Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент категорично отхвърли сделката на Мей за Брекзит

Лидерът на лейбъристите внесе за гласуване вот на недоверие в правителството

| обновено на 16.01.19 в 07:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей претърпя съкрушителна загуба в Камарата на общините при гласуването на нейната сделка за Брекзит. 432 депутати гласуваха против и само 202 я подкрепиха.

Мей загуби вота с цели 230 гласа. Това е най-тежката загуба на британски премиер от 20-те години на миналия век. След като станаха ясни резултатите, Тереза Мей заяви, че гражданите на Европейския съюз заслужават яснота възможно най-скоро. 

"Ясно е, че Камарата не подкрепя тази сделка. Но тазвечерният вот обаче не ни показва какво всъщност подкрепя. Не ни казва и как и дали въобще смята да изпълни референдума, на който гласуваха британците, и решението за провеждането на който беше взет от парламента. Всеки ден, през който този въпрос не е решен, означава повече несигурност, повече горчив вкус и повече гняв. Правителството чу какво каза Камарата тази вечер", заяви британският премиер и изрази желание страната да напусне Блока по регламентиран начин и със сделка.

Опозицията не си губи времето. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви, че сега сценарият за излизане без сделка трябва да бъде изключен, трябва да бъде осигурен постоянен митнически съюз, трябва да бъдат гарантирани правата на хората и допълни:

"Ето защо, господин председател на Камарата на общините, ви информирам, че внасям вот на недоверие в правителството".

Очаква се този вот да се състои следващата сряда. Поне на този етап обаче все още се смята, че правителството ще оцелее.

Северноирландските юнионисти, които гласуваха против сделката на Мей, заявиха, че ще подкрепят правителството при този вот. Но преди това в понеделник Тереза Мей ще има възможност да предложи на депутатите за гласуване подобрена версия на нейната сделка или друг план. Съкрушителната загуба днес обаче не предвещава нищо добро за премиера и при това гласуване.

Ръководителят на парламентарната група на Шотландската национална партия Иън Блекфорд заяви, че времето тече бързо и това е позорно поражение за кабинета. Неговата партия ще подкрепи вота на недоверие в правителството. Блекфорд призова член 50 от Лисабонския договор да бъде отложен и премиерът да започне работа заедно с партийните лидери.

Депутатът от Лейбъристката партия Чука Умуна смята, че нов референдум е единственият начин за излизане от парламентарната криза.

Бившият външен министър Борис Джонсън каза, че поражението на Мей дава мандат на Обединеното кралство да се върне в Брюксел и да обяви, че тази сделка, включваща капана "митнически съюз", не е функционална за страната. Той допълни, че излизането от ЕС без сделка остава като вариант. 

Стойността на паунда се повиши след отхвърлянето на сделката на Мей за "Брекзит", съобщи Би Би Си. Британската лира се покачи с 0,1% до $1,289 след спад с повече от 1% по-рано през деня. Валутата се срина изненадващо със 7% през 2018 г., повлиявайки се от условията за напускането на Великобритания на Европейския съюз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Европа чака следващия ход на Лондон за Брекзит след отхвърлената сделка

Брекзит бе водеща тема в дневния ред на ЕП днес в Страсбург. Евродепутатите дебатираха за ситуацията по напускането на Великобритания след снощното инфарктно гласуване в Камарата на общините .  Главният преговарящ от страна на ЕС за напускането на..

обновено на 16.01.19 в 12:54

Юнкер: Рискът от хаотично оттегляне на Великобритания нарасна

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отбелязва, че рискът от хаотично оттегляне на Великобритания от ЕС е нараснал след вота в британския парламент. В изявление до медиите Юнкер изразява съжаление за вота и подчертава, че от..

публикувано на 15.01.19 в 22:52
Мишел Барние

Барние: ЕС остава единен и непоколебим по споразумението за Брекзит

Ръководната група на Европейския парламент по въпросите на Брекзит се събра на извънредно заседание в Страсбург, след като британският парламент отхвърли сделката на Тереза Мей за напускането на Великобритания.  Европейският съюз остава единен и..

публикувано на 16.01.19 в 01:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЕВР утвърди цена на газа за юли - с 2,43% по-ниска

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. юли в размер на 58,10 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е..

публикувано на 01.07.24 в 14:52

МОН публикува резултатите от външното оценяване след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на..

публикувано на 01.07.24 в 14:14
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Росен Желязков е най-приемливата фигура от ГЕРБ, за да се събере широка подкрепа

Росен Желязков е най-приемливата фигура от ГЕРБ, която може да събере най-широка подкрепа. Времето за търсене на подкрепа се съкращава, а публично договорено мнозинство няма. Този ход изглеждаше изненадващ и поставя в трудна позиция ГЕРБ,..

публикувано на 01.07.24 в 14:11

75 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са разбити от малолетни

75 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са били разбити от малолетни в събота. По случая са задържани няколко момчета на възраст между 9 и 11 години , съобщиха от полицията в Сливен. Те са отведени в РУ-Нова Загора и с тях е проведена..

публикувано на 01.07.24 в 14:07

Koнcтитyциoнният cъд отмени съдебната медиация

Koнcтитyциoнният cъд cпря т.нар. съдебна медиация. Това става в деня, от който трябваше да започне нейното практическо прилагане. След жалба на Висшия адвокатски съвет конституционните съдии обявиха за противоконституционни приетите от 49-ото..

публикувано на 01.07.24 в 13:58
Тони Николов

Тони Николов: Църковната дипломация променя отношенията

Изказванията на митрополита Даниил и служението му като патриарх са съвсем различни . Затова при интронизацията на патриарха му събличат митрополитските одежди и обличат нови, защото си в съвършено друга роля. Това променя . Това коментира пред БНР..

публикувано на 01.07.24 в 13:42
Президентът Румен Радев

Президентът Радев е на работно посещение в Гърция

Президентът Румен Радев е на работно посещение в Република Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриването на 28-ата годишна кръгла маса на "The Economist". Тази година на форума ще се обсъждат задълбочаващите се геополитически..

публикувано на 01.07.24 в 13:37