Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

52 семейства в Нови Искър поискаха безплатни пелетни печки

Снимка: Архив
52 домакинства от Нови Искър са подали молби за безплатни печки на пелети. Подаването на документи приключи на 8 февруари. Това съобщи за радио София кметът на района Даниела Райчева. Инициативата е пилотна и е част от Програмата за подобрение качеството на атмосферния въздух на Столичната община до 2020 г.

Една от целите на проекта е да насърчи домакинствата да подменят горивните си устройства, които работят с дърва и въглища, с пелетни печки, които са по-ефективни в опазването на атмосферния въздух. Проектът е на стойност 70 хиляди лева за пелетните печки и около 20 хиляди лева за предоставените за отоплителния сезон пелети. "Нови Искър" е избран поради големия брой малки населени места в района, обяснява Даниела Райчева.

Подборът на кандидати ще се извършва по специално изработени критерии от Постоянната комисия по околна среда в Столичния общински съвет. Предимство при класиране ще получат домакинства със самотни майки, хора с ТЕЛК и семейства с деца с увреждания.

Кметът на Нови Искър добави, че одобрените кандидати ще получат пелетните печки още до края на този отоплителен сезон. През първите три години, районната администрация ще има задължение да проверява дали печките се използват единствено с пелети.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.