Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители обявяват война на държавата на 1 май пред НС

Снимка: БГНЕС

Родителите Златина Хаджипанайотова, Младен Алексиев и Борислав Петров са сред тези, които планират да обявят война на държавата заради отношението ѝ към децата им на протест пред Народното събрание утре - 1 май. Те имат различни истории, проблеми и болка, но и в трите случая става въпрос за децата им.

Златина Хаджипанайотова е вдовица с три деца, които не могат да получат нито наследствена, нито персонална пенсия, защото, по думите ѝ, законите „са направени така, че децата на работещите хора да не могат да се възползват от т. нар. социални помощи и придобивки“. На децата ѝ е отказана наследствена пенсия, защото съпругът ѝ е починал след 30-годишна възраст и макар да е работил в страни извън ЕС, няма изискуемия пет години стаж, който да му бъде признат у нас. Персоналната пенсия пък им е отказана, защото доходът не е под гарантирания минимален доход от 75 лв.

„ Аз не съм вече майката, която се бори за наследствени и персонални пенсии, аз съм просто една българска майка, зад която застават всички български родители, искайки всичко. Ние вече искаме всичко“, каза днес в предаването „Преди всички“ адв. Златина Хаджипанайотова.

„Искаме промяна на приоритета на тази страна и точно затова утре обявяваме „код черно“ и аз каня всеки едни уважаващ себе си българин да застанат до нас пред парламента на Република България в 11.00 часа, защото тогава ние ще погребем символично бъдещето на нашата страна, а това са нашите български деца“, каза тя и добави: „Ние искаме детски добавки за всеки един български родител, искаме безплатно здравеопазване за всяко едно българско дете, а да не се налага да чакаме отговор от Фонда дали нашето дете има право да живее или не. Искаме държавата да се погрижи да има ковьози във всяка една българска болница, искаме нормална социална система, искаме да започнем изграждането на една нова такава, защото към днешна дата закони и институции няма“.

Детето на Младен Алексиев страда от болест, отключила се вследствие на ваксинация, а държавата му отказва лечение и помощ.

Борислав Петров е вдовец и има право на персонална пенсия за детето си, но не я получава. Наследствената също е отказана заради липса на трудов стаж, при положение, че съпругата му е починала на едва 25 години, малко преди да се дипломира.

Златина Хаджипанайотова каза, че повече не желаят срещи нито с премиера, нито с правителството, защото, по думите ѝ, те са имали възможност 7 месеца да изразят някаква позиция, но не са го направили.

Те искат среща с президента Румен Радев, каза тя и обясни защо: „Той е институт, който няма нищо общо с трите власти, той е обединител на народа и като такъв има право да направи обръщение към народа и към НС. Затова искаме среща с президента, за да чуе нашите искания. Ние не искаме промяна в управляващите към днешна дата, искаме да започнат да работят в полза на българското дете, за промяна в закона, който гарантира бъдещето на тази страна, а това е детето“.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Диана Дончева със Златина Хаджипанайотова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кола се преобърна край АМ "Струма", загина жена

Колона от автомобили се образува в участъка на магистрала "Струма" при отклонението за Кочериново. Лек автомобил, който е пътувал в посока София, се е ударил в мантинелата и се преобърнал. Загинала е шофьорката на автомобила, съобщи за Радио Благоевград Катя Табачка, говорител на полицията в Кюстендил. "В резултат на инцидента е пострадал..

публикувано на 06.07.24 в 13:59

БДЗП регистрира първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд

Българско дружество за защита на птиците регистрира първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд. Това е вторият подобен случай в Европа и се смята за успех при  възстановяването на най-застрашения  вид на Балканския полуостров. Двойката се състои от Изи - женска, освободена през 2020 година, и Лъки - див мъжки, маркиран с..

публикувано на 06.07.24 в 13:40
Част от участниците в

Вернисаж на три детски изложби в Плевен

В Плевен вернисаж на три детски изложби привлече вниманието на любителите на изящното изкуство.  В ХГ "Илия Бешков" показаха рисунки на деца, създадени по време на заниманията "Музеят е муза" както и на ученици от Българското училище в град Екс ан Прованс във Франция. Изложба на плевенски деца в Сен Викторе Заниманията в..

публикувано на 06.07.24 в 13:30
Диян Стаматов

Училищни директори: Има недостиг на учители по математика и физика

За недостиг на  учители по математика и физика алармират директори на училища. Тенденцията е от последните 3-4 години, а освен учители по математика и физика, липсват преподаватели и по химия и биология. Диян Стаматов - директор на 119 Средно училище в София, и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета на..

публикувано на 06.07.24 в 13:30
Одеса, февруари 2024 г.

Одеса и Одеска област подложени на нападение с балистични ракети

Одеса и Одеска област бяха подложени на нападение с балистични ракети. Силни експлозии се чуват в града, предават местните канали на приложението Telegram. Въздушна тревога беше обявена в 11:32 часа, а взривове се чуха минути след това в 11:37 часа, предаде БТА. Жителите на Одеса и околността да останат в укрития до отбой от тревогата,..

публикувано на 06.07.24 в 13:07
Формацията на Марин льо Пен е фаворит според проучванията

Франция се готви за съдбовен балотаж на предсрочните парламентарни избори

Франция се готви за съдбовния балотаж на предсрочните парламентарни избори, след като миналата неделя крайната десница убедително поведе на първия тур. Остават броени часове за размисъл за френските избиратели, преди да се отправят към урните в 500 избирателни района. 76 кандидати за депутати бяха избрани на първия тур. Сред тях е..

публикувано на 06.07.24 в 12:45
Германски войници по време на учение.

Ген. Ерхард Бюлер: И дума не може да става за връщане към казармата от времето на Студената война

Година след руското нахлуване в Украйна през 2022 НАТО взе решение на срещата на върха във Вилнюс за увеличаване на разходите за отбрана и за укрепване на източния фланг. Има планове - а вероятно и график - за надграждането на многонационалните бойни групи от Балтика на север до България на юг. В Литва Германия подготвя разполагането на танкова..

публикувано на 06.07.24 в 12:37