Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шеста поредна събота на протести във Франция

Протестиращи „жълти жилетки“ в Париж на 8 декември направиха барикада и я подпалиха.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция са планирани нови протести на „жълтите жилетки“ - за 6-а поредна събота, предупреждават от българското външно министерство.

Очаква се те да бъдат съсредоточени не само в Париж, но и в редица други градове, сред които Версай, Лил, Тулуза, Лион и Страсбург.

Протестиращите призовават за блокиране на границите на Франция с Испания, Белгия, Германия и Италия и заплашват да не пропускат камиони и товарни превозни средства.

От външното министерство препоръчват на българските граждани преди пътуване да се информират предварително за евентуално затворени пътища, входове и изходи на магистралите.

Демонстрантите изглеждаха разделени вчера дали да организират пак голям протест в Париж или в близкия Версай, обитаван някога от крал Луи XVI, който бе обезглавен от революционна гилотина, отбелязва АФП.

Опасявайки се от безредици, властите затвориха за днес популярния сред туристите дворец Версай и градините около него. Те предупредиха и собствениците на заведения и магазини в Париж, повечето от които не работеха през последните два уикенда, да бъдат бдителни.

В петък вечерта френският Сенат одобри серия от мерки в помощ на бедни и пенсионери, само часове след като бяха приети от долната камара на парламента. Очаква се те да влязат в сила в началото на 2019 г.

Протестите продължават, но с по-малък броя участници. По данни на френското МВР в четвъртък в страната са демонстрирали 4000 души – най-малко от началото им на 17 ноември, когато 282 000 души се включиха в първия съботен протест.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Френският парламент одобри законопроекта с мерки за успокояване на "жълтите жилетки"

Долната камара на френския парламент одобри тази нощ законопроекта с предложения на президента Еманюел Макрон с цел успокояване на протестното движение на т. нар. "жълти жилетки", предадоха ТАСС и ДПА, цитирани от БТА. След 13-часови дебати..

обновено на 21.12.18 в 10:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов (вляво)

Кметът на Кюстендил: Диспропорцията между големите и малките общини обрича по-малките райони на обезлюдяване

Диспропорцията между големите и малките общини в България обрича по-малките райони на обезлюдяване и икономически срив, заяви кметът на Кюстендил Огнян Атанасов след среща между кметовете на югозападните общини, която се проведе в Благоевград. Четирите..

публикувано на 09.10.24 в 22:03

България и още три балкански страни настояват за подобряване на енергийните връзки

България и още три балкански страни ще настояват за подобряване на енергийните връзки, които да регулират различията в цените на електричеството на едро и да внедрят по-ефективно възобновяемите и нискоемисионни източници. Правителството одобри такава..

публикувано на 09.10.24 в 21:48

Пет нови камбани монтираха в православния храм "Света Петка“ в Сливен

Пет нови камбани монтираха в православния храм "Света Петка“ в Сливен. Камбаните са дарение от новоизбрания Сливенски митрополит Арсений. Те са с общо тегло 432 килограма. Дарените от дядо Арсений камбани са изработени в Гърция и са с..

публикувано на 09.10.24 в 21:31

Акция на полицията срещу купения вот в Монтана

Акция на полицията срещу купения вот днес се проведе на територията на всички общини в област Монтана. Обект на проверка от страна на униформените са лица, свързани с нарушаване изборните права на гражданите. В три хранителни магазина във Вършец и..

публикувано на 09.10.24 в 20:23
Министър-председателят на България (крайният вдясно) по време на срещата на върха

Главчев в Дубровник: Ще подкрепяме Украйна колкото е необходимо, според възможностите

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че страната ни подкрепя Украйна в справедливата ѝ кауза за запазване на нейната независимост, териториална цялост и суверенитет, в синхрон с Устава на ООН и международното право. Изказването бе направено в..

публикувано на 09.10.24 в 19:50

Зеленски: Ситуацията на бойното поле "създава възможност" за прекратяване на войната не по-късно от 2025 г.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на бойното поле "създава възможност" да се предприемат стъпки за прекратяване на войната в Украйна не по-късно от 2025 г. Той каза това в хърватския град Дубровник на срещата на върха..

публикувано на 09.10.24 в 19:44
Кандидатът за лидер на Консервативната партия Кеми Бейденок.

Кеми Бейденок и Робърт Дженрик ще се борят за лидерския пост в Консервативната партия на Великобритания

Във Великобритания депутатите от Консервативната партия определиха двамата финалисти, които ще се борят за овакантения от Риши Сунак лидерски пост. Това са Кеми Бейденок и Робърт Дженрик. Отразяващите събитието журналисти определиха резултата от това..

публикувано на 09.10.24 в 19:18