Повод за конкурса и 55-ата годишнина от създаването на етнографския комплекс край Габрово, която ще бъде отбелязана през септември. Рецептите, които пазим от нашите баби, ще допълнят богатия музеен фонд от традиционни, но и малко познати рецепти от Габрово и селата в региона, събирани от специалистите по време на теренни проучвания.
Участниците в кулинарни фестивали в „Етър“-а са добавяли в годините към съхраненото познание за традициите в кухнята на този край, разказва уредничката Величка Илиева.
„Има много интересни ястия, както по начина на приготвяне, така и по наименованията. Например - конска попара, жътварски таратор, боб в гащи – за зеления боб, за който казват, че е в гащи…, белият мъж, който наистина е традиционен за този район, ожур божур, както и постен чушник“, обясни тя.
Гозбите, които слагали на трапезата си габровци били икономични, но вкусни.
„За всеки сезон се готви с пресни плодове и зеленчуци, а през зимата – най-много изсушени, но не и консервирани по друг начин или замразени. Много от рецептите са с малко продукти и много икономични, но в същото време здравословни.
Като се заговори за икономия, безспорният символ на пестеливостта на местните домакини са прословутите „такъми“- така се наричат нанизите от охлювени черупки, които се слагали в яденето, после се изваждали и се прибирали за следващо готвене и така се ползвали многократно.
Има обаче легендарни гозби от габровския край, достойни за богата трапеза. Като тази за кокошка, пълнена с тарос. Ястието е известно с това, че впечатлило турския султан Абдул Меджит и той дал кесия с жълтици за построяването на стария каменен мост в центъра на Габрово. Разрешението за построяване на Соколския манастир, разказва историята, също било взето благодарение на кокошката, пълнена с ориз, моркови и тарос.
В пожълтелите бабини рецепти има и много баници с различни плънки – в Габровско, а и не само, я редят с щир, коприва, с листата от цвекло.
Стара рецепта за тиквена баница пази 75-годишната Радка Лазарова. Вкусотия, хем сладка, хем солена, а и по-различна от познатия тиквеник.
„Взема се около 600 грама тиква и се нарязва на много малки локумчета. Задушава се на пара, изважда се, изцежда се и с вилицата се намачква и се слагат само два жълтъка… и се обърква бавно, внимателно, да не стане на каша. Слагат се два листа (за баница), вече се ползват готови, намазват се с мазнина, слага се плънката, поръсва се със захар и се навива. Нарежда се в продълговата тавичка. Отгоре се поставя разбито сирене – 200-250 г, с два жълтъка, кисело мляко – колкото чаша за кафе, много малко сода. Понадупчва се с вилица и се пече“, разказа тя.
Рецептата за тиквена баница, както и всякакви други традиционни и осъвременени очакват организаторите на кулинарния конкурс. Информацията за необходимите продукти, съотношението, в което се смесват и начина на приготвяне на гозбата, е важно да е придружена със снимки на ястието, тъй като рецептите ще бъдат публикувани във Фейсбук страницата на музея.
Организаторите разчитат да се включат домакини не само от региона, а от цялата страна, да опишат и вкусотиите, без които не минава празник.
Най-добре познати са ястията за Бъдни вечер и Коледа, но с това не се изчерпва кулинарната традиция, спазвана в миналото.
За някои храни от празнично-обредната трапеза припомня уредничката от „Етър“-а Величка Илиева.
„На Голяма Богородица се вари пиле, на Петров ден се ядат първите ябълки петровки, на Свети Харалампий- питка с мед задължително
Старите готварски рецепти в днешното ново, откъм начини за комуникация време, ще бъдат представени във фейсбук страницата на музея „Етър“, а след това посетителите ще определят при коя домакиня ще отиде наградата от конкурса.Само преди дни Костинбродско пак горя - между селата Градец и Царичина. Три седмици минаха обаче от големия пожар, когато съвсем за малко селата Опицвет, Безден и Богьовци се разминаха с огъня, който тръгнал, твърдят жителите на района, от учебни стрелби на близкия полигон Сливница. Когато кметът на Опицвет Гергана Величкова видяла пожара, й..
Може ли да се прави преглед от разстояние, без да има интернет връзка ? Този въпрос зададе репортерът Добромир Видев, а поводът е новата наредба за телемедицина. Законодателят се опитва да регулира тази дейност, станала популярна покрай Ковид пандемията. В рамките на обществен дебат по темата, най- коментирани бяха техническите изисквания...
Ежедневните тренировки не водят до по-бърз ефект за тялото ни през лятото – организмът ни има лимит, който може да понесе и да се възстанови, а прекрачването му води до умора. Това разказа в интервю за "Хоризонт" д-р Владислав Андонов, ортопед и гръбначен хирург, със страст към спортната медицина. Д-р Андонов работи с различни хора – от..
31 досъдебни производства за причиняване на пожари по непредпазливост са образувани в област Пазарджик от началото на годината. По-голямата част от тях са причинени през последните два месеца. Към момента няма установен умишлен палеж. Заради умишлен палеж изгоряха 50 декара сухи треви и горска растителност в Тервелско В сравнение с миналата..
Разнообразни музикални изпълнения ще има в трите вечери на предстоящия фестивал Open Buzludzha, който ще се състои от 15 до 17 август край монумента "Бузлуджа" . Организаторите са фондация "Проект Бузлуджа". Това е петото издание на фестивала, като тази година той е с вход свободен по повод десетата годишнина на фондацията, която работи..
Над 6 000 участници от близо 800 формации се очаква да вземат участие в Тринадесетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица , който ще се проведе до 10 август. В Националния събор на народното творчество в Копривщица ще вземат участие носители и наследници на локално нематериално културно наследство – певци,..
"Още в началото на мандата в Столична община бяхме наясно, че ще сме в много трудна ситуация и особено за мнозинството ". Това обясни пред БНР Бойко Димитров , общински съветник от ПП-ДБ: "То се видя, че за определени неща може да се намира мнозинство, но когато се засягат икономически интереси, то е почти невъзможно , тоест там си има една..
Страната ни вече съхранява слънчева енергия в батерии, които са частни инвестиции . На сайта на ЕСО в оперативните данни се показва енергията,..
Русия винаги е измервала себе си спрямо великата сила на деня. Това обясни пред БНР Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ и основател на..
Системата на опазване на недвижимото културно наследство е абсолютно разрушена . Това заяви пред БНР арх. Петър Петров, бивш директор на Националния..