Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг предупреди Русия да избягва конфликти с военната коалиция на САЩ срещу ИД

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия да избягва конфликти с водената от САЩ военна коалиция срещу "Ислямска държава" в Сирия. Според него двата руски самолета не са нарушили турското въздушно пространство по случайност. Генералният секретар на Алианса отговаря на въпроси на медиите преди редовната среща в четвъртък на министрите на отбраната на страните - съюзници.

Столтенберг призова Москва да използва военните канали за комуникация, които НАТО е запазил, за да не се стига до напрежение.

Недопустимо е да се нарушава въздушното пространство на Турция и досега няма истинско обяснение от Русия, допълни той:

За нас това не прилича на случаен инцидент.

Става дума за два отделни руски самолета, които са се задържали по-дълго от обичайното време в турското небе, уточни генералният секретар. Той не отговори на въпроса на руски журналист дали има доказателства, че Русия е обстрелвала така наречената "умерена сирийска опозиция срещу Асад". НАТО има разузнавателни данни за значително увеличено присъствие на руски сухопътни сили в Сирия около тяхната военновъздушна база:

Виждаме също подсилено присъствие на руски военни кораби в източната част на Средиземно море. 

За първи път шефът на НАТО потвърди, че примирието в Източна Украйна се спазва:

Спирането на огъня се спазва и се укрепва. Страните обявиха изтегляне на танковете и друго въоръжение от фронтовата линия. Това дава надежда.

Въпросът ще се засегне и в четвъртък, когато в Брюксел пристигат военните министри от Алианса.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган предупреди Русия, че ще изгуби много, ако развали приятелството си с Анкара, съобщи Ройтерс. Атака срещу Турция е равносилна на нападение срещу НАТО, подчерта Ердоган и добави, че Анкара няма търпеливо да допуска нарушения на въздушното си пространство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Руски самолети са нанесли удари в древния град Палмира в Сирия

Руските изтребители, нанасящи удари в Сирия, са ударили цели на "Ислямска държава" в древния град Палмира, съобщи Ройтерс, като се позова на сирийската държавна телевизия. По данни на Дамаск, при ударите са унищожени 20 автомобила и три оръжейни депа...

обновено на 06.10.15 в 17:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Киър Стармър и Володимир Зеленски обсъдиха подкрепата за Украйна

Британският премиер Киър Стармър и украинският президент Володимир Зеленски обсъдиха подкрепата, от която Украйна ще се нуждае във войната си срещу Русия през следващите месеци по време на разговори в Лондон.  Говорителят на премиера повтори мнението на..

публикувано на 10.10.24 в 17:16

В Габрово отбелязват 65 години от създаването на Държавния архив в града

Архивистите в Габрово отбелязват своя професионален празник и 65-ата годишнина от създаването на Държавния архив в града. С награждаване на дарителите и отваряне на вратите на новото хранилище за посетители, професионалистите посрещат..

публикувано на 10.10.24 в 17:05
Биршен Ибрямова

Съпругата на Джейхан Ибрямов прекратява гладната стачка

След като Софийският апелативен съд потвърди постоянния арест на независимия депутат Джейхан Ибрямов, съпругата му Биршен обяви, че прекратява гладната си стачка, тъй като нито една от институциите, към които се е обърнала, не е пожелала да я чуе...

публикувано на 10.10.24 в 16:55

Над 20 хиляди души са загинали при катастрофи в страните от ЕС през 2023-та

Повече от 20 хиляди души са загубили живота си при катастрофи, станали в ЕС през миналата година. Според данни, оповестени от ЕК, намалението на броя на жертвите спрямо 2022 г. е 1%.  Няма значителна промяна в класацията на държавите.  Швеция..

публикувано на 10.10.24 в 16:47

Общински съветник от Пазарджик е задържан за купуване на гласове

За 72 часа е задържан общинският съветник Сашо Ангелов от Пазарджик, потвърдиха за БНР отлично информирани източници.   Срещу него е повдигнато обвинение за купуване на гласове и притежание на наркотични вещества.  В имот, в пазарджишкия квартал "Изток",..

публикувано на 10.10.24 в 16:44

Мотоциклет се запали и изгоря при катастрофа на главния път София – Варна

Мотоциклет се запали и изгоря при катастрофа с лек автомобил на главния път София – Варна. Инцидентът е станал този следобед в участъка между разклоните за Балван и Павликени.  Мотоциклетистът е с леки наранявания и е откаран във великотърновската болница...

публикувано на 10.10.24 в 16:41
Атанас Илков

Министър Илков не се ангажира с прогноза за срока за пълноправен прием на България в Шенген

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков оцени като сериозна подкрепата, която България получава за пълноправно членство в Шенген. Той обаче не се ангажира със срокове дали страната ни ще бъде приета по суша в Шенгенското пространство до края на..

публикувано на 10.10.24 в 16:07