Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край Кипър създават първия в Средиземно море подводен музей със скулптурен парк

Снимка: Община Кипър

Първият в Средиземно море подводен музей със скулптурен парк ще бъде създаден край Кипър, на югоизточното му крайбрежие. Той ще е дело на световно известния британски творец Джейсън Тейлър, автор на прочутия подводен музей в Карибско море край мексиканския град Канкун.

На 10 метра под водата край най-големия курортен център на средиземноморския остров Агия Напа ще бъдат разположени над 70 скулптури в човешки размери. Композициите ще бъдат съчетани с естествени подводни дървета и растения така, че да се образува подводна гора.

Цялото произведение представлява и своеобразен изкуствен риф, който ще допринесе за развитието на местната морска екосистема.

Подводният музей ще може да бъде разглеждан не само от гмуркачи, но и от туристически корабчета с прозрачно дъно. Предвижда се той да бъде открит догодина.

Ръководството на община Агия Напа очаква подводното произведение на изкуството да обогати туристическия продукт в района и да предизвика световен интерес.

Авторът на музея - британският скулптор, природозащитник и професионален подводен фотограф Джейсън Тейлър, лично представя проекта си днес в Никозия. От края на 90-те години той работи активно по взаимодействието между изкуството и опазването на морската среда. Негови подводни творби са включени в 25-те чудеса на света на National Geographic.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилено полицейско присъствие в Лондон заради шествия по повод годишнината от началото на войната между Израел и "Хамас"

Засилено полицейско присъствие ще има и в британската столица Лондон днес и утре, заради планираните протестни шествия и възпоменателни събития по повод навършващата се в понеделник една година от началото на войната между Израел и "Хамас". Това съобщи БТА. Движението "Кампания за палестинска солидарност" планира заедно с други организации демонстрация..

публикувано на 05.10.24 в 11:15

Силен циклон с дъжд и градушки връхлетя Гърция

Гърция е под влияние на силен циклон с дъжд и градушки. Има наводнени пътища на островите в Йонийско море. Циклонът се движи към северната част на страната. Властите предупреждават за внимателно шофиране по цялата пътна мрежа. Силни дъждове наводниха улици и пътища на остров Корфу. Пострадаха приземни етажи и магазини. Спряха движението на..

публикувано на 05.10.24 в 11:11

Еднократни помощи за Рождество за почти 2 милиона гърци с ниски доходи

Почти 2 милиона гърци с ниски доходи ще получат еднократни коледни помощи, съгласно публикувана наредба на финансовото министерство. Право на бонус имат пенсионери с ниски доходи, многодетни семейства, безработни, както и хора с увреждания. Пенсионерите с най-ниски доходи до 700 евро ще получат 200 евро. За тези с пенсии до 1100 евро..

публикувано на 05.10.24 в 11:02

Прокуратурата внесе искането за налагане на мярка за неотклонение на Джейхан Ибрямов

Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение на народния представител Джейхан Ибрямов, съобщиха от Софийския градски съд. Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието" Какво се знае неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"? СГП внася мотивирани..

публикувано на 05.10.24 в 10:51
Руслан Стефанов

Руслан Стефанов за цените на петрола: Играта в Близкия изток е на ръба от икономическа гледна точка

Пазарите не знаят какво ще стане. Това зависи от решение на Иран и Израел как да отговорят на съответните удари . Пазарите ще се адаптират. Всички играчи там са много внимателни, тъй като играта вече е на ръба от икономическа гледна точка . Основното притеснение е от по-нататъшна ескалация. Това мнение изрази пред БНР икономистът Руслан..

публикувано на 05.10.24 в 10:49

В Берлин се подготвят за възможни сблъсъци преди годишнината от нападението на "Хамас" срещу Израел

Властите в Берлин се подготвят за възможни сблъсъци в германската столица преди годишнината от нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, предаде ДПА. За днес и утре в Берлин и в цялата страна са насрочени многобройни митинги и демонстрации. В столицата пропалестински демонстранти планират шествие, което да стигне до Бранденбургската врата...

публикувано на 05.10.24 в 10:39
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Илина Славова: "Хизбула" ще оцелее, но ще бъде различна

" Решението за евакуиране беше най-трудната стъпка . За първи път решавам да замина на своя воля. Сега се наложи да взема решение да замина, знаейки, че връщането ми може да не е съвсем скоро ". Това заяви пред БНР хуманитарният работник Илина Славова. Тя беше принудена да се евакуира от Бейрут след много години работа там. "Бейрут ме завладя..

публикувано на 05.10.24 в 10:37