Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спуснати наполовина знамена в Холандия за жертвите в Утрехт

Полицията разпитва трима задържани

| обновено на 19.03.19 в 12:35
2
След задържането на главния заподозрян Гьокмен Танъш за стрелбата нивото на терористична заплаха за провинция Утрехт беше понижено от пета на четвърта степен.
Снимка: БТА

В Холандия знамената във всички държавни институции днес ще бъдат спуснати наполовина в памет на жертвите на вчерашното нападение в трамвай в град Утрехт, при което загинаха трима души, а петима бяха ранени.

Разследването на случая продължава, работи се и по изясняване на мотивите на задържания предполагаем извършител на нападението Гьокмен Танъш (37 г.), който е роден в Турция и по данни на холандските власти има криминално досие за различни престъпления.

По-рано бе съобщено за задържането на още двама заподозрени по случая. Първоначално кметът на Утрехт съобщи, че те са били освободени, но впоследствие полицията уточни, че остават ареста и че и тримата остават под подозрение. Все още не е установена връзка между Танъш и жертвите му, съобщи прокуратурата. „Сериозно се проучва терористичен мотив заради доказателство, включително писмо, открито в колата, с която заподозреният е избягал“, съобщиха прокуратурата и полицията в съвместно становище. 

Според министъра на вътрешните работи на Холандия Ферд Граперхаус, още е рано да се каже дали предполагаемият стрелец е имал терористичен мотив и апелира да се изчакат резултатите от независимото разследване на уликите.

Холандският премиер Марк Рюте заяви пред журналисти, че по случая все още остават много въпроси, но изрази увереност, че случилото се няма да засегне провеждането на изборите за съвети на провинциите, планирани за 20 март.

След задържането на главния заподозрян за стрелбата нивото на терористична заплаха за провинция Утрехт беше понижено с една степен - от пета на четвърта, предадоха световните агенции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Полицията разследва стрелба в трамвай в холандския град Утрехт.

Полицията задържа стрелеца от Утрехт

Холандската полиция е задържала стрелеца, който днес уби трима души и рани девет в Утрехт, предаде Ройтерс в информация от пресконференция на кмета на града и на началниците на местната полиция и на прокуратурата. Арестът..

обновено на 18.03.19 в 20:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите,..

публикувано на 01.10.24 в 09:34
Стефан Манов

Стефан Манов: Вървим към витринна демокрация

Изтича крайният срок за подаване на онлайн заявления за гласуване в чужбина. 38 113 бяха заявленията за изборите през юни , когато се гласуваше в 60 държави. Събирането на заявления е индикатор на интереса , каза пред БНР Стефан Манов..

публикувано на 01.10.24 в 09:16
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

"Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан

Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена, локализирана и целенасочена" сухопътна операция срещу Хизбула в Южен Ливан. Целите представляват "непосредствена заплаха за израелските общности", се казва в изявление на Израелските сили за..

публикувано на 01.10.24 в 08:58
Александър Кашъмов

"Златен ключ" за съдия Цариградска, антинаграда "Катинар" - за Столична община

" Само тогава, когато политиците загърбят дребните различия, без да ги забравят обаче, и постигнат някакво обединение за управление, без да правят сериозни компромиси с волята и желанието на избирателя, те могат да прекарат кораба през трудните бързеи..

публикувано на 01.10.24 в 08:56

Жълт и оранжев код за опасно време в 18 области у нас

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за днес за областите Варна и Добрич. В сила е и жълт код за други 16 области. Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони облачността ще е..

публикувано на 01.10.24 в 08:55
Пожарникари гасят пожар в крайбрежния град Нафплио, Пелопонес, Гърция, 12 юли 2023 г.

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес, където загинаха двама доброволци. Има жертви на туристи влезли в морето при силен вятър. Продължава да гори пожарът в северната част на полуостров Пелопонес в района на Коринт. От силният вятър..

публикувано на 01.10.24 в 08:29
Храмът в с. Завой

Храмът "Покров на Пресвета Богородица" в село Завой ще бъде осветен от Сливенския митрополит

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения православен храм “Покров на Пресвета Богородица“. Службата ще води Сливенският митрополит Арсений. Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица Градежът на..

публикувано на 01.10.24 в 08:07