Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп нарече Иран „страна на терора“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп нарече Иран „страна на терора“ и добави, че отговорността на Иран за нападенията срещу танкерите в Оманския залив е била „разобличена“ от САЩ, предаде АП, цитирана от БТА.

„Иран го е направил“, заяви във връзка с вчерашните атаки Тръмп в интервю за телевизия „Фокс нюз“. Той се позова на видео, за което се твърди, че показва как ирански плавателен съд премахва от единия от танкерите нещо, което според САЩ е неексплодирала мина.

Тръмп предупреди Иран да не затваря стратегическия Ормузки проток и подчерта, че ако това се случи, няма да е за дълго.

На въпрос какво смята да направи по отношение на Техеран и за да  предотврати повторение на подобни случаи, Тръмп отговори: „Ще видим“, предаде Ройтерс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

САЩ обвиниха Иран за нападенията над танкери в Оманския залив

От американското централно военно командване разпространиха видеоклип, който по думите им показва ирански сили да премахват невзривила се мина от един от танкерите, които се предполага, че са били обект на атака в Оманския залив. Иран отрича да е намесен..

публикувано на 14.06.19 в 07:36
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Запрянов: Черната кутия на катастрофиралия самолет в "Граф Игнатиево" вече е Чехия

Министърът на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че черната кутия на самолета, който падна през септември край авиобаза Граф Игнатиево, вече е в Чехия и предстои да бъде представен доклада за данните от нея. Кутията ще даде информация за действията на..

публикувано на 30.09.24 в 12:53

Кипър има готовност да се справи в случай на масови пристигания на мигранти

Кипър има готовност да се справи в случай на масови пристигания на мигранти при ескалиращата ситуация в Ливан и засилването на военните действия на Израел, заявиха компетентните власти. През тази година броят на незаконно влизащите в страната е намалял..

публикувано на 30.09.24 в 12:51
Снимката е илюстративна

Пет деца са пострадали при управление на е-тротинетки във Великотърновско през лятото

Пет деца са пострадали при управление на електрически тротинетки във Великотърновска област през лятото. Всички са нямали право да ги управляват. Нито една от десетте общини в региона няма действаща наредба за електрическите тротинетки...

публикувано на 30.09.24 в 12:42
Йоан Терио

Йоан Терио: Париж се ангажира с радикална трансформация на превозите

Всеки град трябва да намери своя транспортен микс, който да е адаптиран към живущите в него. Това обясни пред БНР Йоан Терио, аташе по институционално сътрудничество. Френският институт в София събира общини, експрети в областта на климатичните..

публикувано на 30.09.24 в 12:30
Унищожени сгради в южната част на Ливан, 30 септември 2024 г.

Израел разшири обхвата на атаките си в Ливан

Израел разшири обхвата на атаките си в Ливан и отвъд целите, свързани с радикалната шиитска организация "Хизбула". За първи път беше атакувана жилищна сграда в квартал на столицата Бейрут, а не в предградията. Четирима души са били убити и..

публикувано на 30.09.24 в 12:21
Доц. Мартин Иванов

80 години от създаването на Народния съд

Днес се навършват 80 години от създаването на т.нар. Народен съд. Това е извънреден съд, действал в периода от декември 1944 г. до април 1945 г. като фактически орган на левия революционен терор. Това извънредно наказателно съдопроизводство води до..

публикувано на 30.09.24 в 12:18

Предприемачи в сектора на търговията на дребно очакват покачване на цените

Предприемачите в сектора на търговията на дребно очакват известно покачване на цените през следващите три месеца. Това е отговорът им в бизнес анкетата за септември, направена от Националния статистически институт. Общият показател на бизнес климата..

публикувано на 30.09.24 в 12:09