Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: ИД води жестока война и срещу мюсюлманите, които не изповядват нейните догми

Димитър Гърдев
Снимка: Ани Петрова, БНР

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за двата самоубийствени атентата, извършени вчера в християнски коптски храмове в Египет. Групировката обяви, че нейни членове са извършили и двете нападения, при които бяха убити 44 души, а над 100 бяха ранени.  

Експертът по международна сигурност Димитър Гърдев коментира в ефира на "Хоризонт" терористичните нападения от последните дни в Европа и Египет, като отбеляза, че идеологическото влияние на "Ислямска държава" е огромно и достига далеч, преминавайки държавните граници:

Виждаме, че в Европа хора, които реално не са физически членове на "Ислямска държава", но са нейни симпатизанти – тъй като едва ли има съмнение, че тези, които извършиха атентатите в Санкт Петербург, в Стокхолм или в Германия, или във Франция, Великобритания, са се познавали лично с ръководството на ИД, но те са поразени от идеологията на тази организация. И поради тази причина казваме, че всъщност влиянието на тази идеология на ИД – този радикален джихадизъм, той се разпространява по негови неведоми пътища и оказва силно въздействие върху граждани на други държави, които, повлияни от тази идеология, извършват такива атентати. Снимка

Във връзка с вчерашните атентати в Египет и заявеното от президента Ас Сиси, че нападенията са насочени както към християните, така и към мюсюлманите в страната, както и че ще бъде обявено извънредно положение, Гърдев коментира:

Президентът заявява по този начин, че атентатът е насочен и срещу мюсюлманите, защото в края на краищата това е насочено и срещу стабилността на държавата.

"Ислямска държава" води също такава кървава и жестока война и срещу мюсюлманите, които не изповядват нейните разбирания, нейните виждания и нейните догми, отбеляза анализаторът и припомня, че джихадистите извършват атентати по време на празници и се целят в свети места – и на мюсюлмани, и на християни, за да сеят максимално разрушение и хаос и да застрашат фундамента на обществото и държавата.

Целия анализ на Димитър Гърдев може да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на Египет обяви въвеждането на извънредно положение за срок от три месеца

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обяви въвеждането на извънредно положение за срок от три месеца. Повод за това станаха двата терористични атентата срещу християнски храмове , извършени в неделя в градовете Танта и Александрия, при които, по..

обновено на 10.04.17 в 08:13
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Гуцанов

БСП очаква да получи третия мандат за съставяне на правителство

БСП очаква да получи третия мандат за съставяне на правителство и ще положи всички усилия за съставяне на правителство на националното съгласие и спасение. Това заяви председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов: "Ако се връчи на БСП, ние сме..

публикувано на 05.07.24 в 14:37

В прощално слово Риши Сунак се извини на страната и на партията си

В прощално обръщение към нацията пред "Даунинг стрийт" 10 британският премиер Риши Сунак се извини на страната и на партията си и отново заяви, че поема отговорност. Той допълни, че освен, че се оттегля като премиер, ще подаде оставка и като лидер..

публикувано на 05.07.24 в 14:37
Делян Пеевски

Пеевски отрече България да се превръща в донор на Украйна

Тези пари няма да бъдат давани директно от страната ни на Украйна, а ще бъдат приспаднати от сумите, които България получава за предоставеното на Киев въоръжение. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който..

публикувано на 05.07.24 в 14:24

Съдът отхвърли иска на МФ за близо 630 млн. лв. по делото срещу Васил Божков

Софийският градски съд (СГС) отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите (МФ) за близо 630 млн. лева по делото срещу Васил Божков и още девет души, подсъдими по т. нар. "хазартно дело".  Според съдия Иван Коев разглеждането му силно ще затрудни..

публикувано на 05.07.24 в 14:15
Областна администрация-Варна

Освободени са двама заместник областни управители на Варненска област

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев са освободени заместник областните управители на Варненска област Огнян Рачев и Изабела Иванова. Областният управител Андрияна Андреева изразява своята благодарност за добрата екипна работа на досегашните..

публикувано на 05.07.24 в 13:58

Депутати коментират новите назначения на областни управители

Спорът за новите назначения на областни управители продължи и в кулоарите на парламента. От ПП-ДБ обвиниха служебното правителство в политическа чистка и в опит за овладяване на държавата.  "На фона на политическия разпад в парламента статуквото действа..

публикувано на 05.07.24 в 13:47
Димитър Главчев

Главчев: На срещата на НАТО България ще предложи провеждане на мирни преговори между Русия и Украйна

На срещата на върха на НАТО във Вашингтон България ще предложи провеждане на мирни преговори между Русия и Украйна, заяви служебният премиер Димитър Главчев: "Мисля наистина, тъй като стана въпрос в пленарната зала вчера, да предложим мирни..

публикувано на 05.07.24 в 13:46