Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Матис обсъди с Реджеп Ердоган кюрдите, Сирия и "Ислямска държава"

Джеймс Матис и Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След Ирак и Йордания ръководителят на Пентагона Джеймс Матис пристигна днес в Анкара, където разговаря със своя турски колега Нуретин Джаникли и с президента Реджеп Ердоган.

Министърът по отбраната на Съединените щати пристигна в турската столица от Ирак и Йордания. Джеймс Матис беше посрещнат на анкарското летище "Есенбога" от министъра на отбраната на Турция Нуретин Джаникли. След това двамата участваха в официална военна церемония и проведоха среща. Разговорите между тях продължиха около два часа и половина.

Американският военен министър по-късно беше приет и от президента Реджеп Тайип Ердоган в новата му резиденция в Бештепе. В началото на седмицата и турският държавен глава беше в Аман за разговори по регионалните въпроси, а на официално посещение в Ирак днес е турският дипломат номер едно Мевлют Чавушоглу.

Срещата между Матис и Ердоган продължи повече от час. По данни на турски представител, присъствал на разговорите, цитиран от местните медии, Анкара отново е изразила безпокойството си от американските доставки на оръжие за сирийските кюрди, които тя счита за клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), и е поискала прекратяване на подкрепата. САЩ снабдяват с оръжие кюрдските отряди, които се сражават с организацията "Ислямска държава". От американска страна е било дадено съгласие за обща борба с ПКК в планините Синджар и Кандил.

И Анкара, и Вашингтон подкрепят запазването на териториалната цялост на Сирия и Ирак. Ердоган и Матис са определили като грешна стъпка решението за провеждане на референдум за независимост в Иракски Кюрдистан.

Анализатори оценяват, че между страните съществуват и различия. Главна регионална задача за Анкара е да не допусне създаване на кюрдски квазидържавни образувания в Северна Сирия. По въпроса Турция може да си партнира с Иран, а Вашингтон се стреми да ограничи влиянието на Техеран в Близкия изток.

Турция се безпокои и от последиците от евентуална атака срещу Идлиб – последната останала крепост на сирийската опозиция в северната част на страната, докато САЩ не изключват вариант водената от тях коалиция да щурмува града. Ситуацията в Северна Сирия е чувствителен въпрос за Турция, като наскоро един от граничните пунктове беше затворен, тъй като сирийски пропускателен пункт попадна под контрола на екстремистка групировка.

На срещата си Ердоган и Матис са засегнали и темата за сътрудничество в областта на военната индустрия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Реджеп Ердоган

Ердоган е заявил на Матис, че Турция е разтревожена от американската подкрепа за кюрдските милиции

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил пред американския държавен секретар Джеймс Матис , че Анкара е разтревожена от подкрепата на САЩ за кюрдските милиции в Сирия. Това предаде Ройтерс, като се позова на източници от турското президентство...

публикувано на 23.08.17 в 18:12
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Киев и международните му партньори подготвят решение за оказване на натиск над Русия

Украинският президент Володимир Заленски отново подчерта във вечерното си видеообръщение, че Украйна и нейните партньори трябва да предприемат съвместни стъпки срещу Русия. Той изрази надежда, че това ще стане на Среща на високо равнище на Контактната..

публикувано на 30.09.24 в 09:12
Катерина Сакеларопулу

Президентът на Гърция е на посещение в Никозия

Нов израз на силната подкрепа на Атина за Никозия е започващото днес двудневно официално посещение на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу в Кипър. Тя е специален гост за честванията на 1 октомври, националния празник на Кипър. Държавният..

публикувано на 30.09.24 в 08:37

Силният вятър спря ферибота край Оряхово

Заради силен порив на вятъра фериботната платформа, намираща се на българска територия при Оряхово временно спира работа. Това съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) на интернет сайта си. Трафикът е нормален на всички..

публикувано на 30.09.24 в 08:27

Кипър: Отпада нулевата ДДС ставка за основни храни и други стоки

В Кипър днес е последният ден, в който се прилага нулева ставка на ДДС върху 11 групи основни потребителски стоки. От 1 октомври отпада действалата 1,5 години мярка в подкрепа на домакинствата при високата инфлация. Правителството не я удължи след..

публикувано на 30.09.24 в 08:26

Изследване: Вредни химикали от опаковките на храните се натрупват в човешкото тяло

Според ново изследване публикувано в списание "Nature" стотици вредни химикали са натрупват в човешкото тяло, преминавайки от опаковките и начина на приготвяне на храните. Учените са констатирали наличието на малко над 3600 химикала в тялото на..

публикувано на 30.09.24 в 08:15
Д-р Николай Брънзалов

Десислава Николова: Лекарите не допуснаха политиката да влезе в БЛС

" Това, което направиха лекарите, е да не допуснат политиката да влезе в Лекарския съюз ".  Това е коментарът на журналиста Десислава Николова след избора на д-р Николай Брънзалов за председател на БЛС. Другият кандидат за поста беше бившият..

публикувано на 30.09.24 в 08:14

Си Би Ес: 116 са жертвите на урагана "Хелейн" в САЩ

Жертви, наводнения, свлачища и разрушения причини ураганът "Хелейн", преминавайки през американските щати Джорджия, Северна и Южна Каролина и Тенеси. По данни на Си Би Ес досега са потвърдени 116 загинали. На много места в югоизточната част на..

публикувано на 30.09.24 в 08:10