Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво следва след трудната победа на Пендаровски на президентския вот в Северна Македония

2
Снимка: БГНЕС

Утре в Северна Македония ще встъпи в длъжност петият президент на страната от обявяването на независимостта ѝ през 1991 г. Стево Пендаровски, издигнат от управляващите Социалдемократически съюз (СДСМ), Демократичния съюз за интеграция и от още 29 по-малки партии, победи на балотаж миналата неделя подкрепяната от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска.

Дългогодишният кореспондент на БНР в Скопие Мартин Минков заяви в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“, че победата на Пендаровски със 7% разлика говори за ясен победител във вота.

„Колкото до екстремното изказване на лидера на опозицията Християн Мицкоски, че ако изборите били парламентарни, ВМРО-ДПМНЕ щяла да спечели вота, клетвите и заклинанията са характерни за някои деятели на неговата политическа сила“, коментира Минков. И допълни, че Мицкоски се базира на факта, че неговият кандидат спечели в по-голям брой общини, но тяхната тежест е несъпоставима.

„Ясно изразен легитимен победител в тези избори е Стево Пендаровски“, каза Минков.

„Изборът на Пендаровски за президент на Северна Македония показа превес на градското мислене и евроатлантическата ориентация, но трудната победа на втория тур е предупреждение към управляващите от СДСМ“, отбеляза още той.

„Албанският фактор е абсолютно незаобиколим фактор. В момента председател на парламента е етнически албанец и по силата на конституцията той замества държавния глава, тъй като там няма длъжност вицепрезидент“, допълни журналистът.

От своя страна друг дългогодишен кореспондент в Скопие - Коста Филипов, подчерта, че на изборите „СДСМ е получил жълт картон от избирателите“.

„Защото местните избори бяха само преди година и половина година, когато СДСМ и Зоран Заев спечелиха почти всички общини в страната“, каза журналистът.

Според него има риск новият президент на Северна Македония да попадне в сянката на премиера Зоран Заев и да не изгради собствен политически образ. Сравнението е с предишното управление на Никола Груевски и настоящия македонски президент Георги Иванов.

„Обикновено политиците в Северна Македония не обръщат страниците от миналото, за да видят какви грешки са правели техните предшественици“, коментира Филипов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Кандидатът за президент на Северна Македония Стево Пендаровски (вляво) и премиерът Зоран Заев празнуват изборната победа след балотажа за държавен глава на 5 май.

Не е ясно дали Заев ще присъства на встъпването в длъжност на Пендаровски

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев може да не присъства на церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент Стево Пендаровски в неделя (12 май), съобщават македонските сайтове, предаде БТА. От правителството информираха..

публикувано на 10.05.19 в 21:09
Зорница Илиева

Зорница Илиева: Изборът на Пендаровски беше очакван

На всички, които наблюдават отблизо политическия живот в Скопие, бе ясно, че Стево Пендаровски трябва да стане президент, каза пред БНР журналистката Зорница Илиева коментира пред БНР избора на президент в Северна Македония. „Като фактор се..

публикувано на 07.05.19 в 13:32

Стево Пендаровски е новоизбраният президент на Северна Македония

„Метла“ в правителството, ръководството на държавните предприятия и в управляващия Социалдемократически съюз. Това предизборно обещание се очаква да изпълни днес премиерът на Северна Македония. Зоран Заев обеща тези промени на избирателите, ако..

обновено на 06.05.19 в 20:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стотици се събират на българо-сръбския събор "Славчето"

Стотици роднини, приятели и туристи от двете страни на границата се очакват на поредния българо-сръбски събор "Славчето". Домакин и организатор този път е общината в Трекляно, миналата година беше Босилеград.  За събора границата се преминава..

публикувано на 29.06.24 в 08:55

По 6 жени ще се състезават за място в "Медицина" и "Дентална медицина" в МУ - София

По шест жени ще се състезават за място в специалностите "Медицина" и "Дентална медицина" в Медицинския университет-София. При мъжете конкуренцията е по-малка - по трима за място. Днес и утре са приемните изпити по биология и химия. С около 20..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Медии в РСМ: Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания

"Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания", "броят на македонците там е намалял наполовина". Със заглавия в подобен дух медиите в Северна Македония съобщиха за резултатите от преброяването на населението в Албания и ги..

публикувано на 29.06.24 в 08:28
Светите равноапостоли Петър и Павел

Петровден е!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят..

публикувано на 29.06.24 в 08:24

Отбелязват Националния ден за безопасността на движението с фестивал

Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата"  отбелязва днешния Национален ден на безопасността на движението с фестивал пред Художествената галерия на площад "Княз Александър Първи" в столицата. Предвидени са демонстрации, игри и..

публикувано на 29.06.24 в 08:18

Отбелязваме Деня на Дунав

29 юни е Денят на Дунав - на тази дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката , която е втората по големина в Европа. Сега за климатичната устойчивост на Дунавския регион се работи по три международни проекта, ръководени от..

публикувано на 29.06.24 в 08:05

Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан на живо от 51 млн. зрители

51 милиона зрители са гледали на живо телевизионния дебат между кандидатите за президент в Съединените щати Джо Байдън и Доналд Тръмп, информира Ройтерс, като се позова на една от големите компании за измерване на зрителски интерес. Броят е с..

публикувано на 29.06.24 в 07:58