Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Танева: Ръст на произведените в България хранителните продукти на родния пазар

Снимка: БГНЕС

Има ръст на хранителните продукти родно производство на българския пазар, обяви министърът на земеделието и храните  Десислава Танева  в Сливен по време на изложението "Подкрепяме българското".  

Сред основните искания на производители и потребители към Министерството на земеделието и храните е разкриването на постоянни фермерски пазари, посочи още земеделският министър. 

Излизането директно пред потребителя на българския производител с повече и по-качествена продукция е доказателство, че на пазара делът на произведената в България продукция става все по-голям, обясни министър Танева:
С най-висок относителен дял са млякото и млечните продукти, като особено при пресните и киселите млека е близо 100%, тъй като е най-малък вносът. При сирената е по-различно - една част от сирената и от млечните продукти се изнасят, като във всеки отрасъл експортната ориентираност се увеличава. За пример мога да дам пчеларския сектор - там от 11 500 тона средно годишно произведен мед, 9 500 - 10 000 тона се изнасят. 

Ние за втора поредна година имаме ръст в зеленчукопроизводството и в трайните насаждения, и то постоянен. Огромното предизвикателство пред всички нас, както и пред производителите, е пазарът, а също и как производителите да се сдружат и да стигнат директно до потребителя,
 допълни земеделският министър.
30 фирми от Сливен и региона представят своето производство на изложението в Градската градина, което продължава до неделя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Кънев

Красимир Кънев, БХК: Да не чакаме да ни осъди Страсбург, за да направим законодателни промени

" Извървели сме някаква част от пътя към разбирането и елиминирането на проблема с дискриминацията, нетолерантността и езика на омразата. Остава да извървим още много дълъг път . За съжаление, в последните няколко години ние не виждаме да се върви по него . Това е големият проблем". Това каза пред БНР един от учредителите на Българския..

публикувано на 08.10.24 в 09:15
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Ще кърпим дупки и ще връзваме бюджета година за година

Проблемът с бюджета е много сериозен. Имаме съчетание на три фактора , първият е популисткият, от друга страна имаме неизпълнение на ПВУ, имаме също така затруднена икономическа ситуация в страната – над 20 месеца спадат темповете на индустриално производство. Това каза пред БНР финансистът Евгений Кънев. МФ очаква през декември да бъде..

публикувано на 08.10.24 в 08:32
 Яков Милатович

Черна гора - домакин на среща на лидерите от Западните Балкани по процеса Бърдо-Бриони

Президентът на Черна гора Яков Милатович ще бъде домакин на лидерска среща в рамките на процеса Бърдо-Бриони, която ще се състои на 7 и 8 октомври в пристанищния град Тиват, съобщи службата за връзки с обществеността на Милатович, цитирана от портала "Виести". Това съобщи БТА. В съобщението се посочва, че по време на срещата ще бъде проведена пленарна..

публикувано на 08.10.24 в 08:11

Украинската помощ: "58 хил. души са като просяци"

" В момента има 58 хил. души, които са буквално като просяци ". Това заяви пред БНР съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев във връзка с очаквания втори транш от украинската помощ. Правителството отпусна 200 млн. лв. от договорените средства за втори транш от т.нар. украинска помощ, но остават още 125..

публикувано на 08.10.24 в 08:05
Германският канцлер Олаф Шолц.

Партията на Олаф Шолц е с нов генерален секретар

Временно изпълняващ длъжността генерален секретар на Германската социалдемократическа партия е Матиас Миерш, предаде ДПА. Лидерът на управляващите в Германия социалдемократи Кевин Кюнерт вчера подаде оставка. Миерш в момента е заместник-председател на парламентарната група на партията. Германската социалдемократическа партия е..

публикувано на 08.10.24 в 08:05

Вход свободен за всички концерти на фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" в Плевен

В Плевен се открива 32-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова". Тази година музикалното събитие ще включва 13 концерта с над 600 участници, от които 43 лауреати от 9 държави. Международният музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" e ще продължи до 25 октомври, каза Любомир Дяковски, директор на..

публикувано на 08.10.24 в 07:57
Евтим Милошев

Министър Милошев открива международното изложение "Културен туризъм" във В. Търново

Служебният министър на туризма Евтим Милошев ще открие тази вечер международното изложение "Културен туризъм", което се провежда за 19-а година във Велико Търново. В тридневния форум ще се представят 10 държави и 30 български общини. Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново е единствената туристическа борса у нас с..

публикувано на 08.10.24 в 07:53