Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Чиширков: Бежанците трябва да имат законен път към Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) реши снощи да увеличи три пъти размера на средствата, които сега се отпускат за издирвателно-спасителни операции в Средиземно море. Ще бъде значително увеличен капацитетът на тези мисии с допълнителни самолети, кораби, хеликоптери и персонал.

Върховният представител за външната политика Федерика Могерини трябва да подготви варианти за евентуална военна операция срещу трафикантите на хора, която да задържа и унищожава използваните от тях кораби и лодки. 

Трябват допълнителни действия по отношение на ситуацията с имигрантите, смята и говорителят на Върховният комисариат на бежанците към ООН в България Борис Чиширков:

Необходимо е да има устойчива програма, която да открива бедстващи кораби, да провежда спасителни операции. Трябва да се съсредоточим на първо място върху опазване на човешкия живот. Подобна операция имаше в Италия, но тя беше прекратена заради липсата на финансиране миналата година. Мислим, че сега е удобен момент, когато фокусът е съсредоточен върху тази криза, да се предприемат мерки, които да са разликата между смъртта и сигурността на хората, които са изпаднали в беда.

Чиширков смята, че могат да се създадат визови програми, които да стимулират законната миграция към ЕС. Друга възможност е участие в програмите, които Върховният комисариат на ООН за бежанците подготвя – за презаселване на уязвими бежанци от горещи точки към Европа по законен път.

Не може да не се подкрепят страните в Европейския съюз, които са под сериозен имигрантски натиск, казва още Чиширков: 

Трябва да има устойчива система в Европа, която да разпределя справедливо бежанците и подкрепя със средства и ресурси тези страни, които са под особен натиск.

Цялото интервю с Борис Чиширков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕС увеличава три пъти размера на средствата за издирвателно-спасителни операции

На приключилата в четвъртък вечерта извънредна среща на върха за имиграцията и трафика на хора Европейският съюз реши да увеличи три пъти размера на средствата, които сега се отпускат за издирвателно-спасителни операции в Средиземно море. Заради..

обновено на 24.04.15 в 07:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилен интерес към ваксините за Covid-19 в Ямболско

Засилен интерес към ваксинирането срещу Covid-19 отчитат от здравната инспекция в Ямбол. В началото на октомври ще започне и поставянето на противогрипните ваксини.  През последните дни интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям,..

публикувано на 20.09.24 в 10:54

В Босилеград искат по-подготвени хора за секционната комисия за вота на 27 октомври

По-подготвени хора да бъдат изпратени за секционната комосия за вота на 27 октомври, настояват в Културно-информационния център на сънародниците ни в Босилеград, където е изборната секция. Съставът на СИК там се определя от посолството ни в..

публикувано на 20.09.24 в 10:32

На живеещите на столичната ул. "Опълченска ще бъде осигурен безопасен достъп по време на ремонтите

Живеещите на столичната улица "Опълченска“ вече ще имат безопасен достъп по време на целия ремонт на пътните платна. В 200-метровия участък е изградена настилка, по която да преминават хората, днес ще бъдат монтирани 20 лампи, които ще осигурят необходимата..

публикувано на 20.09.24 в 10:26
Костадин Костадинов

"Възраждане" иска парламентарна декларация за последните изявления на Николоски

Българският парламент трябва да излезе с декларация след поредното изявление на вицепремиера на Република Северна Македония Александър Николоски. Затова настоя лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов: Александър Николоски обяви, че "корумпирани..

публикувано на 20.09.24 в 10:22
Илиян Цеков -директор на Държавно горско стопанство -Плевен

Плевенчани сигнализират за изсичане на дървета в Плевен

В последните дни плевенчани сигнализират пред БНР за изсичане на дървета в Плевен - местността "Мъртвата долина", под малкия язовир. Те забелязали масовото изсичане при разходка в тази част на града.  Каква е причината и има ли..

публикувано на 20.09.24 в 10:14

НС одобри намаляване на капиталовата програма на общините с 37 млн. лева

Депутатите гласуваха на две четения промените в закона за държавния бюджет. Те са свързани с изменения в капиталовата програма на общините с включени нови проекти. Програмата е със срок до края на 2026 година и е с бюджет от над 7,3 милиарда лева. С..

публикувано на 20.09.24 в 10:10
Заседание на Асоциацията по ВиК във Велико Търново

Десетки села в общините Павликени и Сухиндол чакат решение на проблемите си с водата

Десетки села в общините Павликени и Сухиндол чакат Министерството на околната среда и водите да издаде разрешение на водния оператор във Великотърновска област за водовземане от язовир "Александър Стамболийски“. Това значително ще облекчи..

публикувано на 20.09.24 в 10:07