Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган печели референдума с малка преднина, опозицията ще оспорва вота

Три от 18-те точки в конституционната реформа, одобрена на референдум в Турция, ще влязат в сила незабавно

| обновено на 17.04.17 в 14:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС



Три от 18-те точки в конституционната реформа, одобрена на референдум в Турция вчера, ще влязат в сила незабавно, съобщава турската частна телевизия НТВ.

В 30-дневен срок ще влезе в сила преструктурирането на Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Шестима от бъдещите 13 членове на висшия съдебен орган ще бъдат посочвани директно от президента Ердоган. Ведна в сила влиза и поправката, с която се премахват военните съдилища. Останалите 15 промени ще станат факт, след като през ноември 2019 година бъдат произведени едновременно президентски и парламентарни избори.

Макар и с малка разлика, на референдума в Турция печели лагерът на привържениците на конституционните промени, които ще доведат до президентска система на управление.

51,41 % от турските избиратели са подкрепили промените, докато 48,59 % са гласували "против". Висшата избирателна комисия в Турция обяви, че е победил лагерът, гласувал с "да", с превес от 1,25 милиона гласа. Окончателните резултати ще бъдат обявени най-късно след 11-12 дни.

Рекордна избирателна активност е регистрирана в Турция - на референдума са гласували 85-86% от избирателите. Гласувалите "за" конституционните промени, които ще доведат до президентска система на управление, са 51,41 на сто, противниците са само с 3% по-малко - 48,59. 


Президентът Реджеп Ердоган изрази задоволство от резултатите и заяви:

Турският народ направи исторически избор. Осъществяваме най-важната реформа в турската история.

Един от акцентите във вчершната реч на президента Ердоган беше именно в това, че се премахва окончателно намесата на военните в политическия и обществения живот на страната, че военните съдилища повече няма да имат възможност да съдят нито цивилни, нито пък военнослужещи. Става дума и за реформата във Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Ще настъпят някои промени, свързани с броя и начина на назначаване на неговите членове

В първата си реч след референдума държавният глава определи вота в Източните и Югоизточни райони на страната, откъдето дойде солидна подкрепа за предложенията, като наистина важен. Ердоган не пропусна да изтъкне, че турските избиратели в чужбина са значима част от успеха. Според него всички, особено съюзниците, трябва да уважават решението на турския народ.

Опозицията в лицето на Народнорепубликанската партия и Прокюрдската демократична партия на народите настояха за повторно броене на близо две-трети от бюлетините. Лидерът на кемалистите Кемал Кълъчдароглу нарече "грешно" и "незаконно"  решението на Висшата избирателна комисия да бъдат зачитани бюлетини без печат.

Голяма част от турците подлагат на съмнение резултата от референдума.

Това си е направо сбогуване с републиканската система. Смятам, че гласовете ни бяха откраднати. Решението на Избирателната комисия да зачита бюлетините без печат по искане на управляващата партия, е скандално. Всички си замълчаха.

Поддръжници на Ердоган се радват на резултата от допитването. 

Не знам какво ще ни донесе новата система, но съм доволна, защото човекът, когото подкрепям, ще стане президент с повече правомощия. Дано новата система е за добро

От големите градове на южната ни съседка единствено в Бурса са подкрепили Ердоган.
В Истанбул, Анкара и Измир са се обявили против промените.

Според мнозина международни наблюдатели съсредоточаването на властта и заличаването на границите между изпълнителна, съдебна и президентска власт може да има непредвидими последици.

Националният съвет за сигурност ще обсъжда днес удължаване на извънредното положение в страната. Това съобщи турският вицепремиер Вейси Кайнак, цитиран от Ройтерс.

Въпреки победата на лагера на Ердоган, коментарите на много от анализаторите са в посока на това, че Турция е разделена. Президентът пламенно приветства резултатите, но въпреки че бяха впрегнали в действие целия пропаганден арсенал от медии, институции и др. и не разрешиха на опозицията да провежда митинги на открито, Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието не успяха да постигнат резултата, на който се надяваха. Те спечелиха референдума, но за пръв път от 15 години насам загубиха избори в най-големите градове в страната - Истанбул, Анкара, Измир и Адана, където надделя гласуването с "не".

Парадоксът е, че до голяма степен победата на Реджеп Ердоган се дължи на турците, които живеят извън страната. Турските гастарбайтери в Германия, Австрия, Белгия и Холандия масово са подкрепили въвеждането на президентската форма на управление, въпреки, че от много години живеят в демократичните западни общества.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Мариян Карагьозов за предаването "12+3".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44