Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите

Иван Томов
Снимка: Личен архив

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите. Това съобщиха от фирмата-организатор на експедицията.

Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника - връх Лхотце (8516 м), и вторият след Христо Проданов, сторил това без допълнителен кислород. 

Преди дни ураганни ветрове разрушиха Лагер 2 и Лагер 3, а част от екипировката на Томов беше унищожена, което наложи той да вземе назаем. 

Българинът атакува върха миналата събота с рускинята Анастасия Рунова. На слизане от Лхотце, в района на Лагер 4, той не се е почувствал добре. Подаден му е кислород и му е била поставена инжекция срещу мозъчен оток, но това не му помогнало.

В момента тялото му е в Лагер 4.

Анастасия Рунова е в Лагер 2 и утре ще бъде транспортирана с хеликоптер до болница в Катманду. 

Преди да поеме към върха, на 11 май Иван Томов разказа пред БНР, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит:

"Тръгваме тази нощ нагоре и до една седмица всичко ще приключи - по един или друг начин. Не успях да преборя кашлицата, на моменти е неконтролируема, макар и суха. Надявам се да не се отрази на силите ми и ходенето ми, но не е изключено от сухия и студен въздух над 7000 да ескалира. Нямам идея какво ще стане, но ще рискувам и ще направя опит".

През юни 2013 г. Томов оцеля при клането в базовия лагер на Нанга Парбат, когато терористи избиха 10 алпинисти и един шерп. Тогава група от 15 маскирани маже атакуват Базовия лагер, а пакистански катерач успява да се измъкне и да разкаже после за случилото се. По същото време Томов е в Лагер 2 и това го спасява. 

Година по-късно той се отправя към Броуд пик (8047 м) и успява да го изкачи, а през 2017 г. стъпва и на Манаслу (8163 м) - отново без помощта на личен шерп и без допълнителен кислород.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Канчендзьонга

Двама българи изкачиха връх Канчендзьонга, трети атакува Лхотце

Рано тази сутрин на връх Канчендзьонга (8586 г.) първи е стъпил столичният адвокат Стефан Стефанов. По сателитния телефон той съобщи за БНР, че се намира в Лагер 4, след като е изкачил върха за по-малко от 12 часа от последния височинен лагер. Втора след..

публикувано на 15.05.19 в 09:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води..

публикувано на 28.09.24 в 18:42