Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: Не трябва да се допуска избухване на въоръжен конфликт на Балканите

Снимка: БГНЕС
На годишната си пресконференция руският външен министър Сергей Лавров каза, че не бива етнически албански сили в Косово да присъстват в населените със сърби райони в северната част на Косово. Всички разбират, каза той, че не трябва да се допуска избухване на въоръжен конфликт на Балканите. 

Що се отнася до влака Белград - Косовска Митровица, веднага след тези събития ми се обади сръбският външен министър Ивица Дачич и анализирахме какво всъщност се е случило. Мога да кажа само едно - ЕС трябва да успокои тази ситуация и да направи така, че да се спазват споразуменията между Белград и Прищина, постигнати с посредничеството на Брюксел, заяви Лавров.

Руският първи дипломат посочи, че съгласно тези споразумения свободата на движение на хора не трябва да се ограничава и в Северно Косово, където живеят сърби, не трябва да има присъствие на албански силови структури. Смятам, че в този случай бяха нарушени поне няколко от тези договорености, които бяха постигнати в Брюксел, заяви руският министър. Надявам се, че този път всички разбират необходимостта да се избегне въоръжен конфликт, изтъкна той.

По повод на обстановката в Босна и Херцеговина Сергей Лавров отбеляза, че Русия неведнъж е напомняла на западните си партньори, че вече става неприлично в Босна и Херцеговина, която се смята за независима държава, да се запазва апаратът на така наречения "върховен представител", който има правата на генерал-губернатор и може да наложи на трите съставни народа всякакви решения. Това предизвиква раздразнение, обясни още той. Министър Лавров заяви, че е необходимо да се спазват Дейтънските споразумения за Босна и Херцеговина, които поставиха край в средата на 90-те години на кървавия граждански конфликт.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Николай Кръстев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Нервността преди речта на Тереза Мей за "Брекзит" повиши цената на златото до 8-седмични върхове

Златото поскъпва към 8-седмични върхове, тъй като инвеститорите отново поглеждат към благородния метал като убежище за техните финанси преди предстоящата днес ключова реч на британския премиер Тереза Мей, фокусирана върху предстоящия "Брекзит"...

публикувано на 17.01.17 в 13:53
Сергей Лавров

Лавров: Тероризмът беше основният проблем на международната общност през 2016 година

Тероризмът се е превърнал в системен проблем на международната общност през 2016 година. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция, отчитаща резултатите от дейността на дипломатите през предходната година. Той формулира като..

публикувано на 17.01.17 в 10:35

Руският външен министър Сергей Лавров ще даде традиционната си годишна пресконференция

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров ще даде традиционната си годишна пресконференция за местни и чуждестранните медии. За нея са акредитирани над 300 чуждестранни кореспонденти, работещи в Москва и 160 руски журналисти.  Очаква се..

публикувано на 17.01.17 в 07:47

Лавров: Сирийското правителство преговаря с опозицията за мирни преговори в Казахстан

Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че сирийското правителство преговаря с опозицията преди евентуални мирни преговори в Казахстан. Лавров не каза обаче къде се водят разговорите и кои опозиционни групи участват.  От Висшия преговорен..

публикувано на 27.12.16 в 20:42

Лавров: Сирийската криза не може да бъде разрешена по военен път

Министрите на външните работи на Русия, Иран и Турция са съгласували заявление за политическия процес в Сирия, предава ТАСС. Руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че според министрите на трите държави сирийската криза не може да бъде..

публикувано на 20.12.16 в 17:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивет Купър

На Острова: Планът "Руанда" отстъпва на ново командване за гранична сигурност

Британското правителство ще пренасочи десетки милиони паунди от плана за Руанда към създаване на ново командване за гранична сигурност, съобщи новият министър на вътрешните работи Ивет Купър. Вътрешният министър Ивет Купър вече предприе първи..

публикувано на 08.07.24 в 08:47
Теодор Славев

Теодор Славев: В ДПС последната инстанция е Доган. Той винаги печели

Нестабилни партии не могат да произведат стабилно управление. Това каза в интервю за БНР политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. " Като в сапунена опера сме в България с политическите процеси ", констатира той и..

публикувано на 08.07.24 в 08:34

Заради профилактика спират топлата вода на перничани

Спират топлата вода на перничани заради профилактика. Тазгодишният планов ремонт на топлоснабдителната система в Перник започва днес и ще продължи до 18 юли. За част от живущите в южната част на кв. "Изток" ремонтните дейности ще продължат до 31 юли...

публикувано на 08.07.24 в 08:20

Националният съвет на "Да, България" обсъжда идеята на ДСБ за "технически кабинет"

В съобщение на Фейсбук страницата на "Да, България" се посочва, че днес на заседание на Националния съвет на партията ще бъде обсъдено предложението на ДСБ от вчера за "технически кабинет" с третия мандат. "Опит за третия мандат с "технически..

публикувано на 08.07.24 в 08:14

ПТП с две жертви затвори временно пътя София - Варна край с. Кесарево

Катастрофа между два автомобила временно затвори за движение главния път София-Варна - при разклона за село Кесарево, община Стражица. По първоначална информация единият от автомобилите е управляван от неправоспособен шофьор. На място..

публикувано на 08.07.24 в 08:07

Температурни рекорди в Кипър

В Кипър температурните рекорди от юни продължават и през юли. В сила днес е най-продължителното предупреждение за екстремни жеги, издавано в страната – за 20 часа непрекъснато. Чести горещи вълни се очакват на острова през целия месец, според..

публикувано на 08.07.24 в 08:02
Джон Хийли (вдясно) и украинският му колега Рустем Умеров в Одеса, 7 юли 2024 г.

Лондон потвърди подкрепата си за Киев

48 часа след като бе назначен, новият британски министър на отбраната Джон Хийли посети Одеса и обеща нови военни доставки за Украйна. Джон Хийли се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и с украинския си колега Рустем Умеров, като..

публикувано на 08.07.24 в 08:00