Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима българи със спешна нужда от белодробна трансплантация ще бъдат оперирани годишно във Виена

Подписаха споразумение за обучение на български лекари в областта на трансплантологията

| обновено на 25.01.19 в 15:56
Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко.
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство и университетската болница във Виена подписаха споразумение за обучение на български лекари в областта на трансплантологията на бял дроб. Това съобщи министър Кирил Ананиев след среща с проф. Валтер Клепетко. Професорът е президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена. 

"Това е документът, който дава "зелена улица" за обучение на наши специалисти с цел в края на следващата година или най-късно в началото на 2021 година белодробните трансплантации да се извършват на територията на нашата страна. В този преходен период, когато ще се обучават нашите специалисти, професор Клепетко пое ангажимент всяка година по петима български пациенти, които имат нужда от белодробна трансплантация, тя да бъде извършена в клиниката на виенската болница", съобщи здравният министър и уточни, че това означава, че трансплантациите там могат да започнат веднага.

Проф. Клепетко заяви, че Виена има голям опит в това да помага на други държави в обучението на специалисти и че са "привлекли и обучили специалисти от Чехия и Унгария, Словения, Гърция". Обучението на българските лекари ще продължи две години, добави той:

"Имаме един голям съвместен проект пред нас. Ние общо искаме да подобрим трансплантациите в България и искаме да направим възможна трансплантацията в България и разбира се голяма предпоставка за извършване на белодробна трансплантация в България е донорството на органи, защото без наличието на органи за трансплантация ние не можем да помогнем на други хора. Затова централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко важно е да се даряват органи".

Споразумението включва обучение на хирурзи от болница "Света Екатерина" и на пулмолози от ВМА, като "Света Екатерина" е болница, която ще проследява следтрансплантационно оперираните пациенти, стана ясно.

Подписаното споразумение с виенската болница е изпратено и към Евротрансплант, посочи още министър Кирил Ананиев и уточни, че в близките дни ще бъде направено и официално заявление за членство в Евротрансплант".

По думите на проф. Клепетко, договорът с Евротрансплант не е бил прекратен, просто не е бил подновен:

"Имаше много причини за това, но те са предимно в компетенциите на Евротрансплант и по-скоро свързано с едно голямо преосмисляне на правилата. При такова коопериране балансът с органите, разбира се, има голяма роля, но България играеше положителна роля през изминалите години, което не беше така за други страни. Затова Евротрансплант трябваше да въведе други правила и затова най-важната предпоставка е да се организира на най-високо ниво донорството".

Според здравния министър професорът се е ангажирал да подпомогне програмата за донорство на българската държава, също и за кампанията за донорство, която започва през февруари. 

Днес се състоя среща на премиера Бойко Борисов с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко. Професорът е президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена. За последната година и половина някои от чакащите за бял дроб пациенти у нас починаха, а 15 души все още очакват трансплантация.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

За 24 часа полицията залови 42 водачи, седнали зад волана пили, 11 - взели наркотици

42-ма водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 11 - на наркотици, са заловени от полицията през последното денонощие в страната.  16 от водачите, заловени да карат след употреба на алкохол, са били с проби от 0,5 до 1,2 промила, а 26 - с над 1,2 промила. Един е отказал тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени..

публикувано на 07.07.24 в 20:14
Илюстративна снимка - поддръжници на Гръцката комунистическа партия на протест, архив, юни 2024 г.

Гръцката комунистическа партия с антивоенен протест на пристанището в Солун

Активисти на Гръцката комунистическа партия проведоха антивоенен протест на пристанището в Солун срещу използването на гръцки военни бази в мисии на НАТО. "Нито едно гръцко пристанище или летище не трябва да се използва за империалистическите цели на НАТО" -  скандираха активисти на комунистическата партия и много студенти на пристанището в Солун...

публикувано на 07.07.24 в 19:51
При обиск в домовете на арестуваните са намерени милиони евро в брой.

В Атина арестуваха 14 общински служители - организирана престъпна група за изнудване

Гръцката полиция разби организирана престъпна група за изнудване на собственици на заведения и магазини в Атина. Арестувани са 14 общински служители, участвали в престъпната схема. Повече от шест месеца са следени общински служители в Атина, за които е имало официални жалби за рекет срещу търговци в Атина. Служителите на общината са организирали..

публикувано на 07.07.24 в 19:29

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов, отдал живота си на радиото между 1977 и 1994 година, съобщиха наши колеги. Той е автор на сигналите на предаването "12+3" на "Хоризонт", които звучат в ефир вече 35 години. Сергей Джоканов беше и един от първите композитори на електронна музика в България...

публикувано на 07.07.24 в 19:24

ПП заявиха, че ще останат опозиция в 50-ото Народно събрание

В 50-то Народно събрание не виждаме условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждаваме, че ще бъдем конструктивна опозиция. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната" след заседание на Националния съвет на формацията, публикувана в профила ѝ в една от социалните мрежи. Божидар Божанов: Ако гледаме анонсите..

публикувано на 07.07.24 в 19:10
Жена гласува на втория тур на френските парламентарни избори в секция в Рабат, Мароко - 7 юли 2024 г.

Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция

Френските избиратели масово излязоха на втория тур на парламентарните избори. Франция се готви да посрещне първите резултати от балотажа  в 20:00 ч. местно време. Преди това президентът Еманюел Макрон свиква заседание в Елисейския дворец. "Нищо не е решено, всичко ще зависи от резултатите" - заяви той при гласуването си в Туке, запитан от АФП за..

публикувано на 07.07.24 в 19:02
Древното светилище е разкрито от италианска научна експедиция.

В Кипър италиански археолози разкриха светилище отпреди 4000 години

В Кипър бе открито свещено място, датирано отпреди 4000 години. Най-старият древен храм, установяван досега на острова, се появи на бял свят при археологически разкопки на италианска научна експедиция. Важното археологическо откритие е направено в района на село Ерими в област Лимасол , където вече 15 години работи научна мисия на университета на..

публикувано на 07.07.24 в 18:23