Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво е акриламид, в кои храни го има и какви опасности крие

Доц. Лалка Рангелова: Акриламид съдържа и неправилно сготвената храна

Еврорегламент задава референтни нива за наличието на съединението в хранителни продукти

Препържените до кафяво картофи съдържат акриламид. Специалистите съветват преди пържене картофите да се накисват предварително във вода.
Снимка: БГНЕС

Десет европейски потребителски организации изследваха проби от над 500 хранителни продукта, за които е известно, че могат да натрупват акриламид - вещество, за което се предполага, че е силен канцероген.

Какво е акриламид и какви опасности крие, когато е над допустимите норми в храната?

„Акриламидът е органично съединение или химически замърсител, който се формира в богатите на скорбяла храни като картофи и зърнени култури при пърженето им или при печеното им при температура над 120 градуса в условията на ниска влажност“, обясни пред БНР доцент Лалка Рангелова от Националния център по обществено здраве и анализи. „Той естествено се образува в тези хранителни продукти, като това се дължи на реакция на естествено съдържащите се в тях захари, най-вече фруктоза с аминокиселината аспарагин, която те също съдържат“, добави тя в предаването „Хоризонт до обед“.

Според доц. Рангелова акриламид се образува и при неправилна технологична обработка в много храни, които ежедневно присъстват на нашата трапеза.

„Потребителите са изложени на това съединение, както от индустриално произведени храни пакетирани продукти, каквито са бисквитите, чипса, сладкиши, крекери и така нататък. Но също така са изложени на акриламид, ако неправилно се приготвят и храните в къщи например, ако пържат картофите при много висока температура продължително време, така че златистия цвят вече да се замени с кафяв цвят или ако препичат хляба си до много тъмно кафяво или черно също там се образува акриламид", допълни експертът.

Опити с животни установяват, че акриламидът е канцерогенен за тях и за човека.

„Акриламидът като вещество или съединение се изследва през последните 10 години в много проучвания  и е установено на базата на опити с животни, че то е канцерогенно за тях и това го прави съответно вероятен канцероген за човека. И тъй като се съдържа естествено в много храни не само за възрастни, а и храни, които се консумират от кърмачета и малки деца, през 2017 г. в Европейския съюз се въведе регламент 2158, който установява мерки за смекчаване на последиците и дава референтните нива за намаляване на наличието на акриламид в хранителни продукти“, разясни доц. Рангелова.

„Например референтното ниво за наличие на акриламид в пържените картофи е 500 микрограма на килограм пържени картофи, в бисквитите и във вафлите е 350 микрограма на килограм продукт“.

Когато готвим в домашни условия не трябва да използваме мазнината повече от един път, препоръча доцент Лалка Рангелова.

„Можем нарязвайки картофите, преди да ги сложим да ги пържим, да ги изкиснем за половин час. По този начин естествено намаляваме захарите в тях. Когато препичаме филийките с хляб, да внимаваме повърхността на хляба да не стане тъмнокафява до черна, защото това е знак, че количеството на акриламид е по-голямо. Също така, ако приготвяме в домашни условия хляб, трябва да го печем при по-ниска температура по-продължително време - т.е. да избягваме коричката да стане прекалено кафява“.

Анкета сред жители на София показва, че повечето от отговорилите хора не консумират вафли.

„Аз лично не ям толкова много вафли и бисквити. Повече ям готвени неща, просто защото тези храни не ме захранват и повече ги избягвам даже“...

„Аз такива неща не консумирам - само зеленчуци и плодове, защото са вредни и имат палмово масло, но си хапвам по празниците“...

„И аз не консумирам, защото е вредно има много захар вътре и консерванти. Много деца получават диабет от ранна възраст“.

Според експертите е много важен балансът, когато приемаме различни хранителни продукти.

„Вафлите, чипсовете и другите сладкарски изделия имат своето място в нашето хранене, но с тях не бива да се прекалява в никакъв случай. Тъй като обичайно те са с по-високо съдържание на захар, мазнини или на сол, с тези храни трябва особено да се внимава, тъй като те повишават риска от някои заболявания в по-късна възраст“, предупреди доцент Лалка Рангелова.

Тя съветва захарните изделия да не присъстват повече от два пъти в седмицата в храненето на децата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Караколев

Симеон Караколев: 4:1 "за" ваксинацията на животните против шарка

Крайно време е държавата да вземе решение и да се пристъпи към ваксинация на животните против заразата от шарка. Това заяви пред БНР Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Той се надява днес министърът на земеделието да предложи на вицепремиера започване на ваксинацията: " Резултатът вече..

публикувано на 24.09.25 в 09:26
Снимката е илюстративна

Д-р Антоанета Тончева за промените в биомаркерната диагностика при онкозаболявания: Прах в очите!

Биомаркерната диагностика при онкологични заболявания да бъде включена в пакета дейности, заплащани от Здравната каса - това се предлага в проект за промени, публикуван за обществено обсъждане. Предлага се и въвеждане на изследване, наречено геномно секвениране или разчитане на гените на пациенти с новооткрити ракови заболявания. Проектът..

публикувано на 24.09.25 в 08:16
Благородна Макева

Благородна Макева: Насилието над децата е навсякъде

Близо 40% от родителите в България вярват, че шамарът възпитава и все още използват телесното наказание под една или друга форма. Всяко шесто от 10 деца на възраст между 2 и 14 години редовно е било подлагано на телесни наказания от страна на хората, които се грижат за него. Тези данни изнесе наскоро омбудсманът Велислава Делчева по..

публикувано на 23.09.25 в 11:20

Прибързаният дебют на електронните здравни карти причинява неуредици

Дигиталните здравни карти на учениците и децата в детските градини се оказват препъникамък. Голяма част от медицинските сестри в училищата нямат компютърни умения. Много от тях нямат дори електронна поща . Върви процес по издаване на електронни подписи на медицинските лица , за да имат достъп до системата. "Тук е само за пенсионери...

публикувано на 23.09.25 в 09:04
Джем Юмеров, Денислава Ангелова и Джузепе ди Франческо

Денислава Ангелова: Патриотизмът не е само в празниците и символите

Патриотизмът не е само в датите, празниците и символите, които експлоатираме . Патриотизмът е в това да имаме съзидателно гражданско общество. Патриотизмът и родолюбието ги носи всеки от нас . Това мнение изрази пред БНР д-р Денислава Ангелова, председател на Сдружение "Младежки гвардейски отряди". Голяма част от отрядите са в..

публикувано на 22.09.25 в 12:04

Рафаел Лос: Трудностите за Европа се множат

За втори път в рамките на месец Съветът на НАТО ще се събере идната седмица, за да обсъди инцидент, застрашаващ сигурността и териториалната цялост на страна от Алианса. Инцидентите от подобен характер през последните дни всъщност станаха три. Вчера 3 изтребителя МиГ-31 прелетяха над островчето Вайндлоо във Финския залив и престояха във въздушното..

публикувано на 20.09.25 в 11:40
Алекси Кесяков

Алекси Кесяков за пътищата: Обучението и възпитанието трябва да започва от раждането

В Пловдив се провежда 11-ата национална конференция на тема "Безопасна пътна инфраструктура". Събитието е организирано от Българската браншова асоциация "Пътна безопасност". Целта е чрез споделяне на добри практики, научни постижения и иновативни решения да се стигне до начин за по-малко жертви и ранени по пътищата.  " Движението по пътищата се..

публикувано на 19.09.25 в 11:45