Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вселенският патриарх връчи на Митрополит Епифаний томос за Украинската автокефална църква

3
Мъжете се готвят да скочат във водата за кръста.
Снимка: Мариян Карагьозов

Вселенският патриарх Вартоломей връчи на Митрополит Епифаний църковния документ томос, с който обяви създаването на Украинска автокефална църква. Това се случи на церемония в Константинополската патриаршия в Истанбул, на която присъства и украинският президент Петро Порошенко.

Церемонията по предаване на томоса се проведе след празничната служба в навечерието на Рождество Христово по стар стил. Очаква се документът за признаване на новата автокефална църква да пристигне в Киев за посрещането довечера на Рождество Христово.

Предстоятел на новата Украинска църква ще бъде 39-годишният Митрополит Епифаний. Той беше избран за ръководител на новата Украинска православна църква на нейния Обединителен събор, проведен на 15 декември в киевския храм „Света София“. Досегашният духовен глава – Филарет – ще бъде „почетен патриарх“ и пожизнен член на Синода на новата църква.

Документът томос беше подписан от патриарх Вартоломей на специална церемония вчера по време на посещението на украинския президент Петро Порошенко. В украинската делегация в Турция са още и председателят на Върховната рада (парламентът) Андрей Парубий, външният министър Павло Климкин, министърът на икономиката Степан Кубив и бившият президент Виктор Юшченко.

На църковната церемония в Киев в средата на декември украинският лидер обяви, че създаването на Украинската автокефална църква ще бъде денят на окончателна независимост на страната от Русия. Политическият залог за настоящия украински президент е висок, тъй като той се бори за преизбиране на предстоящите избори, на които се състезава под лозунга „Армия, вяра, език“.

Наблюдателят Томас де Ваал отбелязва, че новата автокефална църква ще може да претендира, че е истинска национална църква на Украйна, ако успее да убеди голямото мнозинство от свещениците и енориашите, лоялни към Украинската православна църква – Московска патриаршия, да се присъединят към нея. В Украйна има 12 000 храма и коментаторите не изключват напрежение и сблъсъци между привържениците на различните църкви на някои места. Например считаният за най-важен украински манастир – Киево-Печорската Лавра, е притежаван наполовина от украинската държава и наполовина от руската църква.

По-рано Синодът на Руската православна църква прекъсна отношенията си с Вселенската патриаршия заради Украинския въпрос. Според Руския патриарх Кирил „отъждествявайки се с разколник, самият патриарх Вартоломей е станал разколник“. Константинополската църква оттегли документа от 1686 г., който дава право на Московския патриарх да хиротонисва (възвежда в сан) киевските митрополити, а също така сне от Украинския митрополит Филарет наложената върху него от страна на Руската църква анатема. Анатемата му беше наложена, след като той се обяви за украински патриарх след провъзгласяването на независимостта на Украйна. 

След службата във Вселенската патриаршия шествие, водено от патриарх Вартоломей, се отправи към брега на Златния рог. Вселенският патриарх хвърли кръста в ледените води на Босфора, в които, за да го извадят, скочиха млади мъже.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Третият мандат е невъзможен. Кризата е заради нереформираните институции

Ако гледаме анонсите на всички партии, третият мандат е невъзможен. Кризата е заради нереформираните институции - съдебна власт и служби. Това заяви пред БНР Божидар Божанов, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ. Според него трябва да се спре с мантрите "никога нищо с никого" , защото няма как да има формация в парламента със 121 депутати...

публикувано на 07.07.24 в 11:48

Червен код за опасност от пожари в няколко области на Северна България

Червен код за опасност от пожари е обявен в няколко области на Северна България - Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра. Оранжев е кодът за пожари в Североизточна и Южна България, най-малка е опасността в Западна и Югозападна България. През изминалото денонощие са ликвидирани 139 пожара в страната. От "Пожарна безопасност и..

публикувано на 07.07.24 в 11:15
Азербайджанският президент Илхам Алиев с Виктор Орбан, 6 юли 2024 г.

Орбан разгневи Брюксел с участие в среща на Организацията на тюркските държави в Азербайджан

Унгарският премиер Виктор Орбан разгневи ЕС за втори път в рамките само на два дни - вторият път заради присъствието си на неформална среща на Организацията на тюркските държави на 5 и 6 юли в азербайджанския град Шуша. Тя иска да даде статут на наблюдател на непризнатата Севернокипърска турска република. На 5 юли Орбан посети Москва и обсъди с..

публикувано на 07.07.24 в 11:06
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Дали ще има разцепление в ДПС ще стане ясно от действията на Доган

Дали ще има разцепление в ДПС ще стане ясно от действията на почетния ни председател Ахмед Доган . Това заяви пред БНР дългогодишният депутат от ДПС Рамадан Аталай, който беше изключен от ПГ на ДПС. "Тези от ДПС, които не искат да се включат в общите решения и в почитането на почетния ни председател, може с тях да се разделим ", смята той...

публикувано на 07.07.24 в 10:57
Сюела Брейвърман

Вътрешнопартийни свади в редиците на торите след вота на Острова

Докато британските лейбъристи се радват на първите си дни на власт след убедителната победа в общите избори, бившият министър на вътрешниете работи в правителството на консерваторите Сюела Брейвърман остро критикува Риши Сунак за предизборната му тактика. Анализирайки загубата на торите в общите избори, Сюела Брейвърман обвини Риши Сунак в..

публикувано на 07.07.24 в 10:55
Валентина Кашчи

Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура

На територията на Украйна въпреки войната работят и са финансирани воюващата държава десетки културни и просветни организации. Още преди две години, с окупирането на първите украински територии от Русия, българските неделни училища в тези земи бяха закрити и бе забранено да се преподава на български език.  Само в Запорожка област има около 30..

публикувано на 07.07.24 в 10:30
Деница Сачева

Деница Сачева: С мантрата "експерти" е ясно, че не се търси решение

С мантрата "експерти" е ясно, че не се търси решение , а само да се представи нещо пред хората, което да изглежда добре.  Това заяви пред БНР Деница Сачева, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС и номинирана за социален министър в проектокабинета на Росен Желязков, който не получи подкрепа в Народното събрание. " Това, което всички очакваме от..

публикувано на 07.07.24 в 10:27