Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Прожектирани различия" аналитичният поглед към Кинопрегледите 1968 с българско участие

Любомир Пожарлиев за съставителството на академичното издание на английски


"Screened Alterities. Alterities in the Newsreels of 1968. 50 Years Later" е наименованието на аналитичното издание под съставителството на Даная Гало Гонзалес (Danae Gallo González) и докторът по история Любомир Пожарлиев, което излезе неотдавна. В преввод на български Прожектирани различия/ Екранният друг разглежда различните подходи към новинарските хроники в кинопрегледите от 1968 от двете страни на Желязната завеса  50 години по-късно след ключовата за историята на ХХ век 1968- сборник на английски с текстове под редакцията на Даная Гало Гонзалес и Любомир Пожарлиев излезе неотдавна и е достъпен режима на Open source.

Снимка

Видео архивите са благодатни за очертаване на разликата между новини и кинопрегледи, и кинопрегледи и вестник, както и за различните режими на пропаганда. Любопитна е и разликата между Латинска Америка, България и Западна Европа.

Ключова роля за пропагандата в българските кинопрегледи от 1968 играе изграждането на образа на врага и конструирането на противопоставянето "ние" - "те", които в българските кинопрегледи се подсигурява от бойна музика и прокарване на "боево-патрийния" мотив навсякъде в хрониките, които иначе привидно редуват високопполитически и битови теми, каза д-р Пожарлиев.

Снимка

Анализът направен от него, отново в съавторство с Даная Гало Гонзалес за начина, по който се разказва убийството на водача на  Афроамериканското движение за граждански права Мартин Лутер Кинг в кинопрегледите на 1968 ще  излезе в скоро време, в може би най мащабната, след "Енциклопедия на Киното" на Аткинт, публикация на една от най-големите международни академични издателски компании Палгрейв Макмилън където отново ще има текст на д-р Любомир Пожарлиев и Даная Голо Гонзалес конкретно за това как кинопрегледите от 1968 отразяват убийството на един от водачите на  Мартин Лутер Кинг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кондов с участие в срещата на външните министри на Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ

Служебният министър на външните работи Иван Кондов ще участва днес в срещата на външните министри на Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ, която ще се проведе в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон, съобщиха от Министерството на външните работи. Очаква се министрите на 87-те държави членки да обсъдят необходимостта от засилване на..

публикувано на 30.09.24 в 10:27
Крис Кристофърсън

Почина американският певец и актьор Крис Кристофърсън

Крис Кристофърсън - човекът с умел стил на писане и сурова харизма, който се превърна в суперзвезда на кънтри музиката, един от най-влиятелните автори на песни и елитен холивудски актьор, почина на 88-годишна възраст, съобщават световните осведомителни агенции, цитирани от БТА. Кристофърсън е починал мирно в дома си на остров Мауи, Хаваи, в..

публикувано на 30.09.24 в 10:25
Шигеру Ишиба

Предсрочни парламентарни избори в Япония на 27 октомври

Новият министър-председател на Япония Шигеру Ишиба, чието утвърждаване от парламента на страната се очаква утре, обяви днес, че на 27 октомври ще бъдат произведени предсрочни парламентарни избори, предаде Ройтерс. Така японските избиратели ще застанат пред урните само месец след като 67-годишният бивш министър на отбраната бе избран за..

публикувано на 30.09.24 в 10:16

Добивите на царевица и слъчоглед у нас са спаднали с над 50%

Сушата в България е засегнала около 10 милиона декара и добивите на царевица и слънчоглед са спаднали с над  50% от нормалните за страната, съобщават за БНР от бранша. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов е категоричен, че средствата, в размер на близо 11 милиона евро, с възможност за 200% национално..

публикувано на 30.09.24 в 10:05

Документална изложба за трудово-производителните кооперации у нас в ще бъде открита в Ловеч

В Регионалния център за социална икономика в Ловеч днес ще бъде открита документалната изложба "105 години от създаването на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България". Изложбата е подготвена и реализирана от Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България и Държавна агенция „Архиви“  в партньорство..

публикувано на 30.09.24 в 09:54
 Читалище

17-ти фестивал на любителските театри в Лом

За 17-ата година Лом провежда фестивал на любителските театри от страната. На сцената на читалище "Постоянство 1856" 15 самодейни колективи изнасят представления.  Традиционният фестивал е на името на основателя на читалището и първия театър в Лом – Кръстьо Пишурка, сподели председателят на читалището Недялка Трайкова. Пред пълен..

публикувано на 30.09.24 в 09:41
Димитър Куманов

Димитър Куманов: РИОСВ-София лъжат за река Струма!

РИОСВ-София лъжат за река Струма! Това заяви пред БНР Димитър Куманов, сдружение "Балканка". От екоинспекцията съобщиха, че е у становен източникът на замърсяването на река Струма, която в края на миналата седмица потече в оранжево-кафяв цвят. Според РИОСВ-София оцветяването е причинено от нерегламентирано изпускане на големи количества води,..

публикувано на 30.09.24 в 09:34