Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апостолос Мангириаидис: Ципрас е приел поражението, но не мисля, че СИРИЗА ще катастрофира на изборите

Снимка: БГНЕС

„Прогнозите на изборните резултати са като гирос - хапваш бързо и ги забравяш.“ Така се пошегува гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос в изборната нощ. Тогава правителството все още беше сигурно, че Сириза няма да допусне стратегическа загуба. В неделя вечерта хапките се превърнаха в реалност. Малко преди полунощ видимо измореният премиер Алексис Ципрас обяви: „Изборният резултат не отговаря на очакванията ни и аз няма да го игнорирам.“ Последва оставката на правителството и насрочването на нови парламентарни избори още през юли. Лъчезар Вълев проследи събитията в съседна Гърция.

„Най-накрая край“. „Надежда за Кириакос - присъда за Ципрас“ - първите страници на гръцките вестници след деня на вота очертават трудната ситуация за управляващите в южната ни съседка. 33% за Нова демокрация, 23% за СИРИЗА. Резултатът от вота не е изненадващ. Десните консерватори водят в допитванията вече месеци наред, а хората на Ципрас губят подкрепа въпреки свежия полъх на растящата икономика. Заплатите и пенсиите остават по-ниски от времената преди кризата, а безработицата все още е висока. 

В първото си изявление след победата на "Нова демокрация" лидерът й Кириакос Мицотакис подчерта, че с гласа си гърците са изпратили ясно послание за политическа промяна.

„Заставам пред вас с пълното си съзнание за патриотичната си отговорност. Обещавам ви, че ще работя усилено, за да променя курса на страната - за силна Гърция в променяща се Европа. Тук съм, за да обединя всички гърци и да поставя родината ни в нова, по-оптимистична епоха. Резултатът от изборите в големите общини и по-малките региони показа силното неодобрение към правителството. Очевидно е, че гръцкият народ е оттеглил подкрепата си към правителството. Гърция се нуждае от ново правителство, което да има доверието на гръцкия народ. Правителство, което да гарантира стабилност и перспективи в този критичен момент“.

Премиерът Алексис Ципрас се обърна към съпартийците си с призив да се изправят, прегрупират и да влязат в битката единни заедно.

„Загубихме една битка, но решаващата във войната предстои. Нямаме правото и не може да си позволим лукса да отстъпим. Най-важното в живота е не дали ще паднеш, а дали ще се изправиш“.

Какво казват резултатите от евровота за вътрешнополитическа ситуация в Гърция? Отговорът дава журналистът от телевизия „Скай“ Апостолос Мангириаидис.

„Очевидният резултат от тези избори е подадената от премиера Алексис Ципрас оставка и обявените предсрочни избори. Кабинетът нямаше как да продължи да функционира и да доизкара мандата си до октомври. Ципрас реши предсрочните избори да са сега. Това, което е  ясно е, че "Нова Демокрация" има преднината и най-логичното е да спечелят парламентарни избори. Вероятно те ще съставят правителство още през юли след вота.

Не мисля, че Ципрас очаква някаква голяма изненада на предсрочните избори, като гледаме сегашния резултат от вота. Ципрас е приел поражението си, но ще се опита да събере подкрепа, така че да навакса максимално разликата с "Нова Демокрация". Ще се опита да консолидира партията си, да я обедини, за да се представи достойно на изборите. Не мисля, че СИРИЗА ще катастрофира на предстоящите избори“. Да, "Нова Демокрация" ще има чиста победа, но не съществуват сили, които биха могли да дръпнат от СИРИЗА електорално влияние. "Движението за промяна" на Фофи Генимата, където е и ПАСОК, няма сила да дръпне гласове от Ципрас. Стратегията на Ципрас е да обещае, че няма да върне страната към неолибералните политики, към които ще тласне Гърция Кириакос Мицотакис и "Нова Демокрация". Много се съмнявам, че това е убедителен аргумент. Мицотакис не идва нито за да върне неолибералните политики, нито за да изпълни предписанията на Международния валутен фонд. Идеята на Мицотакис е да намали данъчното облагане и по този начин да стимулира развитието на икономиката“.

Има голяма вероятност "Нова Демокрация" да има самостоятелно правителство, коментира журналистът:

„Избирателите ще осигурят нейната победа на изборите, защото не искат Гърция да се оплете в едно коалиционно правителство, в което никой не знае защо са се събрали заедно. Освен това - ако не се стигне до самостоятелно правителство след тези избори, тогава следващите ще преминат под знака на същата тази логика. Това ще затрудни допълнително нещата. Смятам, че Кириакос Мицотакис лесно или трудно ще получи мнозинство, за да може да успее сам да състави правителство“.

Неубедителното представяне на „Златна зора" и ПАСОК в изборите Апостолос Мангириаидис коментира:

„ПАСОК, която сега е част от "Движението за промяна", успя да се класира на трето място, без обаче това да означава, че се намира в някакъв подем, че е набрала някаква инерция. Просто изпълва максимума подкрепа, на който е способна. Относно "Златна зора" - тя вече изгуби силата, която имаше преди. Също така заради македонския въпрос и "Споразумението от Преспа", много хора гласуваха за партията "Гръцко решение" на Кириакос Велопулос. Тази формация изигра ключова роля в организирането на протестите и недоволството срещу Споразумението. Много от избирателите на крайната десница гласуваха именно за Велопулос. Затова видяхме и намаляване на процента за "Златна зора" и увеличаване на подкрепата за "Гръцко решение". Един от големите губещи на тези избори е центристката партия "Реката" която не успя да постигне същия процент от предишните избори и от 6,5% тогава, намаля до 1,5% сега. "Независими гърци" на Панос Каменос също са губещи. От първи и най-близък партньор на Ципрас във властта Каменос стигна до изключително ниска подкрепа, нискък процент, което го остави без нито един евродепутат.

Основната причина за спада в доверието към Ципрас е икономиката. За тези 4 години управление на СИРИЗА народът беше свръхобложен с данъци. Те направиха редица грешки в икономиката, за които плати народът. Заради този начин на управление има много натрупан гняв в обществото. Тяхната самонадеяност и високомерие разпалиха тези настроения в пространството.

Партиите, изпратили свои представители в Европейския парламент, ще успеят да влязат и в гръцкия парламент, убеден е журналистът..

„Под въпрос е Варуфакис дали ще успее да вкара и той свои депутати в парламента с партията му "Мера 25" - "Ден 25". Ако и той успее, ще имаме 7 партии в парламента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх. Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140 като освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, монаси и представители на духовните училища...

публикувано на 29.06.24 в 07:15

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект се финансира по програмата "ЕС в подкрепа на здравето" ("EU4Health"). Целта му е да елиминира..

публикувано на 29.06.24 в 05:23

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4 юли, популистът заяви още, че Великобритания трябва да напусне Европейската конвенция по правата..

публикувано на 29.06.24 в 05:18

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и изнасили десет клиентки в собствените им домове. Той се е възползвал от жертвите си, след като те..

публикувано на 29.06.24 в 04:56

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19