Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баневи са изпратили писма до министъра на правосъдието и омбудсмана заради лошите условия в килиите

| обновено на 26.06.19 в 20:47
Снимка: БГНЕС-архив

Заради лошите условията в арестите близки на задържани се организират за протест, това каза разследваният за пране на пари и данъчни престъпления Николай Банев. Той и съпругата му - Евгения, са под стража от декември миналата година и за положението в килииите са изпратили писма до правосъдния министър и омбудсмана:

“Не може в евросъюзническа България хора да се държат в такива условия. Там са нарушени основни човешки права и то на хора, напълно невинни до доказване на противното. Няма въздух, няма светлина, няма слънце, няма топла вода, тоалетната е в стаята с три-четири човека, фините прахови частици са смесени с едри прахови частици, мухъл, влага, цялата флора и фауна е там на разположение на арестантите. Добре, че хора като нас имат възможност да полежат в тези нечовешки условия, за да могат да мотивират поне част от институциите да си свършат работата“, коменитира Банев.

Николай Банев коментира условията в арестите в Специализирания наказателен съд, от който поиска по-лека мярка за неотклонение. Съдът отказа искането на Банев.

Мотивите на Банев бяха продължителното му задържане, което Банев и съпругата му – Евгения – също с най-тежката мярка за неотклонение, което той смята от ареста им в Ница в края на октомври. У нас те бяха екстрадирани в началото на декември, от когато на няколко пъти получиха съдебен отказ да излязат на свобода.

Максималният срок за задържане за обвиненията на Баневи – без внесен обвинителен акт, е осем месеца. Прокуратурата ги брои от първото произнасяне на българския специализиран съд, тоест оттогава са изминали малко повече от шест месеца.

Практиката на съда по аналогични шумни казуси от последната година е задържането под стража да продължава почти до максималния законов срок, а има и случаи – като този с алкохолния бос Миню Стайков, когато след изтичането му прокуратурата му повдигна ново обвинение и той продължава да е в ареста.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Евгения и Николай Баневи в съда

Николай Банев остава в ареста

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста бизнесмена Николай Банев.  Той е обвинен в източване на 1.3 млрд. евро от предприятията, на които е собственик. Част от фирмите той е продал за скрап. Предстои в рамките на делото срещу..

публикувано на 18.04.19 в 13:00
Евгения и Николай Баневи в съда

Съдия-изпълнител описа къщата на Баневи заради дълг на дружество, управлявано от сина им

Съдия-изпълнител влезе в къщата на Баневи и започна опис на имуществото им. Това се прави по дело за дълг на дружество, в което управител е синът на Баневи.  Според адвокат на дружаството-длъжник Гаврил Хрусанов, става дума за заем от 15 хиляди лева,..

публикувано на 31.01.19 в 14:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Пеевски приключи! Доган не може така да предаде ключовете за ДПС

Смятам, че Делян Пеевски приключи . Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", част от "Левицата", и коментира: "Това, което направи Пеевски, е нещо много голямо. Ахмед Доган не може точно така да предаде ключовете за партията "...

публикувано на 03.07.24 в 17:33
 Президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган (вляво) и на Русия Владимир Путин

Президентите на Русия и Турция разговаряха в рамките на форума в Астана

Президентите на Русия и Турция разговаряха в рамките на 24-тата среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, която се провежда в Казахстан. Владимир Путин е приел поканата на Реджеп Ердоган да посети Турция.  "Дълго време не..

публикувано на 03.07.24 в 17:21
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов се изнерви, защото не му се получи 70 - 80 депутата

Всичко, което се случва в България, е като покана Румен Радев да излезе на терен . Радев е в сравнително удобна позиция и сега нещо може да стане, ако има време. Ситуацията в страната е такава, че му се дава възможност за равна отдалеченост от..

публикувано на 03.07.24 в 17:14

Техническа повреда е причината за отмяната на полета на "Райънеър" от София за Мадрид

Снощният полет от София за Мадрид на "Райънеър" е бил отменен заради техническа повреда. Това обясниха за "Хоризонт" от "Суиспорт" - наземния оператор на летище София, който работи с авиокомпанията.  Оттам допълват още, че пътниците са били официално..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Асен Василев

Асен Василев има силни съмнения за третия мандат

Според съпредседателя на ПП ДБ Асен Василев Борисов не е подходил сериозно към опита за съставяне на правителство и го определи като отбиване на номера: "Това, което се видя, че след като не си си написал домашното, няма как да очакваш позитивен..

публикувано на 03.07.24 в 16:56
Делян Пеевски в НС - 3 юли 2024г.

Пеевски: Видяхме, че ДПС има 30 евроатлантически депутати. И те ще бъдат депутати

Вървим към избори, заяви Делян Пеевски, един от председателите на ДПС,  веднага след гласуването за кандидата за министър-председател, предложен от ГЕРБ-СДС, в пленарната зала: Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател..

публикувано на 03.07.24 в 16:55
Изявление на служебния премиер Димитър Главчев след гласуването на проектокабинета

Главчев: Мога отново да съм служебен премиер, ако няма кой друг

Служебният премиер Димитър Главчев заяви,че ще продължи да работи до края на парламентарната процедура и евентуалното избиране на ново служебно правителство. Аз си работя, изпълнявам си задълженията. Не мога нищо да прогнозирам, каза Главчев, след..

публикувано на 03.07.24 в 16:43