Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Иванова: Генерални промени в Конституцията не са необходими

Снимка: БГНЕС

Конституцията на България е демократична, но следва големият въпрос как я употребяваме и доколко можем да се позоваваме на нея, когато има дефицит в другото законодателство. Такъв извод беше направен по време на експертна дискусия на тема „Конституцията - източник на правото“ с участието на преподаватели по конституционно право и действащи конституционни съдии.

Иванка Иванова от правната програма на „Отворено общество“ обясни за БНР:

„На тази кръгла маса днес се сблъскаха два свята, които по време на третото правителство на ГЕРБ някак си си обърнаха гръб. Единият е светът на правната академична мисъл, който беше някак си затворен в Съвета по законодателство, а другият е на парламентаристите. Доколкото видях днес, някой от тях енергично си водиха бележки и ми се струва, че имат нужда от теоретично осветяване на редица въпроси. Правото се произвежда в момента, в който тези два свята се гледат един друг, в диалог са и се припознават“.

За предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Иванова подчерта, че генерални промени в конституцията не са необходими:

„Конституцията ни гарантира умерено, демократично управление и по-голямата част от възникващите конфликти между големите институционални играчи успява да бъде разрешена в рамките на тази Конституция. Нито секунда няма да се съглася, че ако имаме някакъв проблем, той е генералното с Конституцията и на нас ни трябва някаква нова Конституция или радикална смяна на принципите, заложени в действащата“.

Иванка Иванова подчерта, че свръхпроизводството на закони в НС, които често не са качествени, е проблем.

В момента, за да стане ясно дали един закон е конституционен, трябва някой да сезира Конституционния съд. На днешната дискусия обаче е било изтъкнато, че правата на човека са ясно формулирани в Конституцията:

„В хипотезата, в която конституционната норма е достатъчно ясна и засяга основни права на човека или въвежда определени забрани, тази норма може да бъде приложена пряко от съдилищата. Дейността на Народното събрание по производство на законите всъщност подлежи на ограничение през контрола за конституционосъобразност, който упражнява Конституционният съд, но и през прякото действие на Конституцията, което може да бъде упражнено от обикновените съдилища при определени условия“.

Интервюто с Иванка Иванова можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20

РЗИ разпореди оборудване на здравен кабинет в училището в Община Трекляно

РЗИ - Кюстендил направи предписание за оборудване на здравен кабинет в единственото училище в Община Трекляно. Съветниците взеха решение за отпускане на 22 хил. лева по бюджета, за да започне ремонт на помещението и доставката на необходимото оборудване. Към училището в Трекляно, което е със статут на защитено и в него учат 36 деца в смесени..

публикувано на 05.10.24 в 19:11

Около 7000 са радиолюбителите в България

Към настоящия момент радиолюбителите в България са около 7000, това сочат данните на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Интересът към този вид комуникация остава постоянен. Всички радиолюбители в България трябва да притежават разрешително за радиолюбителска дейност.  Разрешението се издава след успешно положен изпит, който се провежда към..

публикувано на 05.10.24 в 19:11

Израелските сили нанесоха нови удари в южните предградия на Бейрут

Израелските въоръжени сили нанесоха нови удари днес в южните предградия на ливанската столица Бейрут. Продължават сраженията между Израел и "Хизбула" в Южен Ливан.  Израелски изтребители са атакували района "Харет Хрейк" и бежански лагер в квартал "Дахия", недалеч от международното летище "Рафик Харири", което все още функционира. Отекнали са силни..

публикувано на 05.10.24 в 18:17

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област. Още един човек е ранен при ракетен удар в района на Изюм, в Харковска област. Нанесени са щети по жилищни сгради, съобщиха от областната администрация, цитиран от БТА. Русия заяви, че е превзела още едно село близо до град Покровск - логистичен център в Източна..

публикувано на 05.10.24 в 18:07

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон, предаде Би Би Си. Протестиращите носят палестински флагове и издигат лозунги "Примирие сега", "Не докосвайте Ливан". "Спрете войната сега". Основният призив на участниците е за незабавно примирие в Ивицата Газа и предотвратяване на по-широк конфликт в Близкия..

публикувано на 05.10.24 в 18:02

С многохиляден митинг унгарската опозиция се противопоставя на проорбанската пропаганда

Хиляди унгарци да се събират в Будапеща за митинг срещу пропагандните мрежи на премиера Виктор Орбан, което е знак на нарастващо доверие сред опозицията в страната, съобщава агецния Блумбърг. Протестът в събота пред централата на държавната телевизия в унгарската столица, беше организиран от Петер Маджар, чиято партия ТИСА влезе в..

публикувано на 05.10.24 в 17:43