Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел и Франсоа Оланд може отново да преговарят с Алексис Ципрас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се в рамките на форума с латиноамериканските държави в Брюксел тази вечер или утре лидерите на Франция и Германия отново да разговарят с гръцкия премиер Алексис Ципрас за договаряне на изход от кризата с дълга на южната ни съседка.

Макар нито една от страните официално да не беше потвърдила за такава среща, на влизане в Съвета на ЕС германският канцлер Ангела Меркел коментира възможността тя да се състои.

Ако гръцкият премиер иска да говори с нас, разбира се, че ще го сторим. Целта е да задържим Гърция в еврозоната. Ако има воля за това, има и начини, каза Меркел.

Ако можем по време на конференцията с г-жа Меркел, господин Ципрас и други лидери да обсъдим Гърция – ще го направим. Посланието ни ще е само едно – да не протакаме въпроса и да не мислим за действия, които ще навредят както на Гърция, така и на еврозоната, посочи френският президент Франсоа Оланд пред събралите се репортери.

Среща на радикално-левия гръцки лидер с председателя на Еврокомисията днес не е планирана, заявиха от кабинета на Жан-Клод Юнкер.

Алексис Ципрас днес разговаря на четири очи председателя на Съвета Доналд Туск. Нито гръцкото правителство, нито кредиторите от ЕС и МВФ до момента отстъпват от позициите си за действията, които Атина трябва да предприеме в замяна на последния спасителен транш от 7,2 милиарда евро. Без тези пари гръцката държава не може да спази крайния срок за плащането на вноска по дълга към МВФ в края на юни и рискува фалит.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Гърция успя да пласира успешно краткосрочни съкровищни бонове за близо 3 млрд. евро

На днешен аукцион Гърция успя да продаде тримесечни и шестмесечни съкровищни бонове (T-bills) за 2,925 млрд. евро, за да рефинансира предстоящ падеж на краткосрочен дълг. Това представлява добър тест за способността на правителство в Атина да набере..

публикувано на 10.06.15 в 13:02

За България няма сериозна заплаха при негативен сценарий в Гърция

България ще се изправи пред социален проблем, ако Гърция и кредиторите й не постигнат споразумение. Това коментира за Радио България макроикономистът Георги Ганев. При евентуален черен сценарий, анализаторът предвижда сериозно намаляване на заетостта в..

публикувано на 10.06.15 в 11:49

Гърция опитва да стопи различията с международните кредитори

Гърция ще продължи днес преговорите с кредиторите в опит да стопи различията по предложението ѝ за реформи, така че премиерът Алексис Ципрас да успее да постигне споразумение на срещата в Брюксел утре, заяви запознат с преговорите източник, цитиран от..

публикувано на 09.06.15 в 17:32

Гърция е на път да загуби и своя последен приятел - Европейската комисия

Според "Уолстрийт Джърнъл" компромисното предложение , изпратено от Гърция по-рано днес на нейните кредитори е довело до бърз и отрицателен отговор от служители в Европейската комисия. Председател Жан-Клод Юнкер е заявил пред други комисари на днешно..

публикувано на 09.06.15 в 17:21

ЕК: Международните кредитори разглеждат внимателно новите предложения на Гърция

Европейската комисия обяви, че преговорите с Гърция продължават, като потвърди, че днес гръцкото правителство е изпратило ново предложение за реформи . Говорителят на Комисията Маргаритис Схинас посочи: Продължаваме обсъжданията с гръцките власти...

публикувано на 09.06.15 в 14:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският федерален министър на вътрешните работи Нанси Фезер.

Германия ще продължи граничния контрол до намиране на европейско решение за нелегалната миграция

Германия ще продължи граничния контрол, докато бъде намерено решение на европейско равнище за овладяване на нелегалната миграция, обяви министърът на вътрешните работи Нанси Фезер.  Приоритет за Германия остава влизането в сила и прилагането на..

публикувано на 10.10.24 в 22:10

Заради кризата в Близкия изток в хотелите в Кипър се анулират резервации за октомври

Заради кризата в Близкия изток в хотелите в Кипър се анулират резервации за октомври, обявиха от Кипърската асоциация на хотелиерите. Негативната тенденция в края на активния летен сезон е на фона на поставянето на нови рекорди в туристическия сектор...

публикувано на 10.10.24 в 22:00
Повредена сграда след израелски военен удар в района на Нувейри в Бейрут, Ливан, 10 октомври 2024 г.

Най-малко 11 души са убити и 48 са ранени при израелски въздушен удар в Бейрут

Най-малко 11 души са убити и 48 са ранени при израелския въздушен удар тази вечер в централната част на Бейрут, съобщава ливанското министерство на здравеопазването. Търсенето за оцелели в отломките на поразената сграда продължава. Израелски въздушен..

публикувано на 10.10.24 в 21:55

Близо 5 милиона са посещенията на българи и чужденци в музеите у нас през 2023-та

Всеки трети пълнолетен българин е практикувал културен туризъм през последните три години, съобщиха във Велико Търново от Министерството на туризма по време на 19-ото международно изложение "Културен туризъм". През миналата година са отчетени близо..

публикувано на 10.10.24 в 21:50
Унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер (в центъра) в началото на Европейския съвет на министрите на вътрешните работи в Люксембург, 10 октомври 2024 г.

Въпросът за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген - в дневния ред през декември

Въпросът за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген е заложен в дневния ред на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" през декември, съобщи министърът на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер след края на заседанието на вътрешните..

публикувано на 10.10.24 в 21:35
Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) пристигат, за да говорят с медиите след срещата си в Елисейския дворец в Париж, 10 октомври 2024 г.

Украйна не се готви за примирие с Русия, заяви Володимир Зеленски

Украйна не се готви за примирие с Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски в Париж - втората от спирките в западноевропейската му обиколка днес в търсене на допълнителна подкрепа за страната му. Зеленски се срещна с Макрон в Париж..

публикувано на 10.10.24 в 21:21

Петима задържани при специализирана полицейска операция в Пернишко

Петима души са задържани за съпричастност към вече извършени престъпления и за притежаване на наркотични вещества при специализирана полицейска операция в Пернишко, съобщиха от ОДМВР. В спецакцията са участвали представители на  Криминална, Икономическа..

публикувано на 10.10.24 в 21:20