Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев на форума в Санкт Петербург: Необходим е глобален консенсус срещу корупцията

| обновено на 07.06.19 в 16:44
3
„Ако искаме устойчиво развитие за човечеството, крайно време е всички заедно да определим ясни правила и цели за неговото осъществяване.
Снимка: www.president.bg

Устойчивото развитие не може да бъде изчерпано само с комплекса от амбициозни икономически, социални и екологични цели, разработени в Програма 2030 на ООН и залегнали в основните политики на Европейския Съюз. Преодоляването на предизвикателствата изисква всеобхватен подход, обединяващ широк спектър от инструменти – от политически до културни. Това посочи президентът Румен Радев, който направи изказване на международния икономически форум в Санкт Петербург

Необходим е глобален консенсус срещу корупцията, която е придобила трансграничен обхват. Това подчерта президентът Румен Радев по време на форума и посочи срещу какво още е нужно международно разбирателство: "Срещу прането на пари и укриването на доходи и данъци, както и за ограничаването на офшорните зони – убеден съм, че тези проблеми са добре познати на всички политически лидери и тук е необходима единна воля", каза президентът Румен Радев.

Президентът открои икономическия форум в Санкт Петербург като среща на голямата икономика с голямата политика, на който се обсъждат ключовите проблеми на днешното развитие и добави, че приема изпратената до него покана за участие, като признание за способността на България да изгражда мостове между различни региони и култури.

Според Румен Радев преодоляването на предизвикателствата на устойчивото развитие изисква всеобхватен подход, обединяващ широк спектър от инструменти – от политически до културни. „Ако искаме устойчиво развитие за човечеството, крайно време е всички заедно да определим ясни правила и цели за неговото осъществяване. Според мен мястото за тази дейност е ООН, трябва да се научим да използваме потенциала на тази организация и да укрепим нейните инструменти и механизми“, заяви още българският държавен глава.

В дискусията участва и китайският президент Си Цзинпин, който подчерта, че страната му няма да развива икономиката си в ущърб на природата. До края на годината Пекин има намерение да създаде 11 милиона нови работни места. Той се обяви за мерки за справяне с климатичните промени и борба с бедността, и обеща страната му да работи за създаването на благоприятна среда за честна конкуренция. 

В отговор на въпрос по време на последвалата дискусия за сътрудничеството на България и Китай, включително и в рамките на инициативата „Един пояс – един път“, президентът Румен Радев припомни идеята си за откриване на Център за глобално партньорство на ЕС с Китай в страната ни, който да анализира европейските процедури и  законодателство и да предлага ефективни инвестиционни решения от взаимен интерес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Радев в Санкт Петербург: Русия има място в изграждането на АЕЦ "Белене"

Отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват, заяви руският президент Владимир Путин в началото на срещата си с българският държавен глава Румен Радев в Константиновския дворец в Санкт Петербург.  Доказателство за възстановяването на..

обновено на 06.06.19 в 18:11

Румен Радев се среща с Владимир Путин днес в Санкт Петербург

Днес е срещата на президента Румен Радев с руския му колега Владимир Путин. Българският държавен глава ще бъде в Русия, където утре ще участва в международния икономически форум в Санкт Петербург. В делегацията с президента са вицепремиерът Марияна..

публикувано на 06.06.19 в 07:22
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Г-7: Дипломатическо решение на конфликта в Близкия изток все още е възможно

Лидерите на Г-7 обявиха, че дипломатическо решение на конфликтите в Близкия изток "все още е възможно“. То беше публикувано след края на виртуалната среща на лидерите на Г-7, която беше свикана от италианския премиер Джорджа Мелони в качеството ѝ на..

публикувано на 02.10.24 в 19:13
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на "Хизбула" в Ливан

След противоречиви съобщения вчера, днес и ливанската шиитска групировка "Хизбула", и израелската армия потвърдиха за сблъсъци на територията на Ливан. Израелското командване изпрати подкрепления от пехотни и бронирани части към северната си граница...

публикувано на 02.10.24 в 19:05
Министър-председателят Димитър Главчев (вторият отляво надясно) обяви, че няма актуални заплахи за България във връзка със ситуацията в Близкия изток

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток. "Обединихме се около това да призовем..

публикувано на 02.10.24 в 18:56

РИК- Кюстендил назначи 2 222 членове на секционните комисии в деветте общини в областта

РИК-Кюстендил със свое решение назначи 2 222-та членове на секционните комисии в деветте общини в областта. Това не е довело до сериозни разногласия и проблеми, каза председателят на комисията Венцислав Механджийски. На предварителните..

публикувано на 02.10.24 в 18:48

Заседава Съветът по сигурността към Министерския съвет

Тази вечер Съветът по сигурността към правителството провежда заседание - министрите на вътрешните работи, на отбраната, началниците на ДАНС, разузнаването и други служби бяха свикани от премиера Димитър Главчев, за да обсъдят мерки за сигурност в отговор..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Петър Ганев

Петър Ганев: Забавянето на плащанията по ПВУ влияе директно на Бюджета

Забавянето на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) влияе директно на Бюджета. Това каза пред БНР Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ). Ходовете за намаляване на загубите са свързани с активна..

публикувано на 02.10.24 в 18:07
Снимката е илюстративна

Напускащи Ливан и Израел пристигат в Кипър по въздух и море

По въздух и море пристигат в Кипър чуждестранни граждани, напускащи Ливан и Израел заради ескалацията на военните действия в района. Пристанищата и летищата на страната, най-близката безопасна дестинация до конфликтната зона, са в пълна готовност да приемат..

публикувано на 02.10.24 в 18:04