Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За любовта на един от най-добрите суинг танцьори в света към българските хорá

2
Кевин Лорънт и Джо Хофберг
Снимка: ilindy.com

Кевин Лорънт е един от най-добрите суинг танцьори в света, който освен че близо 20 години е търсен учител по линди хоп танци, е известен и с любовта си към българските хорá и дори има ръчно направена гайда, а професионалният му път неведнъж го води в България.

На 8-годишна възраст Кевин започва да танцува степ, балет и джаз. По-късно изучава различните стилове суниг – балбоа и уест коуст. През 1995 г. се посвещава на линди хоп – традиционен танц от Ню Йорк от 20-те години на миналия век. Така през 2000 година той печели Световното първенство в Мюнхен, а година по-късно вече е професионален танцьор и оттогава преподава в над 30 страни на 5 континента.

Всъщност Кевин има стара връзка с България. Като студент в колежа изучава български народни танци, а днес познава и може да представи националните танци на повече от десет държави от Балканите.

През 90-те години съдбата води Кевин за първи път в България, за да играе хоро и да свири на гайда. След връщането си в САЩ дори се опитва да си направи сам българска гайда. В момента има гайда, направена от български майстор, споделя пред „Хоризонт до обед“ суинг танцьорът.

„Когато през 1991 година ме приеха в университета, в Северна Калифорния имаше общност от хора, които се интересуваха от фолклорни танци. Танцувах танци от Сърбия, Босна, Хърватия, Турция, Румъния, България. Това, което най-много харесвам в българската народна музика, е наситеността и първичната ѝ сила, впечатлен съм от нестинарите и танците в жарта. Тогава свирех на тракийска гайда, тамбура и тъпан. През 1993-1994 година бях в България. Тогава взех уроци при майстор-гайдаря Костадин Варимезов, вдъхновяваща личност. Вече не свиря активно, но вкъщи пазя ръчно направена тракийска гайда“.

В началото на юни Кевин Лорънт отново посети София и заедно с професионалната си партньорка на сцената Джо Хофберг бяха две от звездите на София суинг фестивала, събрал най-добрите танцьори и учители по суинг с техни почитатели от над 30 държави.

„Трябва да насочите енергията, която имате, във фолклора, към джаза и суинг танците, защото имат много общо и съм сигурен, че ще стане нещо много красиво! Хората на Балканите знаят как да се веселят, така е при суинг музиката и културата“.

Линди хоп е традиционен танц от Ню Йорк от 20-те години на миналия век, който се възражда в края на 80-те години. Тогава се възобновява интересът като цяло към суинг танците и джаз културата, процъфтяваща на Запад между 20-те и 40-те години на миналия век.

Кевин Лорънт и Джо Хофберг са световно призната двойка професионалисти в танца от 2007 г. и вече повече от десетилетие обикалят света и преподават линди хоп. Като двойка са носители на всички големи отличия от международни фестивали по суинг танци в Америка и Европа. Основната им страст са социалните танци и джаз културата. Заедно печелят редица престижни състезания по целия свят.

Кевин и Джо вярват в сентенцията "Перфектната практика ни прави перфектни". През онлайн уроците Кевин и Джо помагат на учениците си да ускорят процеса на обучение чрез предоставяне на доказани танцови техники и движения на линди хоп в ефективен формат.

„Преди да се ориентирам към танците, тренирах професионално скокове във вода и вече знаех как да контролирам тялото си. Акробатиките бяха следващото най-добро нещо, което можех да направя вече с партньор. Това изглежда най-атрактивно, но това, което ме задържа в линди хопа, е суинг обществото и ценностите му“, разказа Джо Хофберг.

„С Джо заедно преподаваме от 12, а аз вече близо 20 години. Имаме ученици в 33 държави, а най-добрият начин да поддържаме контакт с тях е през нашето онлайн училище“, добави Кевин Лорънт.

У нас "Линди Хоп България" е организацията, която популяризира танците и културата на суинга. Екипът включва 15 инструктора и 300 активно танцуващи суингъри. През техните ръце, дух и сърца са минали повече от 2000 ученици, които и до ден-днешен са потопени в ритъма на суинг музиката.

Заедно Кевин Лорънт и Джо Хофберг вече няколко пъти идват в България и са силно мотивирани да идват отново заради позитивното настроение на българските суинг танцьори и желанието им да се забавляват. Неслучайно те наричат родните танцьори „Крейзи Бългериънс“.

„Защото наистина са луди! Правят щур купон, носят енергията, носят духа и защото всичко е възможно тук в България!“, казва Джо Хофберг.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на Пазарджик Петър Куленски

Стартира процедура по реновиране на моста над река Марица в Пазарджик

След четири години отлагане стартира процедурата по реновиране на основния мост над река Марица в Пазарджик.  Съоръжението, което  поема основния поток от автомобили между Пазарджик и Пловдив и е основна връзка на родопските общини с областния център,  е построено през 60-те години на миналия век.  Изпълнението на проекта  е на стойност 16 млн...

публикувано на 29.06.24 в 12:11

Започна летния сезон в Банско

Летният сезон в Банско започва от днес, съобщиха от фирмата концесионер на ски зоната. На Бъндеришка поляна има различни атракциони, сред които е най-дългата водна пързалка в Европа, мини - голф и други възможности за отдих и спорт. През първите почивни дни на юли в Банско ще бъдат прожектирани български филми под открито небе,..

публикувано на 29.06.24 в 11:54
Епископ Сионий

Епископ Сионий донесе мощите на Патриарх Евтимий в катедралата "Св. Александър Невски"

Игуменът на Троянския и Бачковския манастири - епископ Сионий донесе мощите на свети патриарх Евтимий Търновски в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". "Те ще бъдат покрити със старинна средновековна плащеница, която е от времето на Светия Патриарх Евтимий. Идват, за да покажат тази духовна приемственост на Българската патриаршия,..

публикувано на 29.06.24 в 11:26
Предсрочните президентски избори в Иран се проведоха след смъртта на държавния глава Ебрахим Раиси.

Песешкиян и Джакили с най-много гласове на президентските избори в Иран

Реформисткият кандидат Масуд Песешкиян и твърдолинейният Саид Джалили печелят най-много гласове на предсрочните президентски избори в Иран, според неокончателните резултати, оповестени от вътрешното министерство. Песешкиян получава над 8,3 милиона гласа, а Джалили – над 7,1 милиона, при преброени повече от 19 милиона бюлетини. Ако никой не..

публикувано на 29.06.24 в 11:20
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Гласуването на кандидатурите за висшите постове в ЕС изглежда с отворен край

Гласуването на кандидатурите за висшите постове в ЕС  изглежда с отворен край. Това обясни пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш заместник-министър на външните работи. Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща..

публикувано на 29.06.24 в 11:16

Петима загинали при атака с дрон в Курска област

Петима души са загинали при атака с дрон в руската Курска област, съобщи областният управител в Telegram. По думите му, сред жертвите има и две деца. Министерството на отбраната на Русия заяви, че са били обезвредени  6 украински дрона над други области и  над полуостров Крим.  Движението по Кримския мост е било спряно временно. В..

публикувано на 29.06.24 в 11:08

Арестуваха хакера "Емил Кюлев", крал данни от банки, застрахователни компании и държавни институции

21-годишен хакер, който се представя в онлайн пространството с псевдонима Емил Кюлев, е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа във връзка с нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки и застрахователни компании. Това съобщават от Софийската градска прокуратура. Установено е,..

публикувано на 29.06.24 в 10:57