Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Етър“-ът обяви конкурс за „бабини“ готварски рецепти

Новите „бабини“ рецепти ще допълнят богатия музеен фонд на „Етър“-а от традиционни, но и малко познати рецепти.
Снимка: „Етър“

Етнографският музей „Етър“ обяви тези дни конкурс за домакините, които пазят стари готварски рецепти и искат да ги споделят. За традиционни ястия, може и осъвременени, които приготвят за делник и празник.

Повод за конкурса и 55-ата годишнина от създаването на етнографския комплекс край Габрово, която ще бъде отбелязана през септември. Рецептите, които пазим от нашите баби, ще допълнят богатия музеен фонд от традиционни, но и малко познати рецепти от Габрово и селата в региона, събирани от специалистите по време на теренни проучвания.

Участниците в кулинарни фестивали в „Етър“-а са добавяли в годините към съхраненото познание за традициите в кухнята на този край, разказва уредничката Величка Илиева.

„Има много интересни ястия, както по начина на приготвяне, така и по наименованията. Например - конска попара, жътварски таратор, боб в гащи – за зеления боб, за който казват, че е в гащи…, белият мъж, който наистина е традиционен за този район, ожур божур, както и постен чушник“, обясни тя.

Гозбите, които слагали на трапезата си габровци били икономични, но вкусни.

„За всеки сезон се готви с пресни плодове и зеленчуци, а през зимата – най-много изсушени, но не и консервирани по друг начин или замразени. Много от рецептите са с малко продукти и много икономични, но в същото време здравословни.

Като се заговори за икономия, безспорният символ на пестеливостта на местните домакини са прословутите „такъми“- така се наричат нанизите от охлювени черупки, които се слагали в яденето, после се изваждали и се прибирали за следващо готвене и така се ползвали  многократно.

 Има обаче легендарни гозби от габровския край, достойни за богата трапеза. Като тази за кокошка, пълнена с тарос.  Ястието е известно с това, че впечатлило турския султан Абдул Меджит и той дал кесия с жълтици за построяването на стария каменен мост в центъра на Габрово. Разрешението за построяване на Соколския манастир, разказва историята, също било взето благодарение на кокошката, пълнена с ориз, моркови и тарос.

В пожълтелите бабини рецепти има и много баници с различни плънки – в Габровско, а и не само, я редят с щир, коприва, с листата от цвекло.

Стара рецепта за тиквена баница пази 75-годишната Радка Лазарова. Вкусотия, хем сладка, хем солена, а и по-различна от познатия тиквеник.

„Взема се около 600 грама тиква и се нарязва на много малки локумчета. Задушава се на пара, изважда се, изцежда се и с вилицата се намачква и се слагат само два жълтъка… и се обърква бавно, внимателно, да не стане на каша. Слагат се два листа (за баница), вече се ползват готови, намазват се с мазнина, слага се плънката, поръсва се със захар и се навива. Нарежда се в продълговата тавичка. Отгоре се поставя разбито сирене – 200-250 г, с два жълтъка, кисело мляко – колкото чаша за кафе, много малко сода. Понадупчва се с вилица и се пече“, разказа тя.

Рецептата за тиквена баница, както и всякакви други традиционни и осъвременени очакват организаторите на кулинарния конкурс. Информацията за необходимите продукти, съотношението, в което се смесват и начина на приготвяне на гозбата, е важно да е придружена със снимки на ястието, тъй като рецептите ще бъдат публикувани във Фейсбук страницата на музея.

Организаторите разчитат да се включат домакини не само от региона, а от цялата страна, да опишат и вкусотиите, без които не минава празник.

Най-добре познати са ястията за Бъдни вечер и Коледа, но с това не се изчерпва кулинарната традиция, спазвана в миналото.

За някои храни от празнично-обредната трапеза припомня уредничката от „Етър“-а Величка Илиева.

 „На Голяма Богородица се вари пиле, на Петров ден се ядат първите ябълки петровки, на Свети Харалампий- питка с мед задължително

Старите готварски рецепти в днешното ново, откъм начини за комуникация време, ще бъдат представени във фейсбук страницата на музея „Етър“, а след това посетителите ще определят при коя домакиня ще отиде наградата от конкурса.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След пожара в Костинбродско: пепел, загуби и нерешени проблеми

Само преди дни Костинбродско пак горя - между селата Градец и Царичина. Три седмици минаха обаче от големия пожар, когато съвсем за малко селата Опицвет, Безден и Богьовци се разминаха с огъня, който тръгнал, твърдят жителите на района, от учебни стрелби на близкия полигон Сливница.  Когато кметът на Опицвет Гергана Величкова видяла пожара, й..

публикувано на 12.08.25 в 11:42

Телемедицината в България - между сигурността и достъпа

Може ли да се прави преглед от разстояние, без да има интернет връзка ? Този въпрос зададе репортерът Добромир Видев, а поводът е новата наредба за телемедицина. Законодателят се опитва да регулира тази дейност, станала популярна покрай Ковид пандемията. В рамките на обществен дебат по темата, най- коментирани бяха техническите изисквания...

публикувано на 12.08.25 в 10:28
д-р Владислав Андонов, ортопед и гръбначен хирург

Д-р Андонов: Физическите тренировки трябва да са интересни, за да ги правим редовно

Ежедневните тренировки не водят до по-бърз ефект за тялото ни през лятото – организмът ни има лимит, който може да понесе и да се възстанови, а прекрачването му води до умора. Това разказа в интервю за "Хоризонт" д-р Владислав Андонов, ортопед и гръбначен хирург, със страст към спортната медицина. Д-р Андонов работи с различни хора – от..

публикувано на 10.08.25 в 06:10

Няма установен умишлен палеж в област Пазарджик за тази година

31 досъдебни производства за причиняване на пожари по непредпазливост са образувани в област Пазарджик от началото на годината. По-голямата част от тях са причинени през последните два месеца.  Към момента няма установен умишлен палеж. Заради умишлен палеж изгоряха 50 декара сухи треви и горска растителност в Тервелско В сравнение с миналата..

публикувано на 09.08.25 в 11:20

Броени дни до OPEN BUZLUDZHA 2025

Разнообразни музикални изпълнения ще има в трите вечери на предстоящия фестивал Open Buzludzha, който ще се състои от 15 до 17 август край монумента  "Бузлуджа" . Организаторите са фондация "Проект Бузлуджа". Това е петото издание на фестивала, като тази година той е с вход свободен по повод десетата годишнина на фондацията, която работи..

публикувано на 09.08.25 в 10:01
ХІII Национален събор на народното творчество в Копривщица

ХІII Национален събор на народното творчество в Копривщица

Над 6 000 участници от близо 800 формации се очаква да вземат участие в Тринадесетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица , който ще се проведе до 10 август. В Националния събор на народното творчество в Копривщица ще вземат участие носители и наследници на локално нематериално културно наследство – певци,..

публикувано на 09.08.25 в 08:52
Бойко Димитров

Бойко Димитров: Екипът на Васил Терзиев не се е разпаднал

"Още в началото на мандата в Столична община бяхме наясно, че ще сме в много трудна ситуация и особено за мнозинството ". Това обясни пред БНР  Бойко Димитров , общински съветник от ПП-ДБ: "То се видя, че за определени неща може да се намира мнозинство, но когато се засягат икономически интереси, то е почти невъзможно , тоест там си има една..

публикувано на 08.08.25 в 15:04