Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 детски кардиолози и кардиохирурзи от цял свят на среща в София

| обновено на 20.06.19 в 09:43
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес до 22 юни София е домакин на първата съвместна среща между Европейската асоциация на детските сърдечни хирурзи и Световната организация по детска и конгенитална сърдечна хирургия.

Във форума ще участват над 200 детски кардиолози и кардиохирурзи от цял свят, както и лекари от други специалности, свързани с детската кардиохирургия.

„Повечето от децата с вродени малформации не получават грижи на ниво. Може би само 20-30% от тях получават такива грижи“, заяви в интервю за предаването „Преди всички“ проф. Христо Червенков – президент и основател на Световната организация по детска сърдечна хирургия. По думите му целта на организацията е повече деца от целия свят да получат такива добри грижи.

„Най-честата вродена малформация е тази на сърцето - до 1% от всички раждания. Нужна е доста точна и сложна хирургия, за да се коригират те. За да бъде успешна тази хирургия, екипът трябва да е силен. … Трябва да работим като екип, всички заедно. Всичко е възможно, ако направим усилия“, каза проф. Червенков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар възникна на депото за отпадъци в Цалапица

Пожар е възникнал на депото за отпадъци в Цалапица. На място има екипи на пожарната. Миризмата на пожара вече се усеща в селото, в крайните квартали на Пловдив, както и в Стамболийски. От Община Пловдив съобщиха, че към момента двете измервателни станции на Регионалната инспекция по околната среда и водите не отчитат превишение на нормите.  Заради..

обновено на 12.10.24 в 01:14

САЩ наложиха нови санкции на Иран, очаква се ЕС да ги последва в понеделник

В петък Съединените щати разшириха санкциите срещу петролния и нефтохимическия сектор на Иран в отговор на иранска ракетна атака срещу Израел, съобщи Министерството на финансите. Очаква се Европейският съюз пък да наложи в понеделник санкции на физически лица и организации, свързани с иранските трансфери на балистични ракети към Русия,..

публикувано на 11.10.24 в 22:38
Отиде си Кирил Маричков

Румен Радев: В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда

"В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда - рокаджия в сърцето си и аристократ по душа", написа в профила си във Фейсбук президентът Румен Радев по повод неочакваната кончина на големия българки музикант. Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената "До последния си дъх живя с песента и с..

публикувано на 11.10.24 в 22:25
Джорджа Мелони, Педро Санчес и Еманюел Макрон

Франция, Италия и Испания разкритикуваха израелската атака срещу мироопазващите сили УНИФИЛ в Ливан

Италианският премиер Джорджа Мелони, френският президент Еманюел Макрон и испанският премиер Педро Санчес разкритикуваха израелската атака срещу Временните сили на ООН в щаба на Ливан (УНИФИЛ, UNIFIL) в Накура. "Ние, лидерите на Франция, Италия и Испания, осъждаме неотдавнашната атака срещу УНИФИЛ от израелските отбранителни сили. Изразяваме..

публикувано на 11.10.24 в 22:21

Министър Мундров: Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване

"Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване" , заяви министърът на електронното управление Валентин Мундров след края на процедурата по доверено изграждане на изпълнимия код от изходния код. Тя беше извършена от ЦИК в присъствието на регистрираните представители на политически партии. "Надградихме методиката по удостоверяване, като..

публикувано на 11.10.24 в 22:00
Реджеп Ердоган и Александър Вучич

Турция и Сърбия ще си сътрудничат в развитието на отбранителната индустрия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви в петък, че неговата страна и Сърбия са решили да си сътрудничат в развитието на отбранителната индустрия и турските дронове ще бъдат част от двустранно сътрудничество, предаде Ройтерс. "Турция и Сърбия трябва да направят крачка заедно, като тази стъпка е формирането на отбранителна индустрия..

публикувано на 11.10.24 в 20:41

Задържи са 7 души при специализирана полицейска операция в района на Елин Пелин

Задържи са 7 души при специализирана полицейска операция срещу нарушенията на изборното законодателство и битовата престъпност в района на Елин Пелин, съобщават от Областната дирекция на МВР-София. Общо 42 лица и 39 моторни превозни средства бяха проверени в рамките на днешната специализирана полицейска операция на територията, обслужвана от..

публикувано на 11.10.24 в 20:35