Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи

Проф. Лидия Денкова: Нашето дигитално време е длъжник на Леонардо

Тепърва ще осъзнаваме връзките между наука и изкуство, казва преподавателят в НБУ

"Витрувианският човек" е една от емблемите на ренесансовия гений.
Снимка: БГНЕС

Навършват се 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи. У нас годишнината ще бъде отбелязана със серия от събития. По инициатива на италианския посланик в България Стефано Балди във фоайето пред Центъра за книгата се открива изложбата "Леонардо. Благородният гений". 

В Нов български университет представят изследователски резултати от пътуващия семинар до Флоренция "500 години живот. Изобретения и изкуство в наследството на Леонардо да Винчи". Проектът е осъществен от преподавателя проф. Лидия Денкова и нейни студенти през април и се базира върху посещения на знакови исторически обекти, свързани с живота на Леонардо.

"Трудно е да се каже с няколко думи какво преживяхме, но така или иначе за нас беше изключително вълнуващ досега с оригиналите, които италианските музеи са изкарали в момента в големите музеи на Флоренция. Да кажем това, което ние посетихме са "Уфици", Палацо Векио, музея "Галилео Галилей" на ренесансовата наука, музея на самия Леонардо да Винчи, където всички могат сами да се забавляват, дори да пресъздават изобретенията на Леонардо", разказа проф. Денкова пред "Хоризонт". 

"В Милано наистина беше забележително посещението ни на библиотека "Амброзиана", където се пази най-големия кодекс, т нар. Атлантически кодекс, съдържащ над 480 фолия с близо 1120 страници и за пръв път библиотеката беше извадила един от вариантите на този огромен кодекс атлантически, наречен Атлантически не по името на океана, а по името на тогавашния размер на атласите, които са били над метър и нещо. Трудно мога да опиша какво означава човек да се докосне до оригиналите на Леонардо да Винчи и да си даде сметка за невероятната широта, невероятната дълбочина на всичко онова, което той е направил", допълни преподавателят.

Всяка епоха се опитва да си присвои универсалния гений

Като припомни мисълта на Леонардо, че е лесно да бъдеш универсален, проф. Денкова изтъкна, че "всяка епоха се опитва да си присвои този универсален гений, чието обхващане е наистина невъзможно".

Днешният ден е повод да си припомним за тази универсалност, която, за съжаление, нашето време все повече забравя, смята проф. Денкова. "Нашето време, ако вземем не само политиците, но и дигиталният ни 21 век, все още сме длъжници на необозримото наследство на Леонардо."

Леонардо не е зад нас, а пред нас и ние имаме все още какво да гледаме, подчерта проф. Денкова. Тя е на мнение, че широко известните картини на Леонардо да Винчи в известен смисъл засенчват "онова, което той е написал, което е създал, което е завещал като разбиране за поведението на всяко едно поколение, за отношението на всички към света и към изкуството, към науката, към всичко, за което се сетите".

За разлика от Леонардо днес не говорим за съвършенство, а за успеваемост

За разлика от страстния стремеж на Да Винчи към съвършенство, ние днес не говорим за съвършенство, говорим за успеваемост, отбеляза още проф. Денкова.

"Интересува ни нещо, което има полза, което лесно може да се осъществи, но което не е задължително да бъде съвършено. А всъщност съвършенството е това, което би трябвало да възпроизведем като наша дългосрочна визия."

Днешното време, в което говорим за иновации, коренно се различава и от разбирането на Леонардо да се изобретява през изкуство, добави още Лидия Денкова.

"Ние тепърва ще осъзнаваме и връзките между наука и изкуство. Говори се, че това, което той е написал за линиите на светлината, рисувайки, всъщност е в основата на квантовата теория за вълновата природа на светлината. Т. е. има този начин на изобретяване който е особен, който е доста по-задълбочен, който е насочен действително към долавяне на красотата и оттам към изобретенията."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43