Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кал тече от чешми в пернишкото село Рударци

Изглед към Рударци

670 къщи в пернишкото село Рударци пият кална вода, алармира кметът Богдан Богданов.

Водопроводът в квартал „Кало” е правен през 80-те години на миналия век от тогавашните Строителни войски, но не е присъединен към ВиК. Захранването с вода е от Владайския канал. Тя е в суров вид и при поройни дъждове, каквато е ситуацията към момента от чешмите тече кал.

Хората не могат да ползват пералните си, тъй като те се затлачват, каза кметът.

Освен лошото качество на водата, друг проблем са авариите. Тръбите са стари и непрекъснато има течове.

Живущите събират пари и сами си отстраняват повредите. Проблемът не търпи повече отлагане, заяви Богданов. Той поиска съдействие от общината за спешна среща с ВиК- Перник, за да бъдат предприети стъпки за присъединяването на водопровода към ВиК мрежата или пък да се търсят начини за изграждането на нов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама задържани за кражба от локомотивно депо в Димитровград

Двама мъже са задържани за кражба от локомотивно депо в Димитровград, съобщават от полицията. Вчера по обяд е получен сигнал от служител в депото, че в рамките на месец от хале към ремонтна работилница е извършена кражба на около 1 тон чугунени накладки. По-късно полицаите са заловили мъжете на 36 и 38 г., които са направили самопризнания.

публикувано на 02.07.24 в 10:40

Макс Баклаян: Все още не се наблюдава тенденция да се обменят левове в евро

Все още не виждаме огромна тенденция на хората да обменят левове в евро и да се подготвят за влизането ни в еврозоната . Това каза пред БНР финансистът Макс Баклаян. Очакванията са, че с влизането в еврозоната цените ще се покачат. Анализът на финансиста ги потвърждават: " При влизане в еврозоната цените се закръглят леко нагоре и има една..

публикувано на 02.07.24 в 10:37

Големи пожари на три гръцки острова, евакуират туристи

На три гръцки острова пламнаха големи пожари. Евакуират туристи. Сложна  е пожарната обстановка на остров Кос в Егейско море. Огънят достигна до къщи и хотели. Властите евакуираха над 10 хиляди туристи. Те са настанени в спортни зали, защото свободни хотели на острова няма. Няколко села са в готовност за прехвърляне на безопасно място...

публикувано на 02.07.24 в 10:30

От "Величие" отрекоха за разцепление в парламентарната им група

Няма да има разцепление в парламентарната група на "Величие", съобщиха за "Хоризонт" от пресцентъра на партията. Следобед от групата се събират на заседание, на което ще обсъдят и отправените обвинения от един от основателите на формацията - Ивелин Михайлов. По-рано днес той обяви в интервю за БНР, че депутатът Николай Марков се..

публикувано на 02.07.24 в 10:03
Георги Харизанов

Георги Харизанов: На никого не му се иска да е създател и участник в правителство "Орешарски 2"

" На никого не му се иска да е създател на правителство "Орешарски 2" и да е участник в него. Ако няма ясно заявена подкрепа, която да почива на ясни приоритети и цели, съвсем естествено ще е да няма и ентусиазъм в участниците в това управление, да няма ентусиазъм и в обществото. Съвсем естествено е след едни 100 дни, които са нормалният..

публикувано на 02.07.24 в 10:01

Доц. Борислав Великов: В България много сме закъснели с инвестициите във ВиК сектора

Да се създаде агенция по водите, на пряко подчинение на МС и да не се размива отговорността, препоръча доц. Борислав Великов, член на Управителния съвет на Българската асоциация по водите (БАВ). " Държавата трябва да има политика за водния сектор, да се отделят достатъчно средства и в най-засегнатите от засушаване райони да се извърши..

публикувано на 02.07.24 в 09:47
Михаил Миков

Михаил Миков: Никоя от политическите сили не е готова и не иска нови избори

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ . Това мнение изказа пред БНР бившият председател на парламента и бивш член на БСП Михаил Миков. "В парламента, въпреки сериозната фрагментация, има преобладаващо дясно представителство. Най-нормално е то да излъчи свое правителство, въпреки срамежливостта от общението между отделните..

публикувано на 02.07.24 в 09:10