Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент упълномощи Мей за ново споразумение с ЕС за Северна Ирландия

ЕС изключи предоговаряне

| обновено на 30.01.19 в 01:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският парламент упълномощи премиера Тереза Мей да предоговори споразумението с Европейския съюз, така че да осигури алтернатива на предпазния механизъм за Северна Ирландия. Мярката бе гласувана с 317 на 301 гласа.

Броени минути по-късно председателят на Европейския съвет Доналд Туск отсече, че предпазният механизъм не подлежи на предоговаряне. Същото обяви и правителството на Ирландия. Против предоговаряне на споразумението от ноември за излизане на Великобритания се обяви и президентът на Франция Еманюел Макрон: 

„Както Европейският съвет посочи през декември, постигнатото споразумение между Евросъюза и Великобритания е възможно най-доброто и не подлежи на предоговаряне.“

По-рано Камарата на общините отхвърли варианта за напускане на Евросъюза от Великобритания без споразумение. 318 депутати гласуваха „за“ необвързващата поправка на Спелман, въпреки призива на Мей, само 310 я подкрепиха. 

Камарата отхвърли и предложение на лейбъристите за отлагане на Брекзит след 29 март. 

„За“ поправката, внесена от лидера на лейбъристите Джеръми Корбин, която отхвърля идеята за Брекзит без сделка и призовава за запазване на митническия съюз, гласуваха 296 депутати, 327 се произнесоха „против“.

Последва гласуване на поправката на Иън Блекфорд от Шотландската национална партия, която бе за удължаване на действието на член 50 от Лисабонския договор, изключване на Брекзит без сделка и зачитане на вота на 62 процента от шотландците за оставане в ЕС. Поражение за шотландските националисти - само 39 гласа „за“ и 327 „против“.

Отхвърлена бе и поправката на Доминик Грийв от Консервативната партия. Тя предвижда 6 допълнителни дни за обсъждане на други теми от „бекбенчърите“, като нов референдум за членство в ЕС или алтернативни варианти за Брекзит. 321 депутати гласуваха „против“ и 301 „за“.

Най-очаквано бе гласуването на поправката на Ивет Купър от Лейбъристката партия, за удължаване на член 50, т.е. отлагане на Брекзит, ако депутатите не одобрят сделка до 26 февруари. Но и тя бе отхвърлена с 321 гласа „против“ и 298 „за“.

След гласуването Тереза Мей каза:

„Тази вечер мнозинството на депутатите заявиха, че ще подкрепят споразумение с промени в клаузата за предпазния механизъм. Вече сме наясно с пътя, който ще ни осигури съществено мнозинство в тази Камара за излизане от ЕС със споразумение. С този мандат ще се опитаме да постигнем правно обвързващи промени в Споразумението за излизане от Евросъюза - споразумение, което засяга предпазния механизъм и в същото време гарантира, че твърдата граница между Северна Ирландия и Ирландия няма да бъде възстановена.“

Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Джеръми Корбин заяви, че след изразената воля от депутатите при гласуването е готов да се срещне с Мей и да обсъди Брекзит. Одобрените поправки освен това проправят пътя за по-интензивни междупартийни контакти.

Председателят на групата на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент Ги Верховстадт приветства решението на британския парламент да отхвърли сценария за Брекзит без сделка. Той обаче уточни, че групата му подкрепя Ирландия и Споразумението от Разпети петък: 

„Няма мнозинство за предоговаряне или разводняване на споразумението за оттегляне в Европарламента, в т.ч. и за предпазния механизъм“, написа той в Туитър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска шофьорска книжка.  Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще продължат съвместното си..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки промени в броя на секционните комисии до деня на вота, на това няма да затрудни организацията и..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в Берлин, цитиран от ДПА. „Подкрепяме Украйна, защото тя е първата ни отбранителна линия срещу..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.  След като през февруари руските сили..

публикувано на 27.04.24 в 19:29