Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Огнянова:

Прекратяване на мандата на генералния директор на БНТ - само с решение на СЕМ

Нели Огнянова
Снимка: БГНЕС

Обществената телевизия има нужда от бързо стабилизиране, посочва в своя позиция на Асоциацията на европейските журналисти в България, която излезе днес с призив към Съвета за електронни медии (СЕМ) да насрочи в най-кратки срокове конкурс за избор на нов генерален директор на БНТ.

Това предизвикателство застигна преди два дни СЕМ, след като Софийският градски съд потвърди присъдата за шофиране в нетрезво състояние на генералния директор на БНТ Константин Каменаров, което прави невъзможно оставането му на поста.

Доколко законът позволява или може да насочва Съвета за електронни медии как да действа в тази процедура коментира пред БНР специалистът по медийно право Нели Огнянова.

„Законът по начало пази генералните директори на БНТ и БНР от незаконна намеса. По начало не би следвало да има предсрочно прекратяване на мандатите, но все пак законът урежда един кръг от хипотези, в които това се налага да се случи“, коментира Огнянова в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“.

„Една от хипотезите е подаване на оставка, доброволно от генералните директори. Други хипотези са фактическа невъзможност и несъвместимост със закона“, обясни тя.

„Това, което в момента протича пред очите ни, е наличие на влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление и също така законът предвижда, че може да има предсрочно прекратяване на мандат на генерален директор при груби или системни нарушения на принципите на радио и телевизионната дейност“.

На въпрос дали е трябвало СЕМ да реагира веднага или е допустимо да се забави ден-два Огнянова каза:

„Струва ми се, че е допустимо, струва ми се, че нито формално, нито житейски законът трябва да се прилага по този начин спешно, веднага в часовете, следващи оповестяването. Струва ми се, че телевизията вече е имала такива случаи“.

„Законът предвижда, че предсрочното прекратяване става все пак с решение. Дори при оставка, дори при влязла в сила присъда трябва да има заседание и трябва да има решение на СЕМ, с което да има предсрочно прекратяване на мандата“, посочи още Огнянова.

„Имаме вече практика - този тип заседания приключват в две точки: първата точка обикновено е свързана с решението за предсрочното прекратяване на мандата, а втората точка обикновено е посветена на перспективата“.

Интервюто с Нели Огнянова може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Константин Каменаров

Очаква се оставката на шефа на БНТ Константин Каменаров

Очаква се генералният директор на Българската национална телевизия Константин Каменаров да подаде оставка пред Съвета за електронни медии непосредствено преди заседанието на медийния регулатор, което е насрочено за 11.00 часа в сряда. Това научи..

публикувано на 23.04.19 в 18:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама в болница след катастрофа на пътя Владая - Перник

 Катастрофа затруднява движението по пътя Владая - Перник, при км 279. Трафикът се осъществява в една лента и се регулира от Пътна полиция.  Инцидентът е станал малко преди 17 часа. Ударили са се два леки автомобила. Двама сериозно пострадали - мъж и..

публикувано на 04.10.24 в 20:02

Съд наложи 1000 лева глоба за бивш кмет на Берковица

Окръжен съд - Монтана одобри споразумение, с което наложи 1000 лева глоба за длъжностно присвояване на бивш кмет на община Берковица. Съдът одобри споразумение, постигнато между Окръжната прокуратура и защитата на обвиняемата Димитранка Каменова..

публикувано на 04.10.24 в 19:53

Освободиха петимата задържани в акцията срещу купуването на гласове в Кюстендилско

Петимата задържани при полицейската акция срещу купуване на гласове в Кюстендилско в сряда са освободени. Припомняме, че след полицейската опирация бяха образувани  пет бързи производства за извършени престъпления против политическите права на..

публикувано на 04.10.24 в 19:47

Недоволство от Германия и Китай от налагането на мита върху вноса на китайски електромобили

Недоволство от Германия и Китай дойде след като стана ясно, че държавите членки на Европейския съюз подкрепят Европейската комисия за налагане на мита върху вноса на електромобили от Китай.  Германският министър на финансите Кристиан Линднер заяви, че..

публикувано на 04.10.24 в 19:30

Откриха мъртъв в колата му бившия шеф на "Охранителна полиция" в Горна Оряховица

Бившият началник на „Охранителна полиция“ в Горна Оряховица Калин Колев е намерен мъртъв в автомобила си край река Янтра, съобщиха от Областната дирекции на МВР във Велико Търново. Издирва се: Бившият началник на "Охранителна полиция" в Горна..

публикувано на 04.10.24 в 19:26

Радев отличи лауреатите на наградата "Джон Атанасов"

Държавният глава Румен Радев връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда "Джон Атанасов" за 2024 година. Българските ученици, студенти и млади учени продължават да завоюват медали и награди в най-престижните олимпиади по..

публикувано на 04.10.24 в 19:21

Голям пожар на Пелопонес

Голям пожар възникна в северозападната част на полуостров Пелопонес. Изгорели са къщи, в ход е евакуация на жителите на няколко села. Три са огнищата на пожара, който се разраства от силния вятър, каза областният управител на Пелопонес. Засегнат..

публикувано на 04.10.24 в 19:11