Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици изселници се върнаха в България за Рамазан Байрям

Снимка: БТА

Стотици наши изселници в Турция се завърнаха по родните места за мюсюлманския празник Рамазан Байрям. Той започна днес и ще продължи три дни. През това време се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата.

Настъпването на Рамазан Байрям беше възвестено рано тази сутрин във всички джамии в Кърджалийско, където вярващите се събраха за празнична молитва. С нея се слага край на едномесечния пост, през който мюсюлманите не се хранят от изгрев до залез слънце.

Днес на почит е тъпанджията, будил хората, за да започнат поста. На Рамазан Байрям той също обикаля къщите да честити празника, а в замяна получава пари и подаръци.

Всяко по-голямо село си има тъпанджия, но ако местният имам не го хареса, идва друг на неговото място. Това разказа 59-годишният Азис Джевджет от ардинското село Млечино. Той е вършил тази работа 15 години и твърди, че от нея може да се изкарат добри пари. Заради заболяване обаче Азис Джевджет беше принуден да се откаже от занаята и да предаде щафетата на по-млад колега. Ето какво каза той, когато още можеше да носи тъпана:

"Качествен тъпан струва 150 лева. В България не се продава, затова се поръчва от Турция".

Така е направил 69-годишният Рамадан Али от Ардино. Той е единственият тъпанджия в родопското градче. Буди вярващите от 11 години и по време на постите почти не му остава време за сън.

За мюсюлманите Рамазан Байрям е ден на прошка и съпричастност. Младите целуват ръка на по-възрастните и така искат от тях да им простят направените през годината грешки. За да се видят със свои близки и роднини в Кърджалийско, наши изселници в Турция изминаха стотици километри. Повечето от тях съчетават гостуването с подмяна на личните си документи.

Общо 430 заявления за издаване на паспорти са приети в областта, 100 от които са бързи поръчки. Паспортната служба в Кърджали раздава на ден по 210 талона на желаещи да подменят документите си. На този етап не се налага привличането на допълнителни служители за обработка на документите. Заради обезценката на турската лира за повечето наши изселници престоят у нас е скъп.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Радев и Борисов поздравиха мюсюлманите у нас по повод Рамазан Байрам

Държавният глава и премиерът поздравиха представителите на мюсюлманското изповедание в България по повод празника Рамазан Байрам. Президентът Румен Радев подчертава в поздравлението си, че "в основата на устойчивата българска култура на..

публикувано на 04.06.19 в 09:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Транспортни работници протестират срещу кмета на София на 9 октомври

На 9 октомври от 14 часа Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа" организира протест срещу кмета на София Васил Терзиев. Причината е, че кметът не е спазил споразумението за сътрудничество, подписано на 26  февруари тази година, в което е..

публикувано на 05.10.24 в 09:51

Москва скоро ще премахне талибаните от списъка с терористичните организации

Специалният представител на руския президент за Афганистан - Замир Кабулов съобщи, че в скоро време руските власти ще премахнат движението на талибаните от списъка с терористичните организации. По думите му съответното решение вече е взето, предстои..

публикувано на 05.10.24 в 09:34
Мирела Тодорова с децата

Проект "Силен старт" дава възможност за равен старт на деца със затруднения

Нов проект на Министерството на образованието дава възможност училищата да помагат на проблемни деца, талантливи деца, родителите, педагозите. Целта на проекта "Силен старт" е да даде възможност за силен и равен старт на различни групи деца. В..

публикувано на 05.10.24 в 09:30
Нина Ламбова

Форум - "Бъдещето в нашите ръце" с фокус нови и ГМО храни

На 12 октомври в Стара Загора, адвокат Нина Ламбова организира форум-дискусия "Бъдещето в нашите ръце". Входът е свободен. 200 човека ще могат да се включат. Лекторите и присъстващите ще обменят мисли и впечатления за това какво е нашето утре..

публикувано на 05.10.24 в 09:10

Таймс: Половина снаряди, използвани от Русия, идват от Северна Корея

Половината от снарядите, използвани от Русия - около три милиона годишно - се доставят от Северна Корея, пише вестник "Таймс", позовавайки се на западното разузнаване. От Лондон – Веселин Паунов: Президентът Владимир Путин посети Пхенян по-рано..

публикувано на 05.10.24 в 08:49
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Украйна може да стане член на НАТО, дори ако не всички нейни територии бъдат освободени

Бившият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Украйна може да стане член на Алианса, дори ако не всички нейни територии бъдат освободени от руска окупация. Столтенберг смята, че има начини да се реши въпросът за прилагането на член 5 от..

публикувано на 05.10.24 в 08:32

Чествания край село Ключ по повод 1010 години от смъртта цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост", край петричкото село Ключ ще се проведат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил.  17-годишното управление на цар Самуил,..

публикувано на 05.10.24 в 08:29