Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таен вот в Брюксел днес за определяне на градовете, където ще се преместят две европейски институции

Снимка: Личен архив

В Съвета на ЕС в Брюксел с тайно гласуване ще бъдат определени градовете, които ще подслонят две европейски агенции - Европейската агенция по лекарствата  и Европейския банков орган. 

И на двете седалищата в момента са в  Лондон, но те ще трябва да се преместят заради оттеглянето на Великобритания от Общността.

Общо 19 европейски града бяха предложени за домакинството на агенцията по лекарствата. Засега като фаворити се сочат Братислава и Милано. От 8-те кандидати за Европейския банков орган с най-големи шансове изглеждат Франкфурт и Виена.България също беше предложила кандидатурата си за агенцията по лекарствата, но получи една от най-ниските оценки от Европейската комисия.

Градове като Дъблин, Варшава, Виена, Брюксел са кандидати за домакинството и на двете агенции, посочва Франс прес. И България, и Румъния искат домакинството на Европейската агенция по лекарствата, припомнят и от Асошиейтед прес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Гърция: Акции в ромски гета срещу "медната мафия"

Властите в Гърция се опитват да спрат кражбите на метали с повече охранителни камери и чести акции сред ромската общност. Огромни са държавните разходи по възстановяване на щетите. Гръцката полиция провежда акции в ромски гета срещу "медната мафия", която краде и търгува с метали на черния пазар. Според полицаите това обикновено са ромски..

публикувано на 21.10.24 в 11:05

В Ивайловград двама мъже са арестувани за бракониерски лов на сърни

В Ивайловград двама мъже са арестувани за бракониерски лов на сърни. Те са пътували с лек автомобил, който е спрян за проверка до село Плевун. В багажника са намерени две отстреляни животни, както и оръжие. То е било законно притежание на единия от мъжете. Те са били тествани и за алкохол, като пробите им са положителни. Двамата са..

публикувано на 21.10.24 в 11:01
Снимката е илюстративна.

Спасителна акция заради бедстващи мигранти край о-в Самос

Гръцката брегова охрана провежда спасителна акция заради бедстващи мигранти край остров Самос. От потъналата лодка бяха спасени 22 души. Сред тях е трафикантът, който е арестуван. Двама мигранти бяха открити удавени, съобщават от Гранична охрана. В спасителната акция са участвали и частни яхти. Продължава издирването в морето на още мигранти...

публикувано на 21.10.24 в 10:36

Над 200 изсъхнали и болни дървета ще бъдат изсечени в кюстендилския парк "Хисарлъка"

Над 200 дървета черен бор ще бъдат изсечени в парка "Хисарлъка" над Кюстендил. Причината е, че дърветата са заболели, а някои от тях са изсъхнали, съобщават от Общината и уточняват, че изсичането ще бъде извършено по специална технология. То трябва да приключи до 31 декември. Според издадените три разрешителни ще се отрежат общо 151 куб...

публикувано на 21.10.24 в 10:29

"Вечер на добродетелите" в помощ на деца и семейства в риск

15-ото издание на " Вечер на добродетелите " ще се проведе под надслов "Криле и корени". Инициативата е на Фондация "За нашите деца", която работи в подкрепа на ранното детско развитие. Събитието тази вечер ще се състои в Sofia Event center. По време на благотворително наддаване гостите на събитието ще дарят за каузата. През 2025 г...

публикувано на 21.10.24 в 10:24

Ранното пенсиониране да бъде възможност за учителя, а не задължение

Ранното пенсиониране да бъде възможност за учителя, а не задължение - ако човекът се почувства изхабен, да се възползва от тази възможност, но ако остане в училище, той да изпълнява нещата както трябва. Това предложи пред БНР Петя Русинова, бивш директор на училище. Синдикат "Образование" - "за" трудът на учителите да се зачита за втора..

публикувано на 21.10.24 в 09:52
29 СУ в София, където учат децата от румънската гимназия в момента

Местят румънската гимназия в друга сграда. Родители и ученици на протест

Родители и ученици от румънската гимназия "Михай Еминеску" протестират срещу преместването на гимназиалните класове в друга сграда. Сега те учат в 29-о СУ "Кузман Шапкарев", което се намира на улица "Раковски" в София. "Решение все още няма. Дойде представител на общината. Получихме уверение, че ще останем поне до края на учебната година..

публикувано на 21.10.24 в 09:49