Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Свети вълк“ на Елена Алексиева – български роман на годината

2
Авторката на „Свети вълк“ Елена Алексиева спечели наградата български роман на годината на Националния дарителски фонд „13 века България“.
Снимка: БГНЕС

Романът „Свети вълк“ на автора Елена Алексиева спечели наградата български роман на годината на Националния дарителски фонд „13 века България“. Наградата беше връчена от министъра на културата Боил Банов.

Освен наградената творба, в надпреварата участваха още 5 произведения – „Тяло под роклята“, с автор Галин Никифоров, романът „Остайница“, от Рене Карабаш, „Ръкавици за студената война“ на Румяна Захариева, „Когато капят кестените“, с автор Стефан Коспартов и „Животът няма втора половина“ от Христо Карастоянов.

Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ се организира за осми път. Фондът е инициатор и учредител на наградата, чиято цел е да подпомага, насърчава и популяризира съвременната българска художествена литература. Журито имаше задачата да избере един измежду 29 български романа, издадени през 2018 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Шест произведения са номинирани за български роман на годината

Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" ще бъде връчена на официална церемония тази вечер в НДК.  Конкурсът е организиран от фонд „13 века България“, а номинациите са от жури, в което влизат проф. Амелия..

публикувано на 09.05.19 в 08:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Филипова

Между дигитализацията и бродираните картички - едно красиво хоби на Росица Филипова от БНР

Росица Филипова е колежка от Отдел дигитализация в Българското национално радио и нейното хоби е да бродира картички. С Росица разговаряме в трета кабина на Отел цифовизация . Тя току що е приключила с прехвърлянето на стар запис от лента в..

публикувано на 06.10.24 в 18:05

Един много сполучлив дебют на поетесата Мария Илиева

Вечно млада, но вече с пораснала красива дъщеря, Мария Илиева от София ни предлага своя слънчев дебют в стихосбирка "Родена съм, за да обичам". Не мога да не й повярвам, тя цялата излъчва обич и сърдечност. Такива са и стиховете й. Наниз..

публикувано на 06.10.24 в 04:26
Камерен оркестър

Децата от проекта "Музиката вместо улицата" свириха в Женева

Инициаторите на проекта „Музика вместо улицата” - цигуларят Георги Калайджиев и неговата партньорка Мария Хаушилд - вече са убедени, че тяхната кауза носи смисъл и спасение за много деца в Сливен.  На 25 и 26 септември 2024 г. възпитаниците на..

обновено на 05.10.24 в 19:10

Фестивал на занаятите и изкуствата започва в Добрич

Тридневен Фестивал на занаятите и изкуствата започва днес в Добрич. Проявата се организира за пети път от Фондация "Добруджанска задруга" и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Добрич. На площад "Свобода" своите произведения ще покажат..

публикувано на 04.10.24 в 08:42

Woomb с номинация за наградите Music Moves Europe 2025

Shape Yourself Around Me ще бъде част от To Never Fear the Sun (ЕР-то се очаква да излезе през ноември).  Песента  идва след меланхоличния дебют на Woomb от миналото лято - Pray for the Worst, след показалата по-амбициозната им страна Last..

публикувано на 03.10.24 в 22:10
Творчески екип на

"Сватбата на Фигаро" - най-новото заглавие на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов"

Комичната опера "Сватбата на Фигаро" от Моцарт е най-новото заглавие в репертоара на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Спектакълът е поредният голям проект на театъра, а солистите са от Китай, Северна..

публикувано на 03.10.24 в 11:05

НУМСИ "Христина Морфова" в Стара Загора празнува юбилей

Точно в Деня на музиката, 1 октомври, Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" в Стара Загора отпразнува своята 50-годишнина.  Тържественият концерт се състоя в залата на Старозагорската опера в партньорство с оркестъра..

публикувано на 02.10.24 в 19:41