Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американец е готов да финансира сайт за песенния ни фолклор

Робърт Стърн от 35 години изучава автентичните български народни песни

Може и да се изненадате, но най-търсеният в САЩ български продукт е... фолклорът. В това поне е убеден Робърт Стърн, директор на агенция за борба със СПИН в Ню Мексико, който от 35 години го изследва и изучава от извора - в българските села и читалища.

През всичките години, в които се е връщал заради народната ни култура, той е наблюдавал и начина, по който се променя живота ни и как неусетно автентичното си отива заедно с възрастните хора. Така стига до идеята да събере песните, текстовете и свързаните с тях обичаи и ритуали в един сайт, който всеки може да ползва „безсребрено“.

С този уникален американец се запознах по време на уроците по пеене на народни песни, които взимаше в читалището в Банско. Близкото спа селище Баня е вторият му роден дом, шегува се той. И се връща към началото преди повече от 35 години, когато в САЩ открива магията на песенната ни народна култура.

„В България дойдох заради музиката през 83-а година. Имаше тогава една женска група в Ню Йорк, която пееше песни от Балканите, не само от България. Чух песните от България и ми харесаха много“.

Робърт Стърн добре познава нашите национални ансамбли, бил е гид и преводач на хора „Мистерията на българските гласове“ по време на турнето им в САЩ, има дългогодишни приятели от Пирин до Родопите и Странджа. Записвал е всичко, което чуе като песен и разказ от народа. Това за него е най- истинското и най- ценното.

В САЩ има много самодейни групи, които пеят български фолклор, споделя Робърт. Но все по-трудно е да намерят истинските източници.

Тук в България народната ни култура също започва да се променя. За да се съхрани автентичното, Робърт Стърн е готов да финансира събирането на песенния ни фолклор в един сайт, който всеки да може да ползва. Това е негова кауза, защото е убеден, че това е най- голямото ни богатство, което не трябва да допускаме да си отиде.

Репортажа на Кети Тренчева може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Холцнер: Очакваме инфлацията да продължи да спада

Въпреки сложната геополитическа обстановка икономиката в Централна и Източна Европа се стабилизира, а страните-членки на ЕС отчитат ръст. Това е основният извод на Института за икономически анализи във Виена, който публикува наскоро своята пролетна икономическа прогноза за 23 държави на Стария континент. "Покачва се покупателната способност и това..

публикувано на 08.06.24 в 13:19

ЕЦБ сваля лихвите за първи път от преди пандемията. Какво означава това?

Европейската централна банка намали завчера водещите си лихви с 25 базисни пункта за първи път от 2019 година. Решението беше очаквано, но срещна критики, защото инфлацията в еврозоната отново е възходяща. През май общият индекс е 2,6 на сто при 2,4 през април. Това породи въпроса дали не прибърза ЕЦБ с лихвеното намаление. 25 базисни пункта..

публикувано на 08.06.24 в 12:56
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Личи търсене за ново. Патовата ситуация горе води до набъбване на други опции

Има неяснота кой ще е втори. Има неяснота около чертата. Има възможност отвсякъде да избие създалото се напрежение . Това заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан". Има поредица от малки формации около известни личности, които са трудно прогнозируеми , отбеляза Симеонов, като даде пример с ПП..

публикувано на 07.06.24 в 08:56
Проф. Бил Бене

Проф. Бил Бене: Когато не направим демокрацията реалност за повече хора, отваряме вратата за лидери като Путин и Орбан

" Когато се провалим в превръщането на обещанията на демокрацията в реалност за повече хора, тогава отваряме вратата за всички, които настояват за това, че демокрацията се е провалила, че тя не работи и имаме нужда от човек със силна ръка - като Путин или Орбан, който да се грижи за нас ". Това каза пред БНР проф. Бил Бене,  автор на теорията за..

публикувано на 06.06.24 в 18:46

Партия сигнализира, че Столичната община отказва да изпълни указание на ЦИК

Парламентарно представена политическа партия сигнализира, че Столичната община отказва да изпълни указание на ЦИК за унищожаване на неизползваните ролки със специална хартия за машинно гласуване от парламентарните избори от 2 април 2023 и местните избори от октомври миналата година. Нареждането е от 20 май. На 25 май до ЦИК е изпратен отговор от..

публикувано на 06.06.24 в 17:21
Тодор Галев

Тодор Галев: Мнозинството от българите вярва, че САЩ и ЕК ще се намесят в изборите

По-голяма част от българското население смята, че чужда намеса в изборите за Европейски парламент и в националните избори на 9 юни може да дойде от правителството на САЩ . На второ място се посочва Европейската комисия. Много по-малко българи смятат, че подобна намеса може да дойде от Русия или от Турция. Това регистрира проучване на..

публикувано на 06.06.24 в 07:59

Христиан Даскалов: 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях

Около 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях . Тази статистика на "Евростат" цитира пред БНР Христиан Даскалов - председател на борда на Цифров иновационен хъб "Тракия".  "Най-вероятно това са компании, които не са толкова високо цифровизирани, нямат някакъв вид онлайн търговия и смятат, че това не ги..

публикувано на 05.06.24 в 09:42