните работници, осигурени в професионалните фондове.

Това е позиция, която споделям аз, така и вицепремиерът Калфин. Нюансът, който може да се добави още отсега, е, че там няма аргумент средствата да се връщат в Сребърния фонд. Там средствата би трябвало по-скоро да отиват директно в ДОО.

Представители на пенсионните фондове свикаха извънредна пресконференция за да обяснят, че дефицитът в държавното обществено осигуряване ще се увеличи, заради промените за втора пенсия. Това заяви за "Хоризонт" Даниела Петкова, която управлява най-големия частен пенсионен фонд у нас. Тя е категорична, че пенсионните фондове не са против многократното преместване на вноските за втора пенсия: 

След като със закона, който беше приет преди Нова година, се отменя задължителността на избора и осигуряването на втория стълб става доброволно, това изисква промяна и на други членове на Кодекса за социално осигуряване, които са подчинени на задължителността на избора, такъв, какъвто беше до момента. В момента Кодекса за социално осигуряване с тази промяна е вътрешно противоречив, което вероятно вече е направило впечатление и на Европейската комисия, защото от преди няколко дена вече има отправени запитвания, девет броя въпроси, на които, това се пише в писмото, българските власти трябва да отговорят. Гледаме на пенсионните фондове като една торба с пари, от която да се вземе нещо, отново се разисква законопроекта без оценка за въздействие. Нашето предложение беше да се извърши професионална оценка на въздействието от продължението на този закон върху, обаче солидарния фонд, защото в средносрочен и дългосрочен план дефицитът на солидарния пенсионен фонд ще се увеличи от приложението на този закон.

Предложенията на финансовия министър, междувременно качени за обществено обсъждане на сайта на ведомството, ще бъдат внесени за разглеждане в правителството и от там ще отидат в Народното събрание. Според тях се дава право на многократен избор и местене на средствата от капиталовите схеми към Сребърния фонд и обратно с гаранция, че няма да се харчат за плащане на текущи пенсии от НОИ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хасан Адемов: Сребърният фонд е по-надежден вариант за вноските за втора пенсия от НОИ

Третата от сериите дискусии за пенсионната реформа се провежда днес. Председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политики и бивш социален министър Хасан Адемов коментира в "Преди всички": Дискусиите продължават. Има предложения за..

публикувано на 03.02.15 в 08:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Димитров

КНСБ: В България няма изследване за онкологичните заболявания, причинявани на работното място

В България няма изследване за онкологичните заболявания, причинявани от канцерогенни вещества на работното място, алармират от КНСБ.  Около 35 000 са смъртните случаи в страната годишно, посочва президентът на синдиката Пламен Димитров.  Между 5% и 7% от..

публикувано на 03.07.24 в 15:57
Атанас Зафиров

БСП има очаквания за експертно правителство с третия мандат

БСП също декларира, че ще гласува против за проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Временният председател на социалистите Атанас Зафиров изрази очаквания да има експертно правителство с третия мандат:  "Но няма да подкрепим тяснопартийния кабинет, предложен от ГЕРБ...

публикувано на 03.07.24 в 15:54

РУО-София: От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици от 8 клас

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София (РУО). Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти..

публикувано на 03.07.24 в 15:42

Властите в Днипро обявиха утрешния 4 юли за ден на траур

Властите в украинския град Днипро обявиха утрешния 4 юли за ден на траур, след като при руска атака бяха убити петима души и над 30 бяха ранени. Двама мирни жители са загинали при украинско нападение с дронове в зона под руски контрол в Херсонска област...

публикувано на 03.07.24 в 15:18
Калин Хайтов

Зам. областният управител на Монтана инж. Калин Хайтов е освободен от длъжността

От днес инж. Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на Монтана. Заповедта е на служебното правителство. Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по..

публикувано на 03.07.24 в 15:11
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София заради отменен полет за Мадрид

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат..

публикувано на 03.07.24 в 14:20
Бойко Борисов

Борисов: Да прекратим гласуването и да отиваме да агитираме

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че няма да подкрепят нито втория, нито третия мандат за съставяне на правителство. От трибуната на Народното събрание той призова да се прекъсне процедурата в пленарната зала по предложения от ГЕРБ-СДС..

публикувано на 03.07.24 в 14:18