Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъден за мащабна банкова измама ще става депутат в Молдова

Илан Шор
Снимка: „Фейсбук“

Неговите предизборни плакати са навсякъде, подкрепата за него е мощна: Илан Шор, макар и осъден за измама за смайващата сума от 1 милиард долара, не пести средства, за да бъде избран за депутат на парламентарните избори в Молдова в неделя, пише в свой репортаж АФП, предаде БТА.

„Никой няма да съжалява, че е гласувал за Шор“, казва, говорейки за себе си в трето лице, самият 31-годишен кандидат, който вече е кмет на Орхей, град в централната част на бившата съветска република.

От години страната е разделена между привърженици на сближаването с Москва, които изведоха на власт през ноември 2016 г. президента Игор Додон, и привърженици на евроинтеграцията, сред които има и членове на правителството. А това на свой ред води до постоянни политически кризи.

Според социологическите изследвания три партии - управляващата Демократическа партия на Молдова, социалистите на проруския президент Игор Додон и един проевропейски десноцентристки алианс, ще влязат в парламента.

Ако никоя от тези формации не спечели мнозинство, за да сформира самостоятелно правителство, опасяват се анализаторите, ще последва нов период на нестабилност.

В Орхей цари оптимизъм: влизането в парламента на Илан Шор, начело на негова собствена партия, изглежда гарантирано, благодарение на смесената избирателна система, която обединява пропорционалната и мажоритарната.

Самият той се самоопределя като „бизнесмен“. Роден в Тел Авив, с родители от молдовски произход, осъден през 2017 г. на 7,5 години затвор за ролята си в гигантска банкова измама, той остава на свобода в очакване да бъде разгледано обжалването му.

Аферата, която е свързана със съмнителни трансакции на стойност 1 милиард долара, извършени през 2014 г. от трима молдовски банкери, беше определена като „кражбата на века“. Парите, чиито следи така и не бяха открити, представляват около 15 процента от БВП на страната. Според американската одиторска компания „Крол“ Илан Шор, президент на управителния съвет на една от трите банки, е бил основният бенефициент. Редица други видни политици са получили част от тази сума, трансформирана след това в държавен дълг - значително бреме за Молдова, най-бедната страна в Европа.

Месец след като бе обвинен, Шор, който твърди, че е невинен, беше избран за кмет на Орхей с повече от 60 процента от гласовете и вече се цели в парламента.

По време на кампанията си в южната част на страната той заяви, че „корупцията е най-сериозният проблем за Молдова“, но и че този „бич“ засяга най-вече съдебната система.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Парламентарните избори в Молдова са на 24 февруари.

„Фейсбук“ изтри молдовски профили преди изборите в страната

„Фейсбук“ съобщи днес, че е премахнала над 200 „неавтентични“ потребителски акаунти, някои от които били свързани с правителствени служители, предаде Би Би Си. Молдовците ще избират нов парламент на 24 февруари. Една от най-бедните страни в Европа..

публикувано на 14.02.19 в 13:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар на сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик

Четири противопожарни автомобила гасят пожар, обхванал част от сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик. 15-е огнеборци са локализирали пожара, който е тръгнал от запалил се камион на сметосъбирането, като огънят е бил обхванал..

публикувано на 01.07.24 в 17:56

Реакции в Европа след първия тур на френските избори

Разнопосочни реакции в Европа след първия тур на парламентарните избори във Франция. Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок смята, че изборният..

публикувано на 01.07.24 в 17:43
Номинираният за премиер Росен Желязков (вляво), лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев (вдясно) при връчването на първия проучвателен мандат - 1 юли 2024 г.

ГЕРБ-СДС взеха мандата и предложиха проектокабинет. Кой ще го подкрепи?

Коментарите на парламентарно представените политически формации във връзка с  предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет днес останаха п естеливи. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Борисов: Предлагаме..

публикувано на 01.07.24 в 17:38
Калин Стоянов

Калин Стоянов заяви, че не е партийна кандидатура

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че не е партийна кандидатура. По-рано той беше предложен за същия пост в кабинета на носителя на първия мандат ГЕРБ-СДС.  Стоянов каза, че през почивните дни е водил разговори с предложения от..

публикувано на 01.07.24 в 17:08

Туроператорите настояват ставката от 9% ДДС за пакетните услуги да остане до края на годината

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. От днес ДДС за този вид услуга е 20 на сто. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата...

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Българка, издирвана от гръцките власти, е задържана край Камено

Българка, издирвана от гръцките власти за незаконно осиновяване на 17 деца, е задържана край град Камено по искане на Бургаската окръжна прокуратура.  Спрямо Гюлгес Салим има издадена Европейска заповед за арест, която е потвърдена от гръцки съд...

публикувано на 01.07.24 в 16:58

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водни спасители

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водноспасителна дейност, съобщиха от пресслужбата на областната администрация. Вече е определен изпълнител за тези дейности за плажовете.  На територията на Община Варна ще има три стационарни..

публикувано на 01.07.24 в 16:43