Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия вече има нов план за гражданска защита

| обновено на 24.08.16 в 18:46

Правителството в Берлин прие спорната обновена концепция за гражданска защита. С нея властите вече разполагат с план за действие при война, терористична или кибератака.

С новата концепция за гражданска защита германското правителство реагира на променената обстановка в света. С нея съществуващата вече служба за защита от природни катастрофи се свързва с други институции и подготвя населението за военна или терористична заплаха. Планът предвижда проверка на изправността на всички скривалища, попълване на резерва с костюми за радиоактивна и химическа защита и ваксини срещу едра шарка и антибиотици. Стратегията предвижда също построяване на кладенци за вода във всеки германски град, които да могат да снабдяват населението с питейна вода за 14 дни, препоръка към гражданите да се запасят с храна и вода за 10 дни, както и възможност за евентуално връщане на редовната военна служба.

Ние всички си пожелаваме големите кризи да ни отбягват. Но въпреки това е уместно да се подготвим за всякакъв сценарий, заяви министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер при представянето на документа. Той е изготвян от министерството на вътрешните работи в продължение на 4 години. Де Мезиер отхвърли критиката на опозицията и на социалдемократите, че с този план се предизвиква излишна паника сред хората. Това е всеобхватна концепция, разработена хладно и аналитично в продължение на дълго време. Не може и дума да става за всяване на паника, заяви министърът. Той посочи, че с нея правителството реагира на променената световна обстановка и е готово да реагира при заплахи от нов тип като кибератака или терористично нападение.

Не само Германия, а и НАТО се подготвя за така наречената "хибридна война". Причината за тези мерки е, че готовността за защита от конвенционални нападения вече е морално остаряла, а заплахите днес са нови. Опасенията са най-вече за евентуални терористични или кибератаки, които да лишат населението от продукти от първа необходимост, както и от пропаганда или скрити военни действия, каквито е обвинявана Русия, че извършва в Украйна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бернар Казньов

Франция и Германия искат операторите на мобилни приложения да предоставят информация на властите

Франция и Германия искат да задължат операторите на мобилни съобщителни услуги да дават достъп до кодирано съдържание, за да подпомагат терористични разследвания. Това е една от антитерористичните мерки, обсъждани днес в Париж от френския вътрешен..

публикувано на 23.08.16 в 15:49

Германия ще приеме нова стратегия за гражданска защита

На заседание в сряда кабинетът на Ангела Меркел ще приеме нова концепция за гражданска защита, съобщи в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Изданието се позовава на концепцията, разработена от Министерството на вътрешните работи, и твърди, че разполага..

публикувано на 22.08.16 в 18:38

Нови комуникационни канали за интеграция на бежанците: примерът на Германия

От началото на август в Германия е в сила новият закон за интеграция, който се счита като един от важните тестове за канцлера Ангела Меркел и начина, по който тя се справя с бежанската криза. Новият закон улеснява получаването на документ за владеене..

публикувано на 23.08.16 в 13:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета..

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на..

публикувано на 01.07.24 в 19:16