Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на лордовете продължава обсъждането на проектозакона за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камарата на лордовете в британския парламент днес продължава обсъждането на проектозакона за Брекзит, като се засилват очакванията да бъдат внесени промени в начина, по който Великобритания ще обяви "началото на развода" с ЕС.

Едва ли някой очаква законопроектът да бъде блокиран в Камарата на лордовете, но правителството може да бъде подложено на натиск да промени плановете си, тъй като няма мнозинство в Горната камара на парламента. Сред обсъжданите поправки са правата на гражданите на ЕС на Острова; Северна Ирландия, която ще има граница с ЕС след Брекзит; гласуване в парламента на заключителната сделка по Брекзит и търсене на начини за оставане в общия пазар. Гласуване по тези въпроси не се очаква по-рано от сряда, а най-вероятно това ще стане следващата седмица.

Правителството обаче не е готово на отстъпки. Министърът на вътрешните работи Амбър Ръд изтъкна, че това е само проектозакон, който трябва да постави началото на двегодишния процес.

След това ще има много възможности за обсъждания и дискусии, допълни Ръд.

Очаква се лордовете да принудят правителството да впише в законопроекта обещанието, което направи устно в Камарата на общините – че ще даде на депутатите право да гласуват заключителното споразумение за Брекзит, преди то да бъде предоставено за обсъждане в Европейския парламент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър Найден Тодоров

Найден Тодоров: Няма нарушения в театрите, като тези в Разград

Според резултатите от първоначалната проверка на Министерството на културата на разходите на всички театри, няма нарушения като тези в Разград или ако има те са малки и все още невидими. Това заяви в интервю за БНР министърът на културата Найден Тодоров. Припомнямe, че директорът на разградския театър Левон Манукян беше уволнен в понеделник,..

публикувано на 02.10.24 в 11:42

Петролът поскъпна заради напрежението в Близкия изток

Петролът поскъпна с повече от два процента заради напрежението в Близкия изток. След иранските атаки срещу Израел инвеститорите в черно злато виждат реална опасност за прекъсване на доставките на ключовата суровина.  Поскъпването на сорта "Брент", който е референтен за европейския пазар, е с близо 1 долар и 70 цента, което е повече от две на..

публикувано на 02.10.24 в 11:37

Двама арестувани при операция срещу наркоразпространението в София

Двама души са арестувани при операция на полицията в София. Акцията е насочена срещу разпространението на наркотици. Тя е проведена от екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи в квартал "Христо Смирненски". По непотвърдена информация при операцията са задържани двама души мъж и жена, които са живеели на семейни начала. Източници..

публикувано на 02.10.24 в 11:08
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Експлицитно признаване на право на безопасен и достъпен аборт в ЕС няма

В Европа ситуацията с абортите е много различна. Някъде проблемът е много тежък – достъп няма, другаде е недостатъчен, а на трети места е фалшив достъп: уж го има. Това каза пред БНР Димитрина Петрова от Българското общество за либерална демокрация. В Малта абортът е забранен дори в случаи на изнасилване, както и когато е застрашен..

публикувано на 02.10.24 в 11:03

По-евтини пътни такси по магистрали в Гърция

От този месец се намаляват пътните такси по две от основните магистрали, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. С до 3 евро пада цената на таксите по магистралата, пресичаща Централна Гърция. Например за отсечката Малиакос - Клейди настоящата цена от 16,5 евро намалява до 13,7 евро. От 6 октомври с 2,5 евро намалява и цената за пътуване..

публикувано на 02.10.24 в 11:00

Първа копка на втория надлез над "Бакърена фабрика"

Столичната община започва изграждане на втори надлез над "Бакърена фабрика".  Той е важен за облекчаване на трафика и транспортна свързаност на районите "Връбница", "Надежда" и "Люлин", подчерта кметът Васил Терзиев. "Стойността е 15 милиона, финансирана от държавния бюджет по програмата на МРРБ за подкрепа на общините. Важен е този обект,..

публикувано на 02.10.24 в 10:54
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар изпепели сградата на старото училище в санданското село Враня

Пожар изпепели сградата на старото училище в санданското село Враня и няколко плевни. Най-вероятно огънят е тръгнал от запалени треви и храсти, но заради вятъра бързо се е пренесъл към овощни градини и близките сгради.  Пожарни екипи от Сандански и Петрич, както и десетки доброволци са успели да овладеят пожара късно снощи. Огънят е пламнал в..

публикувано на 02.10.24 в 10:37