Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария не подкрепя Манфред Вебер за председател на Еврокомисията

Петер Сиярто
Снимка: БГНЕС

Унгария няма да подкрепи водещия кандидат на Европейската народна партия Манфред Вебер за председател на Европейската комисия.

Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто пред „Евронюз“. И обясни, че за страната му и управляващата партия ФИДЕС, която е със замразено членство в Европейската народна партия, баварският политик Вебер е неприемлив, защото се отнасял към унгарците като към европейци втора класа.

Още утре се очаква да започнат споровете за новите председатели не само на Еврокомисията, но и на Европарламента и Европейската централна банка. Това се очаква да стане на среща на лидерите на страните членки в Брюксел.

Срещу Вебер е и френският президент Еманюел Макрон, който преди големия форум в Брюксел планира да разговаря поотделно с канцлера на Германия Ангела Меркел и с испанския премиер социалист Педро Санчес.

Европейската народна партия ще има най-много представители в новия Европарламент, но за мнозинство ѝ трябва коалиция не само със социалистите, но и със Зелените и либералите, към които на европейско ниво вече се числи и Макрон.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

„Политико“: Фронтът срещу Вебер вече се материализира

Манфред Вебер е кандидатът за председател на ЕК от партията, която спечели най-много места на евроизборите, но това далеч не означава, че ще получи поста, коментира „Политико“. Либералите, които се представиха далеч по-добре от предишния вот за..

публикувано на 27.05.19 в 19:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добивите на царевица и слъчоглед у нас са спаднали с над 50%

Сушата в България е засегнала около 10 милиона декара и добивите на царевица и слънчоглед са спаднали с над  50% от нормалните за страната, съобщават за БНР от бранша. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов..

публикувано на 30.09.24 в 10:05

Документална изложба за трудово-производителните кооперации у нас в ще бъде открита в Ловеч

В Регионалния център за социална икономика в Ловеч днес ще бъде открита документалната изложба "105 години от създаването на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България". Изложбата е подготвена и реализирана от Националния..

публикувано на 30.09.24 в 09:54
 Читалище

17-ти фестивал на любителските театри в Лом

За 17-ата година Лом провежда фестивал на любителските театри от страната. На сцената на читалище "Постоянство 1856" 15 самодейни колективи изнасят представления.  Традиционният фестивал е на името на основателя на читалището и първия театър в..

публикувано на 30.09.24 в 09:41
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Украинска помощ днес вероятно няма да има

Днес е крайна дата, на която всички земеделци очакват да получат т.нар. украинска помощ . Според съпредседателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев обаче " 58 хил. души вероятно ще останат разочаровани" : " В МЗХ знаем,..

публикувано на 30.09.24 в 09:14
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Киев и международните му партньори подготвят решение за оказване на натиск над Русия

Украинският президент Володимир Заленски отново подчерта във вечерното си видеообръщение, че Украйна и нейните партньори трябва да предприемат съвместни стъпки срещу Русия. Той изрази надежда, че това ще стане на Среща на високо равнище на Контактната..

публикувано на 30.09.24 в 09:12
Катерина Сакеларопулу

Президентът на Гърция е на посещение в Никозия

Нов израз на силната подкрепа на Атина за Никозия е започващото днес двудневно официално посещение на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу в Кипър. Тя е специален гост за честванията на 1 октомври, националния празник на Кипър. Държавният..

публикувано на 30.09.24 в 08:37

Лилиан Никифорова: Има сериозен проблем с контрола по изразходване на медийните пакети

Някои медии започват да разчитат основно на приходите, формирани по време на кампания. За това предупреди в ефира на БНР Лилиан Никифорова, Институт за развитие на публичната среда. Специализирана полицейска акция срещу купуване на гласове в Бургас..

публикувано на 30.09.24 в 08:29