Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: Обвиненията за нова "желязна завеса" с Източна Европа са неоснователни

Снимка: БГНЕС

Бялата книга не цели създаването на "Европа на две скорости" заяви по време да дебати в Страсбург авторът ѝ Жан-Клод Юнкер. В дискусия с евродепутатите преди срещата в Рим за бъдещето на ЕС председателят на ЕК обясни, че текстът е бил зле интерпретиран:
Не става въпрос за нова "желязна завеса" между Източна и Западна Европа. Идеята е да задълбочаваме интеграцията си дори ако не всички са съгласни с това. Ако погледнете случаите на досегашното засилено сътрудничество в определени области, всички нови членки искаха да участват, за разлика от старите, като Холандия на пример, които не пожелаха. Така че обвиненията за нова "желязна завеса" с Източна Европа са неоснователни.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира:
Сценарият за много скорости предивзика много противоречия – не само тук в Европарламента. В същото време той има отрезвяващ ефект, за онези, които си мислеха, че ще отслабят ЕС. Надявам се срещата в Рим да бъде повратен момент за реинтеграцията на Съюза. Знам, че не всички политици ще бъдат наши съюзници. Но колкото и парадоксално да звучи – мнозинството от гражданите на държавите, управлявани от евроскептици, ще бъдат на наша страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арсен в питейната вода в два района на Халкидики

Откриха високи нива на арсен в питейната вода в два района на Халкидики. Предупредиха туристите. Водата в Неа Триглиа и Неа Плагия в Халкидики да не се използва за пиене, съобщават властите. Предупреждават жители и туристи да приемат само минерална вода, докато приключи изграждането на допълнителен център за пречистване. Всеки..

публикувано на 09.10.24 в 11:14

Турция блокира достъпа до Discord

Властите в Турция блокираха днес достъпа до платформата "Дискорд" заради установяване на наличието на съдържание, което нарушава закона. Това съобщи министърът на правосъдието Йълмаз Тунч, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк. В изявление, публикувано от него в социалните мрежи, се уточнява, че има достатъчно основания да се предполага, че..

публикувано на 09.10.24 в 10:58

На прага на есенно-зимния сезон: Чакаме познати грипни щамове, скептицизъм към ваксините

Сред по-голяма част от населението има недоверие към ваксините срещу грип . Това каза в интервю за БНР д-р Павлина Здравкова, общопрактикуващ лекар и специалист по вътрешни болести. Тя работи в Първа градска болница в София. Д-р Здравкова уточни, че в нейната практика не се наблюдава подобен скептицизъм. За нея е необяснимо защо..

публикувано на 09.10.24 в 10:26
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

Бойци на "Хизбула" са атакували израелски сили на ливанска територия

Бойци на "Хизбула" са атакували израелски военни сили на ливанска територия, недалеч от границата с Израел. Израелските части били подложени на обстрел с ракети и артилерия и принудени да се изтеглят, според твърденията на "Хизбула". Трима израелски войници са пострадали тежко при сражения в Южен Ливан, съобщиха от израелската армия...

публикувано на 09.10.24 в 10:19

Демонстрационно гласуване с машини в 8 общини в Кюстендилско

В Кюстендилска област в 8 общини ще има демонстрации за гласуване с машини за изборите на 27 октомври.  Устройствата ще са на разположение на общинските администрации по график, обявен от РИК. В най-малката община в България -Трекляно, се гласува само с хартиена бюлетина. Демомашини ще има между 12 и 17 октомври в община Бобов дол,..

публикувано на 09.10.24 в 10:13
Изглед към КНДР от Паджу, Южна Корея

Северна Корея прекъсва автомобилните и жп връзки с Южна Корея

Севернокорейската армия съобщи днес, че планира да прекъсне всички автомобилни и жп връзки на КНДР с Южна Корея, предаде БТА като се позова на ДПА.  По границата ще бъдат разположени "силни отбранителни структури" и мерките ще влязат в сила незабавно. Според Пхенян тези действия целят опазването на националната сигурност и предотвратяването на..

публикувано на 09.10.24 в 09:49

В изборния ден – връщаме часовниците си с час назад

На изборния ден – 27 октомври, ще преминем към зимно време (връщаме часовниците с час назад). Тоест, този ден ще спим с един час повече.  Смартфони, таблети, компютри и ще се погрижат за тази актуализация автоматично, но останалите устройства може да изискват ръчна настройка. Сутрините и вечерите ни ще са тъмни и денят ще ни се струва по-кратък.  В..

публикувано на 09.10.24 в 09:41