Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки бяха убити при опита за военен преврат в Турция тази нощ

| обновено на 16.07.16 в 08:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опитът за военен преврат на непознатата досега тайна структура "Съвет за мир в отечеството" от редовете на турската армия претърпя провал, но успя да изправи Турция на ръба на граждански конфликт и на нокти световните медии. Към 22.30 часа премиерът Бинали Йълдъръм направи първото официално изявление, в което предупреди, че се извършва опит за сваляне на правителството в Турция от група военни, които ще заплатят висока цена за посегателството срещу демокрацията.

Превратаджиите блокираха междувременно с танкове двата моста на Босфора и летищата в Истанбул и Анкара, а изтребители F16 бомбардираха меджлиса в столицата. Часове наред комуникациите в страната бяха затруднени, а на места прекъснати. Екраните на някои от телевизионните канали почерняха. Стана ясно, че началникът на генералния щаб Хулуси Акар и висшето ръководство са задържани в плен, но не се разбра къде. Отвлечени са били генералният секретар на президента и шефове на службите на ключови постове. Една част от генералите на сухопътните сили и жандармерията подкрепиха правителството. На много места в Анкара и Истанбул се водиха горещи сблъсъци между полицията, подкрепени от отряди за антитерор и военни части.

В полунощ водеща на обществения канал TRT бе принудена от превзелите телевизията военни да изчете декларация, в която се съобщава, че армията поема властта и държавното ръководство е арестувано. Основната цел на намесата на военните е била възстановяване на законността, реда, демокрацията и правата на гражданите, които са погазени от управлението на Партията на справедливостта и развитието.

Междувременно правосъдният министър Бекир Боздаг уточни, че узурпаторите ще бъдат отблъснати на живот и смърт. Президентът Реджеп Ердоган се включи по социалната мрежа Фейс тайм от мобилния си телефон по частния новинарски канал NTV и призова народа да излезе по улиците и защити демокрацията и избраното правителство. Хиляди привърженици на Ердоган в големите градове откликнаха на апела на турския лидер и заляха площадите с развети турски знамена, като скандираха "Турция не е Египет", "Да живее Реджеп Ердоган", "Да живее турската демокрация". Стотици граждани се качиха върху танковете и съдействаха на силите за сигурност при арестуването на някои военни. По време на ожесточени престрелки между про и анти правителствените въоръжени части са загинали 60 души, а ранените са над 100 души.

Всички опозиционни лидери - на социалдемократите, националистите и кюрдите, в свои изявления безрезервно осъдиха посегателството върху турската демокрация и се обявиха открито против опита за преврат.

По-късно, към 2.30 след полунощ, вътрешният министър и прессекретарят на турското разузнаване обявиха, че превратът не е успешен и че до сутринта всички институции ще бъдат овладяни и под контрола на законно избраната власт. Превзетата първоначално от метежниците държавна телевизия възобнови излъчването си, а блокираното от танковете летище "Ататюрк" в Истанбул бе освободено от хиляди граждани, които посрещнаха в 4.30 сутринта с възторжени възгласи президента Ердоган, който пристигна от курорта Мармарис, където беше на почивка със семейството си. По време на кратката пресконференция на летището до държавния глава бе енергийният министър и зет на Ердоган Берат Албайрак. Президентът обеща сурова отплата за организаторите на опита за преврат и потвърди, че това са внедрени подмолно през годините в редовете на армията гюленисти - задкулусието, което неведнъж е пробвало да създаде паралелна държава в държавата и да овладее институциите, а сега чрез насилие и тероризъм са направили последен опит да провалят проекта на управляващите за изграждането на нова Турция. Ердоган нарече превратаджиите "народни предатели" и обеща да ги съди за измяна на родината. Той увери, че остава в Турция и призова всички да запазят спокойствие, за да няма повече размирици. Реджеп Ердоган призова привържениците на Партията на справедливостта и развитието да подкрепят демократично избраната власт в страната срещу опита за военен преврат:

Метежниците са малцинство в турската армия. Имаме управляваща партия, която е избрана от народа. Имаме и президент, избран от хората. и ако Бог пожелае, ще продължим да изпълняваме дълга си до края. Няма да оставим страната си на тези престъпници.

По-късно министър-председателят Йълдъръм съобщи, че е бил убит един генерал от организаторите на метежа и са били арестувани още 130 военни, сред които и някои от висок ранг.

Десетки войници, участвали в метежа, са се предали на правителствените сили близо до моста на Босфора. В Анкара обаче боевете продължават. Изтребители Ф-16 нанасят удари по танкове на метежниците, разположени пред президентския дворец, съобщи Франс прес.

