Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стойчо Кацаров:

Нови лекарства ще навлизат на българския пазар със закъснение от 1-2 години

Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС


Пътят на новите лекарства до българския пациент се удължава с поне 1-2 години в резултат на въвеждането на нови правила с Наредба 10, която всъщност материализира изменения в Закона за лекарствата от края на миналата година. Това заяви пред БНР д-р Стойчо Кацаров – председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

„Това е изменение в правилата за сключване на безплатни или частично платени лекарства в листата на НЗОК. Има нови правила, които много затрудняват достъпа на пациента, особено за нови лекарства. Според мен няма да влязат нови лекарства на пазара“, обясни той в предаването „Преди всички“.

Според него производителят освен, че рискува да не му бъде заплатен новият лекарствен продукт, но и рискува продуктът да бъде компрометиран. Причината е, че някакви хора – неизвестно по какви правила и методика, може да кажат, че той е лош и не лекува, добави д-р Кацаров.

Други правила от наредбата водят до това, че колкото по-добро е лекарство и колкото повече то се продава, толкова по-големи ще са загубите за производителя.

Той обясни защо се прави тази наредба: „Бюджетът на НЗОК при нас е превърнат в някакъв фетиш. Това е единственото и задължително условие, което ръководи действията на Здравната каса – да се спази бюджета. Затова се въвеждат всички тези норми и правила“. Д-р Стойчо Кацаров попита обаче какво са правили представителите на работодателите и синдикатите в Надзорния съвет на Здравната каса, когато са приемани тези правила.

Прехвърлянето на Фонда за лечение на деца в НЗОК е правилна стъпка, смята д-р Кацаров. Според него не е необходима друга администрация, защото Здравната каса може да извършва и тази работа.

„Имахме 3 органа – НЗОК, Комисията за лечение в чужбина към Министерството на здравеопазването и Фондът за лечение на деца, които извършваха общо взето едно и също нещо. Сега всички тези функции са концентрирани в Здравната каса. Тя има необходимия капацитет – експерти и пари, за да ги осигурява. Друг е въпросът дали самата Здравна каса работи добре и дали отговорите й на исканията за лечение в чужбина са адекватни“.

Според него се преекспонира значението на новата мегаагенция „Медицински надзор“:

„Тя почти няма значение по отношение на здравната система. Създаването й няма да промени отношенията между лекарите и пациентите в болницата, извън болницата, в Спешна помощ – това не влияе на здравната система, а е въпрос на организация на самата администрация. Единственият ефект, който виждам по отношение на здравната система, е негативен и той е свързан с това, че покрай създаването на тази агенция се затруднява много разкриването на нови лечебни заведения и нови дейности в съществуващи такива, което не е благоприятно за пациентите и здравната система“.

Обвиненията в корупция вероятно ще съпътстват и новата агенция, смята д-р Кацаров и добави: „Предполагам, че такива ще бъдат реалностите, както са били и преди това. Съществуващата агенция „Медицински одит“ не е тайна, че не си вършеше добре работата. Няма никакви основания да се смята, че и новата малко по-голяма агенция ще върши кой знае колко по-добре тази работа. Концепцията ни за контрол според мен не е правилна“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската авиация бомбардира центъра на Харков

Руската авиация бомбардира центъра на украинския град Харков, предава "Ройтерс". Един местен жител е загинал, а други 8 са били ранени в резултат на попадение на управляема бомба. Сред ранените е и 8-месечно бебе. Причиненият от боеприпаса пожар е обхванал няколко сгради и автомобили. Руската армия настъпи към Харков в началото на май, но беше спряна на..

публикувано на 30.06.24 в 18:10

Президентът към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.   "Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог. Пожелавам ви да отстоявате единството на православието, да въздигате авторитета и достойното място..

публикувано на 30.06.24 в 17:30
Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей: Вземаме лично участие във вашата радост, което открива нова епоха

" Повтаряме настойчиво , дори и с риск да бъдем сметнати за голословни, че отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите Вселенски събори , което ще рече от самия Все свят Дух и от Богоносните Отци, които са се вслушали в неговия деликатен и боготворчески полъх и са описали неизменния опит на Църквата , каза Вселенският..

публикувано на 30.06.24 в 17:15
Общината в Бобошево

Частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево заради недостиг на вода

Частично бедствено положение се обявява в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10 ч. на 1 юли 2024 г. според заповед на областния управител на Кюстендил инж.Александър Пандурски. Това се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община Кочериново и на с. Слатино,..

публикувано на 30.06.24 в 17:01
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38