Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Групата от Лима призова венецуелската армия да подкрепи Гуайдо

| обновено на 05.02.19 в 12:03
Опозиционерът Хуан Гуайдо, който е шеф на парламента на Венецуела се обяви на митинг в Каракас за президент.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групата от Лима, в която влизат големите латиноамерикански страни и Канада, се опитва да принуди президента Николас Мадуро да се оттегли, налагайки санкции срещу страната. Мадуро от своя страна призова папа Франциск да посредничи в борбата за власт в Каракас. Темата следи .
Да се забрани достъпа на Николас Мадуро до авоари на Венецуела в чужбина, както и трансакциите извън страната, поиска групата от Лима. Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо упрекна Мадуро, че се опитва да прехвърли един милиард и 200 милиона долара в чужбина. Без да има доказателства Гуайдо заяви в телевизионно интервю, че сумата е преведена от държавната банка за развитие на Венецуела по сметка в Уругвай.
След заседание в канадската столица Отава 14-те държави от международната посредническа група призоваха армията на Венецуела да подкрепи опозиционния лидер. 
Венецуелският президент Николас Мадуро нарече "отблъскващ и жалък" призива на Групата от Лима. В реч в Каракас, Мадуро отправи критики към европейските страни, които признаха самопровъзгласилия се за временен президент Хуан Гуайдо. Това стори и Българиястана ясно от официална позиция на министерството на външните работи. Кризата във Венецуела обаче раздели правителство и президент. В своя позиция президентът Румен Радев посочи, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейския позиция.

Междувременно представители на венецуелската опозиция, начело с Хуан Гуайдо, обявиха, че организират на 14 февруари във Вашингтон конференция за набиране на спешна хуманитарна помощ за населението на Венецуела, което страда от сериозен недостиг на храни и лекарства, предаде Франс прес. Над 3 милиона венецуелци са напуснали страната си заради липсата на храни, лекарства и стоки от първа необходимост, отбелязва Асошиейтед прес. Инициативата е в отговор на първите предложения за помощ, направени от редица страни, които признаха Гуайдо за временен президент на Венецуела. Против нея може да се обяви президентът Николас Мадуро, според когото населението страда заради американските санкции. Мадуро освен това е на мнение, че приемане на хуманитарна помощ ще е равносилно на отваряне на вратата за военна интервенция срещу режима му, добавя Франс прес.

Около 970 участници в протести са били задържани във Венецуела от 21 януари. Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на неправителствената организация "Форо пенал" Алфредо Ромеро, цитиран от ТАСС. "От 21 до 31 януари е имало 966 нови ареста за участие в протести", каза Ромеро в изявление, което беше излъчено в приложението "Перископ". По думите му, под стража "остават точно 700 души".

Във Венецуела от втората половина на януари започнаха масови антиправителствени демонстрации, съпроводени от сблъсъци. Според данните на Върховния комисариат на ООН по правата на човека, при протести от 22 януари са загинали не по-малко от 40 души.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на премиера Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната ротационен председател на ЕС, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Припомням, че по принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се разбра, че тя е..

публикувано на 05.07.24 в 14:43
Борислав Гуцанов

БСП очаква да получи третия мандат за съставяне на правителство

БСП очаква да получи третия мандат за съставяне на правителство и ще положи всички усилия за съставяне на правителство на националното съгласие и спасение. Това заяви председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов: "Ако се връчи на БСП, ние сме говорили не един или два пъти, че ще съберем нашият Национален съвет, за да вземем решение какво..

публикувано на 05.07.24 в 14:37

В прощално слово Риши Сунак се извини на страната и на партията си

В прощално обръщение към нацията пред "Даунинг стрийт" 10 британският премиер Риши Сунак се извини на страната и на партията си и отново заяви, че поема отговорност. Той допълни, че освен, че се оттегля като премиер, ще подаде оставка и като лидер на Консервативната партия. В кратката си реч след съкрушителната загуба на общите избори, пак..

публикувано на 05.07.24 в 14:37
Делян Пеевски

Пеевски отрече България да се превръща в донор на Украйна

Тези пари няма да бъдат давани директно от страната ни на Украйна, а ще бъдат приспаднати от сумите, които България получава за предоставеното на Киев въоръжение. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който коментира изразената от премиера Главчев позиция, че България отива на срещата на върха на НАТО с позиция,..

публикувано на 05.07.24 в 14:24

Съдът отхвърли иска на МФ за близо 630 млн. лв. по делото срещу Васил Божков

Софийският градски съд (СГС) отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите (МФ) за близо 630 млн. лева по делото срещу Васил Божков и още девет души, подсъдими по т. нар. "хазартно дело".  Според съдия Иван Коев разглеждането му силно ще затрудни делото в неговата наказателна част.  Съдът допусна братята Георги и Цветомир Найденови да бъдат..

публикувано на 05.07.24 в 14:15
Областна администрация-Варна

Освободени са двама заместник областни управители на Варненска област

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев са освободени заместник областните управители на Варненска област Огнян Рачев и Изабела Иванова. Областният управител Андрияна Андреева изразява своята благодарност за добрата екипна работа на досегашните членове на политическия кабинет. Служебният премиер е назначил Айрие Ибрямова за заместник областен..

публикувано на 05.07.24 в 13:58

Депутати коментират новите назначения на областни управители

Спорът за новите назначения на областни управители продължи и в кулоарите на парламента. От ПП-ДБ обвиниха служебното правителство в политическа чистка и в опит за овладяване на държавата.  "На фона на политическия разпад в парламента статуквото действа координирано на ниво изпълнителна и местна власт, и прави поголовни смени", каза Богдан Богданов от..

публикувано на 05.07.24 в 13:47