Турските власти овладяха опита за преврат, заяви вицепремиерът Мехмед Шимшек в интервю за Си Ен Ен: Правителството напълно контролира ситуацията. Метежът е дело на малка част от нископоставени офицери от военновъздушните сили и жандармерията. Целта им очевидно бе да суспендират демокрацията.

Турското правителство назначи нов началник на генералния щаб след опита за преврат, съобщи тази сутрин турският премиер Бинали Йълдъръм. Генерал Йомит Дюндар ще поеме временно длъжността. По-късно Си Ен Ен Тюрк съобщи, че генерал Хулуси Акар е бил освободен при операция в авиобазата Акънджъ, северозападно от столицата. Генералът е отведен на безопасно място.

Босфорът бе затворен за танкери заради несигурната обстановка в мегаполиса. Отменени са над 130 полета от летище „Ататюрк“, където имаше сблъсъци между метежниците и правителствените сили.

Агенция ТАСС съобщи, че самолет на "Турските авиолинии" от Лондон се е приземил на международното летище в Истанбул - първият полет след прекъсването на работата на летището в резултат на опита за преврат. Полетът кацна на летище "Ататюрк" в 5.45 часа местно време.

В звуковия файл можете да чуете част от изявленията на президента Реджеп Ердоган и вицепремиера Мехмед Шимшек.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Търново задържаха пиян шофьор, причинил ПТП с 8 коли и трима ранени

Полицията във Велико Търново задържа 30-годишен криминално проявен и осъждан, който снощи в нетрезво състояние е причинил катастрофи с осем автомобила и с трима пострадали, сред които и полицай. Имало е полицейско преследване – автомобилът е бил изоставен в покрайнините на града, а водачът е задържан в неадекватно състояние около Великотърновския..

публикувано на 28.06.24 в 09:06

Пътници: БДЖ да си оправят платформата, за да няма опашки на касите на Централна гара

Напрежение и продължително чакане съпътстваха пътниците дошли на Централната жп гара в София, да купят билети с резервация за спални места, за планираната от тях отпуска, която ще прекарат по Черноморието.  На 24 юни  БДЖ обяви на сайта си, че вече е възможно да се  закупят на билети и резервация за спални места за пътувания до 24 юли 2024 г...

публикувано на 28.06.24 в 09:06

Демонстрации и състезания с канута в Тревненското езеро

Езерото в Трявна отново ще се оживи, като професионалисти ще демонстрират уменията си по гребане с канута, а зрителите ще могат да получат уроци от тях. Програмата е двудневна и тренировките по вода започват в 10 часa. Такъв тип забавления в Тревненското езеро бяха позабравени от местните хора и гостите на града, но има инициатива за..

публикувано на 28.06.24 в 08:20

Милен Желев: Единствената възможност за редовен кабинет е с първия мандат

Единствената възможност за редовен кабинет е с първия мандат . Това заяви пред БНР политологът Милен Желев. "Не трябва да губим надежда, че е възможен някакъв консенсус – видим или невидим. Мисля, че в момента текат преговори - не само с ДПС, а и с прословутите липсващи 6 човека за мнозинство.  Има откъде да се съберат депутати, защото..

публикувано на 28.06.24 в 08:15
Велопарк „Пампорово“

В курорта Пампорово започва активният летен сезон

Активният летен сезон в курорта Пампорово започва от днес с работата на двата основни лифта, водещи до връх Снежанка.  Това са лифтовете от Автогара – Студенец и от Студенец – Снежанка.  От днес отварят и велопарк Пампорово, приключенски парк "Язовира", туристическият център на входа на курорта и на пързалката и велогардероба на ски център..

публикувано на 28.06.24 в 08:14

Президентски избори в Иран

Иранците гласуват днес на предсрочни президентски избори след като президентът Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер миналия месец. Около 61 милиона избиратели са призовани да изберат наследник на Раиси.  Съветът на пазителите, изключително консервативен контролен орган, одобри само шестима кандидати за участие в надпреварата..

публикувано на 28.06.24 в 08:01
Кристалина Георгиева

МВФ призова САЩ да повишат данъците, за да ограничат повишаването на дълга

Международният валутен фонд призова Съединените щати да повишат данъците, за да ограничат нарастващите нива на дълга, като същевременно приветства "стабилния и динамичен" растеж на най-голямата икономика в света и напредъка в контролирането на инфлацията, предадоха агенциите Ройтерс и ДПА. В заключителното си изявление за годишния преглед на..

публикувано на 28.06.24 в 08:00