Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Иванов: В икономически план годината няма да бъде лесна

Проф. Димитър Иванов
Снимка: Личен архив

Икономистът проф. Димитър Иванов, който от години живее и работи в Лондон, коментира пред БНР икономическите и политическите предизвикателства в световен мащаб.
 

Светът през 2018 г. стана доста сложен, неприятен, бих казал, доминират от националистични чувства, протекционизъм, силни геополитически напрежения, горещи социални недоволства, каза той в интервю за предаването “12+3“.

Всичко това създава една изключително тежка инвестиционна, икономическа и политическа среда, която по оценката на всички уважавани икономически международни институции като МВФ, Световна банка, ЕЦБ – сочат, че настъпва период на минимум две-три години намаляване на “глобалния растеж“, което няма как да не се отрази и върху нас. По последни данни се очертава за 2019-а година глобалният растеж да се намали до 2,9%.

“Очаква се рецесия може би във втората половина или края на 2019-а или в 2020-а година“, каза още той.

"Намалява растежът също така в Европа, в еврозоната. Вижте, ние се намираме в ЕС, а самият той се намира в една ситуация на, бих казал, абсолютно необходимо е да се случи дълбока трансформация на всички европейски институции, политики, и считам, че даже ще се стигне до реструктуриране на конституционния договор на ЕС".

“Една мъгла на политическа несигурност в момента съществува, разбира се Тереза Мей каза, че без сделка е далеч по-добре, отколкото лоша сделка“, коментира той темата, доколко Брекзит може да “разтресе“ Европа.

"България днес се събужда с едни добри новини. Тази сутрин с редица социални привилегии, гласувани с бюджет 2019 година. С увеличение на заплатите на работещите в бюджетната сфера. С увеличение на минималната работна заплата. С увеличение на заплатите на учителите", коментира още Иванов.

Данните за четвъртото тримесечие още не са излезли, но отсега мога да кажа, че в икономически план годината няма да бъде лесна. Считам, че ще има забавяне на растежа ни, и ако той достигне 3% за 2019 г., това би било добре".

“Българинът трябва да бъде много внимателен за джоба си. Аз считам, че в тази година на преоценка контрол-мониторинг на основните банки в страната, колкото и да не ми се иска да го кажа, трябва да го кажа, кешът остава едно от най-сигурните места за съхраняване на парите. Особено когато ние не знаем кои банки ще се очертаят като стабилни“, каза той по отношение на това как средният българин ще усети увеличението на доходите. Българските домакинства ще бъдат значително по-затруднени тази година да вземат кредити заради засилената рестрикция към ефективността, към проверката на платежоспособността при вземането на тези кредити",  допълни още той. 

Правителството няма ясна програма какво ще прави от тук до края на мандата. Независимо от разписаната програма, с която спечелиха изборите. "Управлението на икономиката в страната е от ден за ден", коментира Димитър Иванов дали ще издържи правителството.

“Този бюджет, който гласува тези реверанси, не даде никакъв отговор на въпроса – кои са основните двигатели на икономическия растеж за 2019 година“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязват Националния ден за безопасността на движението с фестивал

Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата"  отбелязва днешния Национален ден на безопасността на движението с фестивал пред Художествената галерия на площад "Княз Александър Първи" в столицата. Предвидени са демонстрации, игри и викторини с награди.  Ще направят демонстрация на това как да обезопасяваме децата си в детски..

публикувано на 29.06.24 в 08:18

Отбелязваме Деня на Дунав

29 юни е Денят на Дунав - на тази дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката , която е втората по големина в Европа. Сега за климатичната устойчивост на Дунавския регион се работи по три международни проекта, ръководени от български организации. Началото на празничния за река Дунав ден ще започне с регата от каяци,..

публикувано на 29.06.24 в 08:05

Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан на живо от 51 млн. зрители

51 милиона зрители са гледали на живо телевизионния дебат между кандидатите за президент в Съединените щати Джо Байдън и Доналд Тръмп, информира Ройтерс, като се позова на една от големите компании за измерване на зрителски интерес. Броят е с около 30% по-нисък от гледалите първия сблъсък между същите двама кандидати през 2020 г...

публикувано на 29.06.24 в 07:58

Загинал и 12 ранени при руски ракетен удар в Днепър

Един човек е загинал и 12 са били ранени след руския ракетен удар в украинския град Днепър вчера. Руска ракета е попаднала в 9-етажен жилищен блок в града. Трима от пострадалите са в тежко състояние, две жени са в неизвестност. Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко заяви, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като..

публикувано на 29.06.24 в 07:52

Проф. Кирил Топалов: България трябва да реагира по-остро на антибългарската риторика в РСМ

България трябва да реагира много по-остро на антибългарската риторика на управляващите в Република Северна Македония, както прави Гърция. Това каза пред Хоризонт проф. Кирил Топалов, който е член на двустранната комисия по историческите и образователни въпроси. Той потвърди, че комисията  се събира редовно. Последното й заседание е било в..

публикувано на 29.06.24 в 07:47

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх. Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140 като освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, монаси и представители на духовните училища...

публикувано на 29.06.24 в 07:15

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект се финансира по програмата "ЕС в подкрепа на здравето" ("EU4Health"). Целта му е да елиминира..

публикувано на 29.06.24 в 05:23