Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко са новородените в Русе през миналата година спрямо 2017-а, но непълнолетните родилки са повече

Със 100 повече от предходната година са родени в АГ болницата във Варна

На днешния празник беше орисана Мила - първото бебе за годината във Велико Търново.
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Общо 1694 бебета са се родили в Русе през миналата година и градът не прави изключение от националната  тенденция за намаляване на раждаемостта. Добрата новина и тази година е, че майчината смъртност отново е нулева.

С 91 по-малко са бебетата, родили се в Русе през миналата година, и въпреки липсата на стандарт в акушерството и гинекологията, перинаталната смъртност е 12 на 1000, което е добър показател. Това обяви началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс в Университетската болница "Канев" доц. д-р Георги Хубчев на днешния си професионален празник и допълни.

"Има един неблагоприятен признак. Непълнолетните за 2017-а са били 34, а за 2018-а са 40. Тенденцията нараства! Днес 15-годишна роди".

Младата жена е Павлинка от Ново село, която от днес е майка на бебето Василена. Завършила е основно образование. Нито майката, нито бащата на бебето работят, но социалните служби вече са информирани за поредния случай на непълнолетна родилка.

112 са новородените в Акушеро-гинекологичната болница във Варна от началото на годината, а за цялата  2018-а  децата са 2278 – със 100 повече от предходната година, съобщи в Деня на родилната помощ проф. д-р Емил Ковачев – управител на здравното заведение, който е трето поколение акушер-гинеколог.

Пред БНР 28-годишната акушерка Рейлин Рафедова сподели, че за нея професията е призвание:

“Майка ми е искала да бъде акушерка, но аз сбъдвам нейната мечта. Помагала съм на доста деца. Аз работя в родилно отделение. Чувствам се много щастлива, когато раждането мине успешно. Изживявам емоцията заедно с майката. Никога не съм се замисляла да заминавам за чужбина. Професията "акушерка" е призвание. Въпреки заплащането това е най-хубавата професия. Искам да честитя празника на всички бъдещи акушерки, на всички настоящи и бивши“.

Община Варна инвестира в ремонта на сградата на Акушеро-гинекологичната болница и в изграждането на нов външен асансьор. Общата стойност на инвестициите е за 1 млн. и 300 хиляди лева, каза кметът на града Иван Портних.

Три бебета се родиха на празника Бабинден в областната болница във Велико Търново.

Въпреки че за трета година ражданията са над хиляда, бебетата за миналата година в старата столица са с 4% по-малко. По настояване на майките, днешните бебета са родени със секцио, посочи началникът на акушеро-гинекологичното отделение доц. Светлозар Стойков:

“45 % от ражданията са с цезарово сечение. Имаше 17-18 близначни бременности“.

Най-младата родилка е била 14-годишна, а най-възрастната - на 48. На днешния празник беше орисана Мила - първото бебе за годината във Велико Търново. Майка й Петя Моминска каза - “Честит празник на всички от родилно отделение. Толкова бяха мили, че направо ми се плаче. За моята Мила да е здрава, да е мила, да е много обичана“.

Главната акушерка Албена Василева получи приза „Акушерка на годината“. Тя е в професията от 26 години:

“Това не е просто някакво призвание. Просто акушерството е моето сърце“.

На Бабинден празнуваха и студентките по акушерство. Таня Спасова:

“По-добре да работим в България за нашите деца, отколкото в други държави“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредно заседание в Московски съд по дело срещу театралките Беркович и Петрейчук

В Москва се състоя поредното заседание по делото за оправдание на тероризма срещу режисьора Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрийчук. Беркович и Петрейчук не се признаха за виновни по обвиненията в оправдаване на тероризма в първия ден от процеса срещу тях за постановката на наградена пиеса,   съобщи днес независимата руска медия..

публикувано на 20.05.24 в 21:00
Олег Савелиев беше назначен за заместник-министър на отбраната на Русия

Путин назначи икономиста Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за назначаване на одитора от Сметната палата и бивш зам. министър на икономиката Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната и ръководител на апарата на министъра, предаде Ройтерс. Това е допълнителен знак за намерението му да подобри ефективността на руската военна икономика. С друг..

публикувано на 20.05.24 в 20:45
Володимир Зеленски

Зеленски: Ситуацията в Харковска област е под контрол, западната помощ за Украйна е твърде бавна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ситуацията в Харковска област, където Русия отвори нов фронт преди десетина дни, е под контрол. В интервю за агенция Ройтерс обаче Зеленски призова за пореден път за смяна на цялостния подход в процеса на деклариране и предоставяне на военна помощ за страната му от Запада. Той каза, че..

публикувано на 20.05.24 в 20:27

Още по случая с починалото 5-годишно дете от с. Стоб

5-годишно дете от село Стоб, община Кочериново, е починало на път за болницата в Благоевград, заради което започва проверка в лечебното заведение и в Спешния център в град Рила. 5-годишно дете почина на път за болницата в Благоевград Петгодишното момченце е било прието през нощта в Спешното приемно отделение на Областната болница в Благоевград...

публикувано на 20.05.24 в 20:11

БНБ разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредитни стандарти

Управителният съвет на Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Това се съобщава на уебсайта на централната банка , след като на..

публикувано на 20.05.24 в 19:58

Поредна вечер на протест в центъра на София

За поредна вечер жители на центъра на София протестираха срещу новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша", и ул. "Фритьоф Нансен". Движението се осъществяваше в едната лента по бул. "П. Евтимий". До 20.00 часа беше затворено движението кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" с ул. "Граф Игнатиев". Протест на..

публикувано на 20.05.24 в 19:39

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в Европейския съюз и въпреки това изостава с въвеждането на защитен механизъм за енергийно бедните домакинства.  Това сочи доклад Института за икономически изследвания на БАН за миналата година. Ниските доходи и високите разходи за енергия поставят в България на дъното -  сред..

публикувано на 20.05.24 в 19:36